Esin Gençel- 2012 yılının Türkiye'de Çin yılı etkinlikleri kapsamında İzmir ile Çin'in Jiangsu kenti arasındaki kardeş şehir anlaşması imzalandı. Çin Büyükelçisi Gong Şiaoşeng'in da aralarında bulunduğu Jiangsu heyetini kendi makamında ağırlayan Vali Kıraç, bu anlaşmanın Çin ve Türkiye arasındaki ilişkiyi arttıracağına inandığını belirtti. Kıraç, "Bu anlaşma ile İzmir ile Jiangsu arasında çok çeşitli işbirliği fırsatları aranacak" şeklinde konuştu. İzmir'deki yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğunu öğrendiklerini söyleyen Jiangsu Eyaleti Vali Yardımcısı Xu, "Jiangsu güneş enerjisi konusunda Çin'in önde gelen kentlerinden biri. İzmir ile yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışma yapmayı istiyoruz" dedi. Vali Kıraç ise Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 30'unun İzmir ve çevresinde bulunduğunu ifade ederek, "10'un üzerinde rüzgar santrali kurulmuş durumda. Rüzgar, güneş ve jeotermalde yeterli kaynağımız var ve bunu ekonomiye kazandırmak için gayret ediyoruz. Bu konuda karşılıklı görüşmeler yapılabilir İzmir'in yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek. Gerek rüzgar, gerek güneş, gerekse de jeotermal enerji konusunda çok çalışma yapılıyor. Önümüzdeki dönemde bu çalışmalar konusunda da işbirliği yapılabilir" diye konuştu.


'Çin ve Türkiye arasında diyalog artacak'

Jiangsu Eyaleti Vali Yardımcısı Ming Xu ise anlaşma sonucunda iki kent arasında somut adımlar atılacağını dile getirdi. Vali Yardımcısı Xu, "İzmir ile Jiansu kardeşlik anlaşması olmadan da işbirliği arayışındaydı ancak bu anlaşmayla birlikte arayışlar somut hale gelecek. Özellikle ekonomik, kültürel ve eğitim konularında işbirliği artacaktır. Kardeşlik anlaşması kentlerimiz için yeni sayfa açacaktır. İki kent arasında yatırımların artmasını diliyorum" dedi.

Jiangsu'yu Yaşayın festivali yapıldı


Kardeşlik Anlaşması'nın akşamında ise 2012 Çin Kültür Yılı kapsamında Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 'Jiangsu'yu Yaşayın' kültür festivali düzendi. Festival kapsamında Jiangsu kenti sanatçılarının hazırlamış oldu sergi açıldı. Sergi açılışının ardından Çin'in an eski çocuk gösteri topluluğu Nanjing Küçük Kırmızı Çiçek Sanat Gösteri Topluluğu 50 dakikalık bir gösteri gerçekleştirdi. Festivale Jiangsu kentinden gelen heyet, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyük Elçisi Gong Xiaosheng ve İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergun katıldı.