15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrası hükümet OHAL kararı alarak, FETÖ örgütünün devlet içindeki bütün yapılanması ve özel kurumlarını incelemeye alacağını söyledi. Hükümet OHAL kararı sonrası geçtiğimiz hafta yayınladığı ilk KHK'yla, FETÖ'yle bağlantısı olan bütün özel okul, üniversite ve STK'ları kapatma kararı almıştı. Darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL kapsamında alınan tedbirlerle ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmündeki kararname ile ülke genelinde, 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı. Aynı kararname ile İzmir'de ise 3 üniversite, 41 özel okul, 62 dernek, 8 vakıf ve 2 sağlık kuruluşu hakkında kapatma kararı verildi. İzmir'de faaliyet gösteren, Gediz Üniversitesi, İzmir Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi'nin öğrenci sayısı ise yaklaşık 18 bin ve bu kadar öğrencinin eğitim hayatlarını nasıl sürdürecekleri ise belirsizliğini koruyor.
 
'Eğitim hayatımızın ne olacağını bilmiyoruz'

FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle İzmir'de kapatılan 3 üniversiteden biri olan Gediz Üniversitesi'nin Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gizem S. 'Okula gittik, polisleri kapıda gördük. Kimseyle konuşup, bundan sonrası hakkında bilgi alamadık. Üniversitenin Dokuz Eylül Üniversitesi ya da Katip Çelebi'ye bağlanacağı yönünde bilgiler alıyoruz. Ancak şu an ki durumda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kimseden bilgi alamıyoruz. Sadece Twitter'da bazı paylaşımlardan bu fikirleri ediniyoruz. Öğrenci olarak FETÖ ya da herhangi bir oluşumuyla uzaktan yakına işim olmadı. Sadece özel üniversitede eğitim hayatımı sürdürmek istedim. Ancak yaşanan darbe girişiminden en çok mağdur olan öğrenciler olarak biz olduk. Sadece Gediz Üniversitesi'nde 8000'in üzerindeki öğrencilerin durumları hala belirsizliğini koruyor. Bu belirsizlik ise bizleri çok kötü etkiliyor. Konuyla ilgili devletimizin yetkililerinden bir açıklama gelmedi. Hala bir açıklama yapmaları için bekliyoruz' diye konuştu

Stajları da sona erdirildi

En iyi eğitimi almak adına ailelerinin çeşitli sıkıntılar yaşasalar bile özel üniversiteye göndermeye çalıştığını belirten Gizem S. sözlerini şöyle sürdürdü: Bu okul için ailem elinden geleni yapıyor. Ancak şu anda öğrenci bile değilim. Çünkü herhangi bir yerden alacağım belge yok. 11 Ağustos'ta bitmesi gereken stajım bile bu olaylar sonrası 26 Temmuz'da sonlandırıldı. Sonlandırılma nedeni ise, sigortamızı okulun karşıladığı okulun da kapatılmasıyla kaçak staj olduğu belirtildi. Tek isteğimiz yetkililerin bundan sonra ne yapacağımızı, eğitimimize nerde devam edeceğimizi açıklamaları. Konuyla ilgili bütün öğrenci arkadaşlarımız da rahatsızlığı sürüyor. Bu belirsizlik bizi daha da kötü etkiliyor. Ailelerimiz de endişeli bir halde ne olacağını düşünüyor. Bu yapılanmayla hiçbir alakamız olmadığı için bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.

Okulun kapısı mühürlü ve polisler bekliyor

Ailesinin en iyi eğitimi alması için Gediz Üniversitesi'ne gönderdiğini söyleyen Büşra U. 'Halkla İlişkiler Bölümü 2'nci sınıf öğrenciyim. Şu anki durumda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çünkü bilgi alabileceğimiz yetkili kimse yok. Okula mühür vurulmuş ve kapısında polisler bekliyor. Okul yetkililerinden de kimse ulaşmaya çalışmadı. Ortada kaldık. 10 gün içinde her şeyin belli olacağı söylentisi var. Şu anda da onu bekliyoruz. Sosyal medyada üniversitenin öğrencilerinin Dokuz Eylül ya da Yaşar Üniversitesi'ne geçişi yapılacağı yönünde bilgiler dolaşıyor. Kime inanacağımızı ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Öğrenci olarak sadece eğitimimizi en iyi şekilde tamamlamak için gittiğimiz okulun böyle işlere karıştığını bilmiyorduk. Bilseydik zaten gitmezdik. Ancak bu durumda da biz ortada kalarak, mağdur ediliyoruz' dedi.
Editör: Haber Merkezi