Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, 20 Mayıs 2024 tarihinde saat 14.00'te Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde söyleşi gerçekleştirecek. “19 Mayıs 1919’la Başlayan Türk Devrimi ve Atatürk’ün Evrenselliği” başlıklı konferans, Ege Bölgesi Simavlılar Sosyal Dayanışma Derneği ile ortaklaşa düzenleniyor.

BİM 23-26 Temmuz Aktüel Ürünler Kataloğu geldi! BİM 23-26 Temmuz Aktüel Ürünler Kataloğu geldi!

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, konferansla ilgili yaptığı açıklamada, “Neden 19 Mayıs 1919’da Başlayan Türk Kurtuluş Savaşı Anti-Emperyalist Bir Savaş ve Türkiye Cumhuriyeti Çağdaş Bir Devlet Olarak Evrenseldir?” sorusuna yanıt vereceğini belirtti. Kaymakçı, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan süreçte, çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yerine yeni bir Türk Devleti’nin kurulma yolunun açıldığını ve bu kurtuluş hareketini örgütlemek amacıyla Amasya Bildirgesi’nin yayınlandığını, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin yapıldığını ve nihayetinde Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplandığını anlatacak.

Kaymakçı, konferansında, 19 Mayıs 1919 ile başlayan bu sürecin sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş bir devlet olarak kurulmasının, sömürge altındaki diğer mazlum milletlere nasıl bir örnek teşkil ettiğine dair belgeler sunacak. Etkinlikte, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımı bekleniyor.

19 Mayıs 1919’Un Evrenselliği 1 (1)

Editör: Simge Akbulut