Gülçin Karaegemen-4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte binlerce sınıf öğretmeni norm kadro fazlası durumuna düşmüş ve norm fazlası öğretmenlerin eritilmesi amacıyla da öğretmenlere sahip oldukları yan alanlara geçiş hakkı tanımıştı. Fakat yapılan bu uygulamada mutluluk getirmedi. 10-15 yıllık sınıf öğretmenleri branşlarını değiştirdi ancak 'pişman' olan çok sayıda öğretmen tekrar sınıf öğretmenliğine dönmek istiyor. Bu konuda görüşünü aldığımız öğretmenler ise öğrencilerine verimli olamadıkları için psikolojik olarak etkilendiklerini ve mutsuz olduklarını söylediler.


'Vicdan azabı çekiyorum'

İsmini vermek istemeyen ve 17 yıldır öğrencilere ders veren sınıf öğretmeni, 'beni nereye verecekler' endişesi ile il içi alan değişikliğine başvurduğunu ve yan alanı olan müzik alanına atandığını anlattı. İlk gün derse girdiği andan itibaren endişelerinin arttığını ve işinin müzik öğretmenliği olmadığını aktaran öğretmen şunları kaydetti: "Bakan her ne kadar alandan geçenler bu işin eğitimini aldılar dese de, üniversitede alınan komik bir kredi ile branş öğretmeni olunmuyormuş. Ben asla müzik öğretmeni değilim ve hiçbir zaman da olmayacağım. Kendimi sürekli neden başka alana geçtim diye sorguluyorum.  Öğrencilerime faydalı olamıyorum diye çok vicdan azabı duyuyorum. İntiharın eşiğine geldim. Hayatımızın kararını bir anda verdik ama baktıkki bu bizim işimiz değil. Biz esas alanımız olan branşlarda çalışmalıyız. Alan değişikliği sonucu pişmanlık duyanlara Milli Eğitim Bakanlığı geri dönüş hakkı versin."


'Psikolojim bozuldu'

12 yıldır sınıf öğretmenliği yaptığını fakat uygulama ile matematik branşına geçtiğini anlatan başka bir öğretmen ise, "Matematik branşına geçerken yapabileceğimi düşünmüştüm fakat umduğum gibi olmadı. Okula gelmek bile istemiyorum. Öğrencilerime verimsiz olduğumu düşünüyorum. Psikolojim bozuldu, geceleri uyuyamaz oldum. Bu gerginliğimi ailemden çıkarıyorum. Geçtiği alanda öğrencilerine verimsiz olduğunu düşünen öğretmenlere yeni bir geçiş hakkı tanınsın" dedi.


Biz de destekleriz

Öğretmenlerin yapılan alan içi değişikler neticesinde mutsuz olduklarıyla ilgili duyumlar aldıklarını gazetemize açıklayan Eğitim İş İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, "Alan değişikliği bi zorunluluktan yapıldı. Alan değişikliği ile başka yerlere tayin oldular. Yıllarca sınıf öğretmenliği yapan arkadaşlarımız bir anda yepyeni bir alana geçerek kendi alanlarını bırakmış oldular. Dolayısıyla şimdi bu alana geçince bir uyum sorunu yaşıyorlar. Bize de böyle şeyler zaman zaman yansıyor" dedi. Öğretmenlerin yeniden sınıf öğretmenliğine geri dönmek istemesine ilişkin soruya yanıtan veren Değirmenci, "Arkadaşlar bir kamuoyu oluşturacaklar, dilekçe yazacaklar. Bakanlık uygun görürse böyle bir hak verebilir. Ama şu anda böyle birşey yok. Eğer arkadaşlarımız bu alan değişikliğinden memnun kalmamışsa, öğrenciye yeterince verim veremeyeceğini gördüyse bunu orada tutmanın bir anlamı yok. Bu arkadaşlarımıza yeni bir hak verilmesi öğrencilerimiz açısından da öğretmenlerimiz açısından da doğru olur. Aksi takdirde öğretmenler istenen verimi sağlayamazlar. Sendika olarak biz bunu destekleriz. Bakanlığın tasarrufudur" şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi