Ankara 1. İdare Mahkemesi, usulsüzlük iddiaları nedeniyle daha önce 'Eğitim Bilimleri' bölümü iptal edilen 2010 KPSS'nin 'Genel Yetenek ve Genel Kültür' kısmını da iptal etti. Soruların sınavdan önce dışarıya sızdırıldığı iddiaları üzerine 'Eğitim Bilimleri' kısmı iptal edilen 2010'daki Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) 'Genel Yetenek ve Genel Kültür' bölümü de iptal edildi. İdare Mahkemesi'nin kararında, soruların sınavdan günler öncesinde sızdırıldığı, soruları alan kişilerin ikrar içeren ifadeleri ile teknik incelemeler sonucu düzenlenen bilirkişi raporlarıyla sabit olduğundan 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür kısımlarında hukuka uyanlık bulunmadığı sonucuna varıldığı kaydedildi.

'Kararın 6 yıl sonra açıklanmasını anlayamıyorum'

Üzerinden 6 yıl geçen bir konunun bugünlerde yeniden gündeme gelmesi ve davanın yeni sonuçlanmasını da anlamakta güçlük çektiğini belirten Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, 'Kararın bugünlerde çıkmasını anlayabilmiş değilim. O günlerde tüm kamu kurumlarına 150 bin civarında atama yapıldığını hatırlıyorum. Bu çok ciddi bir rakam. Bundan sonrası için bütün siyasi partilerin gerekirse mecliste bir karar alması ve atanan bütün memurların yeniden araştırılması ve ciddi bir elemeden geçirilerek, soruları çalanların ortaya çıkarılması gerekiyor. Süreç mahkemelik olduğundan dolayı sınava giren herkesin soru-cevap kağıtlarının süresiz saklanması gerekiyordu. Bunlar gerekirse teker teker incelenmeli ve soru kağıtlarına kimlerin hangi işlemleri yaptığı, işaretlenmelerin ne şekilde yapıldığı tespit edilmeli. Bu şekilde sapla saman birbirinden ayrılabilir. Aksi takdirde yaşadığımız şu sürecin üzerine bir de bunu yaşamamız ülkemize büyük zarar verir. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Dolayısıyla acilen hükümetin konuyla ilgili bir çalışma yapması ve diğer siyasi partilerle de görüşmesi gerekiyor. Konu, mecliste oluşturulacak bir komisyon vasıtasıyla sonuca ulaştırılmalı. Ancak bu sayede gerçeklerin ortaya çıkacağına inanıyorum' diye konuştu.

Hükümet, konunun taraflarıyla ortak karar almalı

Bu durumun son derece ciddi olduğuna dikkat çeken ve siyasetin bir kenara bırakılarak, bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: Öncelikle siyaseti bırakıp, devleti içinde bulunduğu şu durumdan çıkarmak için sahiplenmeliyiz. Devletin geleceğiyle ilgili yapılan işlemlerde hükümetten ricamız konunun taraflarıyla masaya oturması. Öğretmen alımında bir usul belirlenecekse, konunun taraflarıyla masaya oturulmalı ve fikir alışverişinde bulunulmalı. Ülkemizin geleneği olan istişareye geri dönüp, konunun taraflarıyla fikir birliğine varmalı ve ortak karar alınmalı. Darbe girişiminde her görüşten insan devletine sahip çıkmak için sokağa çıktı. Dolayısıyla hükümetin de bu durumda yapması gereken, konunun bütün taraflarının bir masaya oturması ve fikir birliği içinde doğru kararlar alınmasının sağlanması. Yarın aynı sorunlarla karşılaşmamak için altyapıyı iyi oturtmamız gerekiyor.

'Hükümet sorun konusunda ne yapacağını bilmiyor'

2010'da gerçekleştirilen KPPS'nin 'Genel Kültür ve Genel Yetenek' kısmının da iptali üzerine ortada net bir durum olmadığını ve konunun hala karmaşıklığını koruduğunu belirten Eğitim-Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Cevat Düzci, 'Şimdi o dönem atanan memurların hepsinin sınavının iptal olması haklıyla haksızın ayrılmasını sağlamayacak. Aslında bu yaşananlar, hükümetin geçmişten bugüne yaptığı uygulamaların ne kadar yanlış olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Demokratik ve adil olmayan yöntemler bizleri bu durumlarla karşı karşıya bıraktı. Gerçekten hak edenin yerleştiği, sınavların daha sağlıklı ortamda yapıldığı bir sistemde bu gibi sıkıntılarla karşılaşmayız. Bu sıkıntılı durumdan nasıl çıkılacağını çok merak ediyoruz. Yıllarca bunun yanlış olduğunu savunduk ve en son haklı olduğumuz ortaya çıktı. Ancak şu anda da ne yapılacağı belli değil' ifadelerini kullandı.

Alnının teriyle kazananlara haksızlık yapılmamalı

Sınava giren herkesin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi ve kopya çekip çekmediğinin tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Düzci, sözlerini şöyle tamamladı: Yapılacak olan çalışmada sınavı hakkıyla kazanan çok sayıda insan olduğunu da unutmamalıyız. O nedenle kopyayla kazanan ile hakkıyla kazanan kişilerin tespit edilmesi gerekir. Alnının teriyle kazananlara haksızlık yapılmasın. Demokrasiyi sağlayamadığımız için işte bu şekilde sürekli bir mağduriyet oluşuyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi ve bir daha da olmaması için artık elimizden geleni yapmalıyız. Hükümetin de konunun taraflarıyla oturması ve bundan sonrası için yapılması gerekenlerin hep birlikte belirlenmesi gerekiyor.
Editör: Haber Merkezi