Nihal Işık- Hekime şiddet bitmiyor. Bugün İzmir Buca 4 Nolu Merkez Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan aile sağlığı hekimi Dr. Funda Mühtüoğlu Karamancı da hasta tarafından şiddete uğradı. Dr. Funda Mühtüoğlu Karamancı, tehlike anında basılabilecek masa altı butonlarımız olmalı dedi. Dr. Karamancı, yaşadığı olayı şu şekildi anlattı: "Sabah saatlerinde misafir hasta olarak torununu getiren, sürekli bizim aile merkezimize gelen bir hastamız var. Torununun dişinin kaşınması şikayeti ile geldi. Muayeneyi beğenmediğini, biraz daha bakmam gerektiğini söyledi. Bana sürekli direktifler vererek, yönlerdirmeye çalıştı. Ben de steteskopu kendisine uzatarak, buyrun siz muayene edin, sizin tıp bilginiz belli ki benden daha fazla' diye cevap verdim. O an kolumu tutup, beni savurdu. Kolumdaki bilezik koptu. 'Biz çok kalabalığız, seni burada barındırmayız, sen kimsin, benim dediğimi yapmak zorundasın' şeklinde bağırmaya başladı."

Caydırıcı ceza şart

Olayın ardından polis merkezine şikayet başvurusu için gittiğini belirten Dr. Mühtüoğlu, "İlk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum. Merkeze hastanın eşi de geldi. İşin ilginç tarafı şu, eşi de bir hastanede hizmetli olarak çalışıyormuş. Çok özür diledi, eşinin psikolojik sorunları olduğunu söyledi. Bir seferlik affettim. Bir daha bu tarz bir olayla karşılaşırsam, hukuki yollara başvuracağım. Böyle kişiler için caydırıcı ceza uygulanacak yasaların olması gerektiğini düşünüyorum. Mesela çok yüksek para cezaları olabilir, durumun tekrar edilmesi halinde de hapis cezası şeklinde daha ağır yaptırımlar olmalı" diye konuştu.

Acil butonu olmalı

Tehlike anında polis merkezine bağlı olan, masa altında bir buton olması gerektiğini anlatan Dr. Mühtüoğlu, "Birebir insanla dialoga giren her meslek için bu butonların olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca aile hekimleri ve acil servislerin gereksiz meşgul edilmemesi için de bir uygulama olmalı. Haftada 3 kez sivilcem çıktı, parmağım kaşınıyor gibi şikayetlerle gelen hasta var. Bu kişilerin gerekli, gereksiz gelmeleri de denetlenmeli" dedi.

Editör: Haber Merkezi