Doğancan Bingöl - İzmir Lions Kulüpleri önceki hafta önemli bir konuğu ağırladı. Derneği Dünya Başkanı İzlandalı Gudrun Yngvadonittir, İzmir'in kanaat önderleri ile görüştü. Amaçlarının tüm dünyaya hizmet olduğunun altını çizen Yngvadonittir, 'Burada yaptığınız bir iyilik tüm dünyaya yayılabiliyor. Bizler iyilik için aracız' dedi.

Dünyanın çeşitli yerlerinde hizmet veren bir çeşit yardım kuruluşu olan Lions, yıllardır dünyanın çeşitli yerlerinde yardıma muhtaç ve dezavantajlı grupları desteklemeye yönelik çalışmalar yapan bir dernek. Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği'nin ilk kadın Dünya Başkanı İzlandalı Gudrun Yngvadonittir, dik duruşuyla ve bir kadın olarak oturduğu koltuğun hakkını veriyor. Önceki günlerde İzmir'e yaptığı ziyaretlerle derneğinin kendine edindiği görevi yerine getirerek dezavantajlı gruplara el uzattı. Yngvadonittir, ihtiyacımız olan ifade özgürlüğünün destekçisi olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hakikati konuşmaktan korkmayınız" cümlesinin hayata geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Dünyada şiddetin ve kaosun hüküm sürdüğü şu günlerde yardıma muhtaç insanlara el uzatan insanları görmek müthiş bir his. Dernek üyelerini kurumsal hayatın her alanında görmek mümkün. Dünyada sayısız şirket, iş adamı, kurum ve kuruluş tarafından destekleniyorlar. Ünleri sınırlar ötesini aşsa da Türkiye'de bilinirlikleri bir hayli az. İşin içine girdiğinizde dernekler arasında Lions Derneği'ne üye olmak bir prestij halini alıyor. Belli bir yaşı aşmış üyelerine lion, gençler arasında bu grupta faaliyet göstermek isteyen kişilere ise leo deniliyor. Nedir bu "Leo" diye araştırdığım zaman karşıma liderlik, tecrübe ve fırsat kelimeleri çıkıyor. Bu kadar işsiz ve hayellerini imkânsızlıktan dolayı ertelemiş gençlere bu kelimeler bence çok fazla şey ifade ediyor. Gençlere sağladığı kendini ifade etme şansı, burs imkânları, öğrenci değişim programları, olanakları ve özgüveni katlıyor. Derneğin yüzlerce STK ile işbirliği ise çeşitli hastalıklarla mücadele eden ya da ihtiyacı olanlara uzattığı el ile umut saçıyor. Ayrıca okurken şaşırdığım bir diğer nokta ise linos olmanın elit ve zengin zümrede bir prestij anlamına gelmesi. Dernek faaliyetlerinin içine kesinlikle ideoloji, politika ve din sokmamaları yürüttükleri çalışmalara güven ve şeffaflık katıyor. Öte yandan 8 Ekim'i her yıl "Dünya Lions Günü" olarak kutluyorlar.

YARDIMA İHTİYAÇ VARSA LIONS ORADA

Lions Derneği nasıl faaliyetler yürütür? Amacı nedir?

İhtiyacı olanlara hizmet ediyoruz. Uluslarası amaçlarla küresel hedefler yürütüyoruz. Her lions kulübü kendi toplumunu inceleyerek orada neye ihtiyaçları olduklarını belirliyorlar. Biz özellikle  görme sorunu yaşayanlara yaptığımız yardımlarla bilinen bir derneğiz. Bazı görme hastalıklarına karşı dünyada da körlüğe ciddi önlemler almak için mücadele ediyoruz. Şimdi yeni projelerimizle öne çıkıyoruz. Bunlar diyabet, çevre, açlık. Görme sorunlulara yardım programlarımız da hala devam ediyor. Yeni odak noktalarımzdan biri de çocuk kanseri. Lions kulübü bunlar gibi ya da bunlar harici yardıma muhtaç kim varsa onlara el uzatmak için mücadele ediyor. Çocuklar ve gençler için odaklanıyoruz. Sadece sorunları olan veya hastalıkları olan çocuklarla değil. O hastalıkların da önüne geçmeye çalışıyoruz. Lions daha doğrusu çocuklara yönelik yaşam becerileri programı yürütüyor. Bu lions yaşam becerileri programında bir Türk lionu tüm Avrupa için çalışıyor, ayrıca bunu söylemek önemli her birimiz bütün dünya için çalışıyoruz. Türkiye'deki lionlar sadece Türkiye için değil Avrupa için ve dünya için çalışıyorlar.

MAÇI KAZANMAK İÇİN EN İYİLERİ ARIYORUZ

İnsanlar bu derneğe üye olmak için ne yapmalı? Referans şart mı?

