Geçtiğimiz hafta Çeşme ve Yarımada’da kent gelişim alanına kurulmak istenen rüzgar enerji santralleri (RES), Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişinin katıldığı bir eylemle protesto edilmişti. Yarımada'nın dört bir ucundan insanların geldiği meydanda, RES'lere karşı açılan davada bilirkişinin verdiği "sağlığa zararlı" raporu hatırlatılmıştı. Kamulaştırılan arazilerin sahipleri ile yöre halkının yaptığı protestolara rağmen Çeşme'nin Ovacık Mahallesi'nde çalışmaları devam edilen RES'lere, tekrar eylem yapıldı.

Dört kişi ifadeye çağrıldı

Sabah saatlerinde tepkilere karşın oldu-bittiye getirilerek devam eden inşaat arazilerinin hala kendilerine ait olduğunu ve idare mahkemesine itiraz sürecinin devam ettiğini hatırlatarak RES alanına giren Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Üyesi dört kişi, projeyi yürüten firmanın şikayeti üzerine ifade vermek için Çeşme İlçe Jandarma Karakolu'na götürüldü. Plaftorm üyeleri, "İnşaat alanına girmek ve çalışmaları engellemek" gerekçesiyle yaklaşık 6 buçuk saat ifade verdi. Sosyal medyadan yayılan 'RES inşaatına başlamışlar' bilgisi üzerine birkaç saatte onlarca kişi çalışmaların yürütüldüğü Ovacık'taki alana akın etti.

Eylemciler 'fişlendi' iddiası

Sabah alana ifade vermeye gidenlerin ardından alana ilk ulaşanlar hakkında da şikayette bulundu. Eylemci sayısının artması ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın da gelmesi üzerine, kalabalık gruptan şikayetçi olmayan firmanın çalışanları, protesto edenleri ve haber yapmaya gelen gazetecilerin tek tek fotoğraflarını çekti. Akıllara "firma eylemci ve RES haberi yapanları fişliyor mu?" sorusunu getirdi. Vatandaşın alana girişi eli joplu jandarmalar tarafından engellenirken Çam ise Gezi Parkı eylemlerindeki gibi çalışmaları iş makinesinin önüne geçerek durdurdu ve firmanın Pazar günü oldu-bitti yapmaya çalıştığını belirtti.

Mal güvenliği yok

Türkiye'nin enerjinin ihtiyacını temiz enerjiyle sağlamasının taraftarı olduklarını bu nedenle RES'e karşı olmadıklarını vurgulayan Milletvekili Çam, karşısında durdukları uygulamanın "Acil kamulaştırma" adı altında hukuksuz ele geçirme olduğunu açıkladı. Bu uygulamayla tapusu olsa da kimsenin mal güvenliği olmadığını ve arazilerin haber bile verilmeden kamulaştırılabileceğini vurgulayan Çam, "Biz, RES'lere değil, yapmak istedikleri yere, doğanın tahrip edilmesin karşıyız. Vatandaşların arazilerinin onlardan habersiz bir şekilde kamulaştırılmasına karşıyız ve bu nedenlerle işin durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Savaş yasalarıyla talan

"Devlet, vatandaşların hakkı için, can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulmuştur" diyen Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, vatandaşların malını koruması gereken devletin, RES'ler için savaş dönemindeymişçesine "acil kamulaştırma" uygulayarak halkın mal güvenliğini bizzat tehdit eden durumuna düştüğünü kaydetti.  Tütüncüoğlu, "İnsanların, atalarından kalma milyonlar değerindeki tapulu arazilerine metrekaresine birkaç lira değer biçiyor, başkasının olmasını sağlıyorsun. Firmalar da iyilik yapar gibi, Ben bir-iki lira fazla veriyorum üstü benden, paranı bankaya yatırdım, sen çeksen de çekmesen de arazin artık benim' diyor. Türkiye'nin, devletin, meşruiyeti için bu yanlışa dur denmesi gerekiyor" dedi.

 
Mülkiyet hakkına tecavüz

Firmanın kendisi hakkında da şikayette bulunduğunu ve ifade vermeye gideceğini belirten Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Üyesi Alev Çağlar, Platform Dönem Sözcüsü Esen Fatma Kabadayı ve üyeleri Dominic Whiting, Wiliam Potter ve Hasan Tezcan'ın ifadeleri alınmak üzere Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğünü açıkladı. Platform adına açıklama yapan Çağlar, gayrimenkullerin henüz şahısların (arazi sahipleri) adına kayıtlı olduğunu savundu.  Çağlar, "APDK (RES yapacak olan şirket) davayı Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeni açmış. Gazete ilanı vermiş ve herkese tebligatlar çıkarılmıştır. İnsanlara bu tebligatlara idare mahkemesinde dava açabilirsiniz diye süre verilmiştir. Bu işlemlerin hiçbiri bitmeden araziye girilmesi mülkiyet hakkına tecavüz ve suçtur. Acele kamulaştırmalar iptal edilirse doğa tahribatı nasıl geri getirilecek. İzinleri sorduğumuzda firmalar kağıt bedel ve metrekare yazısını gösteriyor, herhangi bir teslim niteliği yok. Kanunlar ve haklar çiğneniyor. Jandarma ve Kaymakam konuya müdahil olmalı" diye konuştu.

Bilirkişi raporu:

RES’ler sağlığa zararlı


Arazi sahiplerinin rüzgar elektrik santrallerine (RES) karşı açtığı davanın avukatlarından Av. Şehrazat Mercan, açtıkları davanın bilirkişileri tarafından verilen raporunu hatırlattı. Av. Mercan, "Üç tane profesörün imzasını taşıyan raporda; buraya RES kurulursa bölgedeki endemik bitki, kuş ve hayvanları olumsuz etkileyeceği, evlere yakın kurulması halinde ise bölge halkı üzerinde sara hastalığından uyku bozukluklarına, endişe ve kaygı artışından önemli hastalıkları tetikmesine kadar birçok zararının dokunacağı açıkça belirtildi. Yenilebilir enerji taraftarıyım fakat insan sağlığa zararına rağmen yapılmasına karşıyım" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi