Gelişimsel yetersizliği olan 0-6 yaş arasındaki çocukların aileleri, İzmir’deki örnek işbirliği programıyla eğitilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zihinsel Engellilere Destek Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi ve Ulusal Down Sendromu Derneği işbirliği ile başlatılacak “Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı”nda aileler; özel eğitim almış üniversite öğrencileriyle 4-6 aylık bir çalışma uygulayacak. 

Bu önemli sosyal sorumluluk projesine start verecek imzalar; İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Zihinsel Engellilere Destek Derneği Başkanı Çiğdem Atvur, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Başlar ve Ulusal Down Sendromlular Derneği Başkanı Sami Altunel’in katılımıyla atıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ndeki protokol imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan; üniversite, sivil toplum ve yerel yönetim işbirliği ile önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “İzmir’de her yaptığımız işte ortak akla ve katılımcılığa önem veren bir belediyeyiz. Bu projeyi duyduğumuzda çok heyecanlandık ve kısa sürede hayata geçirdik. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Down Sendromlu çocuklarımız ve vatandaşlarımızla ilgili farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, gerekli mekanlarının sağlanması konusunda destek olacağız. Eğitim programının setlerini temin edeceğiz. Gönüllülerimizi, eğitimcilerimizi ailelere ulaştırma konusunda yardımcı olacağız. Programın bu özel çocuklarımızın ailelerine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli, program çerçevesinde öncelikle 25 lisans ve yüksek lisans öğrencisinin eğitimden geçirileceğini, ardından öğrencilerin Şubat ayından itibaren programa katılan ailelerin evlerine giderek çalışmalara başlayacağını bildirdi. Ulusal Down Sendromlular Derneği Başkanı Sami Altunel ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne projeye verdiği önemden ötürü teşekkür ederek hayallerinden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 
Başvurular başladı

“Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı” Avustralya'’ın Macquairie Üniversitesi tarafından geliştirilmiş özel bir program. Bu programın Türkiye’de kullanım hakkı Zihinsel Engellilere Destek Derneği’ne verilmiş durumda.

Program kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü işbirliği ile oluşturulan Değerlendirme Ekibi tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulan çocuklar, gelişim yaşı ve beceri düzeyi açısından uygulamaya dahil edilecek. Uygulamaya katılan üniversite öğrencileri “Özel Eğitim Bölümünde” bir ön hazırlık eğitimi alacak. Aile eğitimleri tamamlandıktan sonra aile rehberleri, aileleri haftada bir kez evlerinde ziyaret edecek ve uygulamalar 4-6 ay sürecek. Program sonunda ailelerle bire bir görüşülerek aile ve çocukların gösterdikleri gelişmeler program sorumluları tarafından değerlendirilecek.

Eğitim alan aileler, elde edecekleri tüm bilgiler ışığında çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişimlerini kendilerini takip edebilecek.

Programdan yararlanmak isteyen aileler, üniversiteye başvurabileceği gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ta yer alan “Sosyal Projeler Merkezi”ne ulaşarak form alabilecek.