Bi lions ve leo kulübüne davet ile katılabilirsiniz. Çünkü bizimle beraber olan kişilerin kim olduğu ile ilgili bir referansa ihtiyacımız var. Onların kim olduğunu bilmek istiyoruz. Kimin ilgili olduğunu da görebilmek istiyoruz. Bu yüzden basın toplantılarına sıkça katılıyoruz. Toplumun bilmesi için çaba gösteriyoruz. Herhangi ilgi duyan bir kişi bir lion ile temasa geçip bir toplantıya katılması ve aramıza katılması için mücadele ediyoruz. Burada bir üyeliği satın almıyorsunuz. Davet edilerek dost ve aile grubuna dahil oluyorsunuz. İzlanda'da bir web sayfasından başvurabiliyorlar. Türkiye'de aynı şekilde ilgilendiğini belirten bir formumuz var. Buraya bilgilerinizi dolduruyorsunuz. O yöreden birisi sana mutlaka bir şekilde ulaşıyor. Çok karışık bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle bizim için içtenlik ve samimiyet önemli. Art niyet taşımayan insanlarla bir arada olmak istiyoruz. Politik sorulara dahi cevap vermiyoruz. Bizim için yardım ve sevgi birinci sırada. Bizi politika ilgilendirmiyor. Bizi insanlığın gelişmesi ve herkesin olabildiğice eşit fırsatlara erişmesi bizim için önemli. Politik hedefini ve amacını yaymak için gelecek kişileri de aramıza almaya endişe ediyoruz. Seçici görünmemizin nedeni de bu. Yaptığımız işe uygun insanları almak istiyoruz aramızda. İyilik için araç olmak istiyoruz. Aslında seçici oluşumuzun sebebi maçı kazanmak isteyen takımın en iyi oyuncuları kazanmak için çaba göstermesi. Biz hizmet etmek isteyen bütün insanlara açığız. Bizim bir ahlak kurallarımız var. Onlara da uymaları lazım. Kaliteli üyeler fark yaratacaktır.Bundan eminim.

KADINLARI KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kadınların toplumda kendilerini yüksek sesle ifade edebilmeleri için derneğiniz ne gibi girişimlerde bulunuyor?

Aslında linos kulüpleri birliğimiz Birleşmiş Milletlerle iş birliği içinde kadınların ve erkeklerin eşitliği için çalışma yürütüyor. Kendi toplumumuz ve dünyamızdaki kadınların yetişebilmesi için onları eğitmeye çalışıyoruz. Global bir projemiz var. Çalışmalarımızı kadın için sağlık adı altında yürütüyoruz. Bir kadına yardımcı olursak, dolaylı yoldan bütün aileye yardımcı oluyoruz. Aileye yardım edince bütün topluma yardım ediyoruz. Genç kızları ve kadınları eğitebilmek için Türkiye'de çok güzel projeler var. Ege, Batı Akdeniz ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı işbirliği ile 15-35 yaş arasındaki kadınların temel yaşam bilgilerini sağlamak adına proje yürütüyoruz. Yaşam bilgisinin içinde sağlıktan matematiğe, hayat bilgisinden sosyal yaşama kadar bir çok alanda eğitim veriyoruz. Şunu gördük. Eğitime katılan kadınlar daha sonra ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirerek eğitime tutkulu bir hale geliyor. Hatta üniversiteye devam etmek kadına motivasyon kazanıyorlar. Bu anlamda Anne Çocuk Eğitim Vakfı işbirliği ile kadınlara fırsat sağladık. Eğitim ve farkındalık konusunu çok önemli buluyoruz.

İSTİHDAMA KATKI

Kadının iş hayatına katılması konusunda bir desteğiniz var mı?

Açıkçası meslek kazandırmaya yönelik girişimlerimiz var. Halk eğitim merkezleri ile birlikte sıkı bir çalışma yürütüyoruz. Farklı sınıflarla mesleki beceri kazandırma konusunda girişimlerimiz devam ediyor. Uluslararası programlardan biri de ve dünyada bir çok toplumda kadınların bir meslek edinip ailelerine yardımcı olmalarını sağlamaya çalışıyor.

ŞOKU ALATMALARI İÇİN YARDIMCI OLUYORUZ

Önceki aylarda Yeni Zelanda'da yaşanan saldırıda hayatını kaybeden kişilerin ailelerine yardımcı oldunuz mu?

Bu tarz bir olay olduğunda önce yerel lionlar kendileri duruma müdahale etmek için çaba gösterir. Ama olay fazla büyükse o zaman vakfa başvururlar bir bağış için. Şu ana kadar bir bağış talebinde bulunmadılar. Ama daha sonra bir vakıf aracılığıyla bağış talebinde bulunabilirler. Yeni zelanda'da çok fazla lion var, bir araya gelip daha fazla destek olacaklardır. Bu olay büyük bir şok yarattı. Her toplumun bir toplum merkezi var. Bu merkezlerin şoku atlatmalarına yardımcı oluyor. İnsanlara yardım etmek için profesyoneller, psikologlar hatta kilise ve diğer din adamları ile birlikte çalışıyorlar.

