Törene, Adli Yargı Komisyon Başkan Yardımcısı Hakim Mehmet Arık, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Hukuk Fakültesi birincisi Mert Çakıcı hukuk fakültesi mezunu olmanın kişiye hukukçu kimliği kazandırmayacağını anlatırken, "Yaptığımız işle kendimizi ve vicdanımız özdeşleştirmemiz gerekiyor. Bugün mezun olanlar, önlerine gelen her dosyada bir hayatın yaşadığını unutmamalıdır. En ufak bir kusurumuz hukuken bize dönmese de vicdanen bize dönebilir" dedi. Çakıcı, daha sonra yaş kütüğüne plaket çaktı.

HUKUK YOZLAŞITIRILMAMALI

Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Karakoç, hukuk eğitiminin evrensel hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Hukukun yozlaştırılmaması, yasaların soygun ve yağmaların aracı haline getirilmemesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Karakoç, "Günümüzde hukuk bazı haksızlıkların aracı haline getirilebilmektedir" dedi.

Türkiye'de son 10 yılda, bu alanda düzenleme ve denetleme yetkisine sahip olanların bile bilemediği kadar hukuk fakültesinin açıldığını, iki düzüne kadar fakultenin de açılmayı beklediğini kaydeden Karakoç, 2014-15 öğretim yılında hukuk fakultelerine kayıt olan öğrenci sayısının 16 bin 45 olduğu rivayet edildiğini ifade etti.

5 ÖĞRENCİDEN 3'Ü SINIFTA OTURAMIYOR

Her yıl 220 bin öğrencinin hukuk fakültelerinin tercih ettiğini belirten Karakoç, yüzbinlerce inlerce kişinin tercih ettiği hukuk fakültelerinin kontenjanları belirlenirken, fakültelerin beşeri imkanları ve fiziki imkanlarının göz önünde bulundurulmadığını belirterek, "Fakültelere kaydolan öğrencilerin derslere devam etme istemeleri halinde dersliklerde oturacak yer bulmaları mümkün değildir. Nitekim fakültemizde 5 öğrenciden 3'ünün oturacak yeri yoktur. Bu tür kontenjan belirleme yöntemlerine derhal son verilmelidir. Adalet meslek yüksekokuluna girebilecek puanı alamamış öğrencilerin adı sanı bilinmeyen hukuk fakültelerinde öğrenim görmelerine seyirci kalınıyor. Her isteyenin hukuk öğrenimi görmeleri isteniyorsa bunun yolu fakültelerin standartlarının çok çok üzerinde kontenjan belirlemek değil, açık öğretim fakültesine bir hukuk fakültesi açılması ve her isteyene hukuk eğitimi verilmesinin sağlanmasıdır" dedi.

Hukuk eğitiminin evrensel hukuk çerçevesinde yapılmasının önemine dikkat çeken Karakoç, avukatlığın 'hiç bir şey olmasam avukat olurum' anlayışından kurtarılması, hakim bağımsızlığı ve tarafsızlığının teminat altına alınmasının önemine dikkat çekti. Karakoç, 2013-14 öğretim yılında Hukuk Fakültesi'nden 416, Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan 63 öğrenci mezun olduğunu belirtti.

BARETLİ, PANKARTLI PROTESTO



Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Veli Özer Özbek, ise "Günü geldiğinde sizlerin Türkiye'de hakimler var, savcılar var demenizi istiyorum" diye konuştu. İlk üç dereceye giren Mert Çakıcı, Tuğba Erzurum ve Serap Savaş ile Yüksek Onur ve Onur listesinde yer alan öğrencilere diplomaları verildi. Bir kız öğrenci 'Direne direne kazanacağız', bir başka kız öğrenci 'Adalet için geliyoruz' yazılı pankart, bir türbanlı öğrenci de Türk bayrağı açtı. Bir erkek öğrenci de madenlerdeki ölümleri protesto etmek için başında madenci baretiyle çıkınca ayakta alkışlandı.

AZMİN ZAFERİ

Balıkesir Devlet Hastanesi'nde 35 yıl müdür yardımcılığı yapıp, eylül ayında emekli olan ve ikinci fakülteyi bitiren 55 yaşındaki görme engelli Salih Mehmet Aslan da töreni izlemeye gelenler tarafından ayakta alkışlandı. Aslan, diplomasını alırken kendisine destek olan kızı Sermin Esen, sahnede gözyaşlarına hakim olamadı. 35 yıllık devlete hizmet ettiğini belirten Esen, "Serbest avukatlık yapacağım. İdeallerimin hepsini gerçekleştirdim. Bana destek olan herkese teşekkür ederim. Göz göreni, beyin olacakları görür. Hedefime ulaşabilmek için hiçbir fedakarlıktan kaçmadım" dedi.

20 yıldır Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şube Başkanlığı ile 12 yıldır da Balıkesir Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanlığı yaptığını, yerel bir gazetede 20 yıldır köşe yazdığını, Türkiye Görme Engelliler Satranç Milli Takımı'nda seçilip, dereceleri olduğunu söyleyen Sarı, “Bundan sonraki hedefim seçimlerde Milletvekili adayı olmak" dedi.