Çeşme Belediyesi, geçtiğimiz aylarda ilçede sağlık ocağı bulunmayan Reisdere Köyü, Çiftlik, Dalyan ve Ilıca mahallerine sağlık hizmeti götürmeye başlamıştı. Çeşme merkeze olan mesafesi 12 kilometreyi bulan bu yerleşim yerlerinde sağlık ocağı bulunmaması ve birçok hastanın yaşı, sağlık durumu ya da maddi imkanları nedeniyle bunu gerçekleştiremediği belirten Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, merkezdeki sağlık hizmetlerinden mesafe ve imkanlar nedeniyle herkesin faydalanamadığını bu yüzden böyle bir uygulama yapıldığını kaydetmişti.

Sorunsuz işliyordu

Birkaç ay süresince sorunsuz işleyen ve ihtiyaç olduğu için vatandaşların da yoğun ilgisini gören belediyenin ücretsiz sağlık hizmetine Çeşme İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden “anlamsız” bir tepki geldi. Müdürlük, merkeze olan uzaklığı 12 kilometreyi bulan bu bölgelerde sağlık ocağı olmadığı ve birçok köye aile hekimi gitmediği halde Çeşme Belediyesi’nin buralarda gerçekleştirdiği sağlık hizmetini engellemeye çalıştı. Belediye’nin gerçekleştirdiği sağlık muayeneleri esnasında önce sözlü saldırılarla yıldırmaya çalışan İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sataşma ve yıldırmalarla başarılı olamayınca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruda bulunarak, “Çeşme Belediye’sinin reçetelerinin ödenmemesini talep etti.

 
Belediye ekiplerine sözlü saldırı

Geçmiş dönemlerde Sağlık Ocağı olarak kullanılmak üzere Çeşme Belediyesi’nin bazı mülklerinin İlçe Sağlık Müdürlüğü kullanımına izin verdiklerini kaydeden Tütüncüoğlu, “Müdürlüğün sağlık ocağını kapatması üzerine binayı geri aldık ve ihtiyaç duyulan muayene hizmetini belli günlerde biz vermeye başladık” dedi. Bu olayın üzerine İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin kibir ve kişisel duygular çerçevesinde burada hizmet veren personele anlamsızca sözlü saldırıda bulunarak anlamsızca yapılan verdiği hizmeti sonlandırmaya çalıştığını belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Böyle bir uygulamaya ihtiyaç olduğu ortadayken yapılan çirkin saldırılara şahit olmak gerçekten üzücü” diye konuştu.

Talep üzerine başladı

Belediyeler Kanunu çerçevesinde belediyelerin sağlık hizmeti verebileceğinin hatta “Belediyeler, sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir, işletebilir” denildiğini kaydeden Başkan Tütüncüoğlu, hem İzmir hem de Türkiye’de birçok belediyenin sorunsuz olarak benzer hizmeti verdiğini de hatırlattı. Başkan Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “Hizmeti talep üzerine başlattık. Gittiğimiz her bölgede vatandaşlar doktora ne kadar ihtiyaç duyduklarını söylüyor ve çok yoğun talep oluyor. Madem ihtiyaç yok o zaman bu insanlar neden bölgelerde doktora muayene olmak için yarışıyor. Madem ihtiyaç var o zaman neden verilen sağlık hizmetini engellemeye çalışıyorsunuz?” diye sordu.

 
Muhtarlar: “Hizmet gerekli, tepki anlamsız”

Ilıca Mahallesi Muhtarı Kamil Baysal: Mahallemizin merkezde aile hekimliği hizmeti verilen birime uzaklığı 6-7 kilometre civarında. Bu mesafeye bir de mahallenin yaş ortalamasının yüksek olması eklenince, birçok insan rahatsızlandığında doktora ulaşma imkanı bulamıyordu. Bu nedenle Çeşme Belediyesi’nin verdiği hizmete de vatandaş yoğun talep gösterdi. Şu an İlçe Sağlık Müdürlüğü nedeniyle belediyenin doktoru gelemiyormuş, mahalle sakinleri sağlık hizmete ihtiyaç duyuyor, “Doktor ne zaman gelecek” diye bana soruyorlar.

Reisdere Mahallesi Muhtarı Feridun Akar: Eskiden Reisdere Köyü olarak geçiyordu, şimdi mahalle olduk ama “mahallemizde” sağlık ocağı yok. Aile hekimi de bize 12 kilometre uzakta. Hem yaş hem mesafe hem de maddi durum itibariyle birçok insan aile hekimine ulaşamıyor. Arada aile hekimini hiç görmeyenler bile var. Bu yüzden belediye sağlık hizmetine başlayınca büyük sevinç yaşadık. Müdürlüğün verdiği tepki anlam veremiyorum

Çiftlik Mahallesi Muhtarı Özdemir Yurttaş: Mahallemizde yaz aylarının yanı sıra kış döneminde de yüzlerce kişi yaşıyor. Aile hekimi haftada bir gün geliyor, birkaç saat kalıp, belediyenin tahsis ettiği yerde hastalarına bakıyor. Nüfus itibariyle sağlık hizmetinin ve iki gün olmasından memnunuz, bir güne indirilmesini istemiyoruz.  İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün neden böyle bir şey yaptığını anlayamadım.

Dalyan Mahallesi Muhtarı Faruk Tonga: Dalyan, merkeze uzak olmasına rağmen, Çeşme’nin nüfus itibariyle en büyük mahallerinden bir tanesi. Yaz, kış aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu binlerce insan ikamet ediyor. Kendi aracınız yoksa merkeze ulaşmak kolay değil, eğer hastaysanız bu daha da güçleşiyor. Belediyenin hizmetini destekliyorum, bu kadar çok insan bu sağlık hizmetine hatta daha fazlasına ihtiyaç duyuyorken, verilen hizmetin engellenmeye çalışılmasına anlam veremiyorum.