İzmir'de Interfresh Eurasia Fuarı açıldı

İzmir'deki Interfresh Eurasia Fuarı, 80'in üzerinde ülkeden sektör temsilcileri ve 500'ü aşkın profesyonel alıcının katılımıyla açıldı

İzmir'de Meyve, Sebze, Gıda, Gıda Ürünleri, Gıda Teknolojileri, Ambalaj, Tarım Teknolojileri, Depolama ve Lojistik Fuarı Interfresh Eurasia ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Fuar İzmir'deki organizasyonda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti partner ülke, Denizli ise partner il olarak yer aldı. Fuara 80'in üzerinde ülkeden sektör temsilcileri ile 500'ü aşkın profesyonel alıcı katıldı.

Açılışta konuşan eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, üretimin önemine dikkat çekti.

Tatar, ambargo uygulanan ve kolay kolay ticaret yapamayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ürünlerinin dünyaya pazarlanmasına katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Tatar ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle hayata geçen projeyle Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yılda 75 milyon metreküp su aktarıldığını söyledi. Bu suyun yer altı su seviyesini yükselttiğini ve tuzlanmayı önlediğini belirten Tatar, Geçitköy'deki barajdan yapılan altyapı yatırımlarıyla suyun Güzelyurt'un narenciye bahçelerine ulaştığını, yeni fidanlarla birlikte narenciye bahçelerinde verimin artırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da küresel ticaretteki zorluklara ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye'nin ihracatının artış trendini koruduğunu belirtti.

Tarım sektörünün ihracattaki güçlü performansına dikkat çeken Kılıçkaya, tarım ürünleri ihracatının geçtiğimiz yıl 32,6 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kılıçkaya, yılın ilk 8 aylık döneminde tarım ürünleri ihracatının yüzde 4,8'lik artışla 21,7 milyar dolara ulaştığını belirtti. Yaş meyve ve sebze ihracatının yılın ilk 8 ayında 2,3 milyar dolara, meyve sebze mamulleri ihracatının ise 1,6 milyar dolara çıktığını ifade eden Kılıçkaya, iki sektörün toplam ihracatının ilk 8 ayda yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Bakanlık olarak ihracatçılara yönelik destek mekanizmalarını sürdürdüklerini anlatan Kılıçkaya, 2026 yılı bütçesinde ihracat destekleri için 45 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk de yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri ve kuru meyve sektörlerinin Türkiye genelinde son bir yıllık dönemde 8,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Öztürk, bu tutarın 2,3 milyar dolarlık kısmının Ege Bölgesi'nden gerçekleştirildiğini ifade etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Balık da konuşmasında, ‘’özellikle küresel pazarlarda rekabetin giderek arttığı bir dönemde; kaliteli ve sürdürülebilir üretimin yanı sıra doğru pazarlama, güçlü lojistik, markalaşma ve uluslararası iş birlikleri her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası pazarlardaki gücünü artırmak, ürünlerimizi yeni coğrafyalara ulaştırmak ve ülkemizin tarımsal ihracatına daha fazla katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

7 Ekim saldırısı öncesi Netanyahu’ya kritik uyarı iddiası
7 Ekim saldırısı öncesi Netanyahu’ya kritik uyarı iddiası
İçeriği Görüntüle

Interfresh Fuarı'nın da sektörümüz açısından yeni ticari bağlantıların kurulmasına, mevcut iş birliklerinin güçlenmesine ve özellikle Ege Bölgesi’nin sahip olduğu üretim ve ihracat potansiyelinin uluslararası alıcılara daha güçlü biçimde tanıtılmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.’’ ifadelerine yer verdi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de konuşmasında ‘’9 Eylül, İzmir’in işgalden kurtuluşunun ötesinde, milletimizin bağımsızlık mücadelesinin zaferle taçlandığı ve Cumhuriyetimize uzanan yolun aydınlandığı tarihi bir dönüm noktasıdır.

104 yıl önce, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kazanılan bu büyük zafer, milletimizin özgürlüğünden ve bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Bizlere düşen en önemli sorumluluk, bu eşsiz mirası yalnızca anmak değil; Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkarak, İzmir’i üretimde, ticarette, bilimde, kültürde ve yaşamın her alanında daha ileriye taşımaktır. İzmir Ticaret Odası olarak, kentimizin sahip olduğu potansiyeli geleceğe taşıyan projeler üretmeye, ortak akıl ve iş birliğiyle İzmir’imizin kalkınmasına katkı sağlamaya aynı kararlılıkla devam ediyoruz.

Büyük zaferi kutladığımız bu anlamlı günde başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlığımız uğruna mücadele eden tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyor; İzmir’imizin kurtuluşunun 104. yıl dönümünü kutluyorum.’’ İfadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından sektörde öne çıkan kadın kooperatiflerine ödülleri verildi. Daha sonra protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi ve stantları inceledi.

2018 yılından bu yana düzenlenen ve meyve, sebze, gıda ürünleri, teknolojileri ile lojistik sektörlerini kapsayan fuar 10 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