POLİTİKACILAR FARK EDİLMEK İSTİYOR

Gazetelerde Yeni Zelanda Başbakanı'nın Nobel Barış Ödülün'e aday gösterilsin çağrısı vardı. Bu durumla ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce olması gerekeni yapan bir kişi Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeli mi?

Nobel Barış Ödülü'ne bir çok aday var. Bu ödüle biz de aday olduk. Birliğimiz aday gösterildi. Bunların her biri çok dikkati çeken ve ilgi gören hareketlerde bulundu. Benim kişisel görüşüm gönüllüler politikacılardan daha fazla Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeli. Politikacılar fark edilmek istiyorlar. Tabiki çok fazla aday var ama en sonunda kimin seçildiği belli olacak.

ORTAKLIĞI TEŞVİK EDİYORUZ

Ortaklaşa çalıştığınız dernekler var mı?

Uluslararası bir dernek olarak benzer şekilde düşünen insanlarla ortaklığı teşvik ediyoruz. Dünyada diğer gönüllü kuruluşlarla çalışmak çok iyi bir durum. İstanbul'da Omurilik Felçlileri Derneği ile çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Körler vakfı ile müthiş çalışıyoruz. Diyabet Vakfı ile güzel bir işbirliğimiz var.

ERDOĞAN İLE TANIŞMAK İSTERDİM

Yerel yönetimlerden ne gibi beklentileriniz var?

Yerel yönetimlerle çalışmaya ihtiyacımız var. Umarım bizimle en çok işbirlği yapacak kişiler seçilmiştir. Bütün gezdiğimiz ülkelerle mutlaka bir yerel yönetici ile bakanla hatta Cumhurbaşkanı ile görüşüyoruz. Önemli olan ilişkileri güçlendirmek. Biz kulübümüzde din ve siyaset konuşmadığımız için bizimle en iyi işbirliğini yürüten kim varsa biz onunla görüşüyor ve çalışıyoruz. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek isterdim ancak bana randevu veremeyecek kadar yoğun olacağını düşünüyorum. Mutlu olurdum kendisi ile tanışmaktan.

102 YIL ÖNCE ABD'DE KURULDU

Lionlar, 1917'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago şehrinde, Melvin Jones tarafından Lions Kulüpleri Birliği'nin kurulması ile faaliyetlerine başlayan; sivil toplum kuruluşudur. Üyelerine 'lion', genç üyelerine 'leo' deniliyor.

Derneğin, 1945 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'de daimi temsilcisi vardır. Dernek genel olarak sağlık, göz sağlığı, engelliler, gençlik, uluslararası işbirliği ve çevre konularında topluma hizmet etmekte. Körlüğün önlenmesi derneğin en büyük hedefi. Bu amaçla iki kez dünya çapında kampanya yapılmıştır. Halen, 200'den fazla ülke ve coğrafi bölgede yaklaşık olarak 1.4 milyon gönüllü üyeye sahiptir.

Türkiye'de ilk lions kulübü, 1963 yılında 'İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü' adıyla, Fahrettin Kerim Gökay tarafından kurulmuştur. Bugün, Türkiye'de 6000'den fazla lion; 300'den fazla lions kulübüne kayıtlı. Türk Böbrek Vakfı, Türkiye Körler Vakfı ve Altı Nokta Körler Vakfı gibi birçok etkili vakfı, Türk Lions'u kurmuştur.

GÖRME ENGELİYLE SAVAŞIYOR

Gudrun Yngvadottir İzlanda'nın Gardabaer şehrinde dünyaya gelen 2 çocuk sahibi bir anne olmasının yanı sıra çeşitli STK'lar ile çevre ve sağlık alanında birçok alanda faaliyet gösteren kuruluşların içinde yer aldı.

29 Haziran - 3 Temmuz 2018 tarihlerinde, Las Vegas'ta gerçekleştirilen 101. Uluslararası Konvansiyon'da Uluslararası Lions Başkanı seçildi.

Gudrun, biyomedikal üzerine uzmanlaştı. Biyomedikal alanda bir çok araştırma, eğitim ve yönetim çalışmaları yaptı. 1990 yılından bu yana, İzlanda Üniversitesi Sürekli Eğitim Enstitüsü'nde Yardımcı Direktör olarak görev yapan Gudrun Yngvadottir, 1992 yılından beri çeşitli kurumlarda genel yöneticilik ve konsey başkanlığı yaptı. Tüm zamanını, çocuklar, gençler için harcayan Yngvadottir, diyabet ve görme bozukluğu ile ilgili sağlık problemleriyle ilgili çeşitli derneklerle ortaklaşa çalışmalar yürüttü. Yngvadottir, 10 yılı aşkın süredir Biyomedikal Bilimciler Derneği'nin İskandinav ve Avrupa bilim insanları arasındaki koordinasyondan sorumlu temsilcilik görevini yürütüyor.