İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek, çocuklarlarda ve toplumda çevre bilincini geliştirmek için 1998 yılından bu yana sürdürülen 'Atık Pil Toplama Kampanyası'nın 14.sü başladı. Her yıl Çevre Haftası boyunca sürdürülen kampanya ile binlerce ton pilin çevrede yaratacağı tahribatın önüne geçiliyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle, bu yıl 6-8 Haziran 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan atık pil toplama kampanyasına katılmak isteyen çevre dostları, yıl boyunca topladıkları kullanılmış pillerini Belediye'nin giriş kapısında kurulacak olan stanttaki kumbaralara atabilecek.

7 kategoride yarışacaklar

Kampanyada toplanan atık piller; anaokulları, okullar, çocuklar, gençler, yetişkinler, şarjlı piller ile firmalar-kurumlar olmak üzere yedi kategoride değerlendirilecek. Her kategoride ilk üç dereceye girenlere teşvik ödülleri verilecek. Ödüller, 10 Haziran 2011 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda saat 18.00'de düzenlenecek olan törenle sahiplerini bulacak.

Kampanyaya katılım, İzmirliler'in çevreye ve doğanın korunmasına gösterdiği duyarlılık sayesinde her geçen yıl daha da artıyor. 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında 8.6 ton, 2009 yılında toplam 13.4 ton atık pil toplanarak uygun şartlarda doğaya zarar vermeden bertaraf edilmişti. 2010 yılında ise metropol alan sınırları içinde bulunan 21 ilçedeki okullara, muhtarlıklara, hastanelere, alışveriş merkezlerine, küçük ölçekli sağlık kuruluşlarına, fotoğraf stüdyolarına, askeri tesislere ile eczanelere dağıtılan atık pil bidonları ve toplama kutuları aracılığıyla toplam 21.1 ton atık pil toplanmıştı. Özellikle çocuklar ile gençlerin yoğun ilgi gösterdiği kampanyanın sonuçları, çevre bilincini erken yaşlarda aşılama amacına ulaştığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıl, 267 kilogram pil toplayan 7 yaşındaki Alihan Çoban, çocuklar kategorisinde ilk sırayı alarak bisiklet ödülüne hak kazanmıştı.

Hedef doğayı korumak


Toplanan piller, Harmandalı Düzenli Depolama Alanı'nda özel olarak hazırlanan Çevre ve Orman Bakanlığı'nca onaylı Atık Pil Bertaraf Deposu'nda bertaraf ediliyor. Geri kazanımı mümkün olan piller ise, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile anlaşması bulunan elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanım lisansına sahip işletmede geri kazanılıyor.

Editör: Haber Merkezi