Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından geçen günlerde mahkemeye taşınan ve itiraz konusu olan işlemler, İzmir Büyükşehir ile Balçova belediyeleri tarafından hazırlanan 1/5 bin ve 1/binlik planların geçersiz kalması ve bunun yerine Bakan Erdoğan Bayraktar ile Başkan Aziz Kocaoğlu arasında yürütülen planlama çalışmalarıydı. Kararını üç gerekçeye bağlayan Danıştay, bunları planlara 2011 yılında onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruma kurullarından gerekli onayları almaması, bölgenin termal merkez olması ve tarım faaliyetlerine uygunluk taşıması olarak açıkladı.

Mahkemenin kararını yorumlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sert tepki gösterdi. İzmir’deki yatırımların birçoğunun sivil toplum kuruluşları tarafından engellendiğini söyleyen Yıldırım, “Hayırlı olsun. Bu İzmir’de alışık olduğumuz bir durum. İzmir’de mücadelesiz, mahkemesiz iş olmuyor ama bunu yapanlar, yarın tarihe karşı hesap veremez. Bize, 'Kanun çıkarın.' dediler, çıkardık. Olmadı, 'Şöyle düzenleme yapın.' dediler, yaptık. Herkesin her yorulduğu yere han kurduk. Bundan sonra da olmuyorsa kendileri bilir ama onlar 'Olmuyor.' dedi diye 4 milyon İzmirlinin geleceğini karartamayız. Kimse kusura bakmasın. Bu yaşananlar, EXPO sürecini etkilemez; aynı hızla ve kararlılıkla devam edecek. Önemli olan EXPO'yu almaktır, ondan sonrası kendiliğinden gelir. Bunu yapanlar da merak etmeyin, yarın EXPO alınınca, 'Biz aldık.' derler.” şeklinde konuştu.

Danıştay’ın kararı üzerine gözler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık, üst makamlara itirazda bulunarak nihai kararın açıklanması için Danıştay Dava Daireler Kurulu'na müracaat edecek. İtirazın haklı bulunması halinde yürütmeyi durdurma kararı kaldırılacak. Kararın onaması halinde ise EXPO alanıyla ilgili planlama süreci yeniden başlayacak.

Kararı değerlendiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, söz konusu planların kanuni dayanağının kalmadığını iddia etti. EXPO Kanunu ve koruma amaçlı alt planların geçersiz olduğunu savunan Yüksel, bunda en etkin sebebin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlama aşamasında Koruma Kurulu görüşlerini almaması olduğunu söyledi. EXPO alanı olarak gösterilen bölgenin aslında tarım ve termal merkezi olduğunu belirten Yüksel, temeli çöken bir planla inşaata başlanamayacağını ifade etti.