Gülçin Karaegemen- EÇEV ile İzmir Mimarlar Odası'nın ortaklaşa düzenledikleri Sürdürülebilir Yaşam ve Ekolojik Mimari Üzerine Evim Atölyesi düzenlendi. EÇEV'de eğitim gören 15 çocuğun katıldığı eğitim, öğrenciler tarafından ilgi gördü. Ege Çağdaş Eğitim Merkezi Yamanlar Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen projede Mimarlar Odası'na kayıtlı yedi mimar, öğrencilere ekolojik ev maketi yapma konusunda destek olup, kendi bilgilerine onlara aktardı.

Ekolojik ev tasarladılar

Dokuz Eylül Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Burcu Gülay Taşçı, uzun zamandır çocuklara yönelik çevre eğitimi verdiklerini belirtetek, "Yaptığımız çalışmalarla ilköğretim aşamasındaki öğrencilere, her sosyo ekonomik gruptan ve ilköğretim yaş grubuna yapılı çevreyi tanıtmak, mimarlığı bir meslek olmanın ötesinde anlatmak, mimarlık konusunda bir genel kültürün oluşmasını sağlamak istedik. Bugünkü tema ev. Ev denilince her yaştan bireyin fikir sahibi olduğunu biliyoruz ama mimar olarak bunu biraz daha kavramsal boyutu ile ele almaya karar verdik. Sürdürülebilirlik ve ekoloji kavramlar çok gündemde. Biz de bu yüzden çocuklarla ekolojik ev temasını yapacağız. Bu çalışmanın iki ayağı var. Birincisinde biz çocuklara birşeyler öğretmeye çalışıyoruz. Onların dilinde ve seviyesinde. İkinci ayağı ise onların anladıkları ve hayal güçleri ile onların ne oluşturduklarını görüp bunu geri almaya çalışıyoruz" dedi.

Mimarlık dersi alıyorlar


İlk aşamada çocuklara ekolojik ev kriterleri nelerdir, sürdürülebilirlik nedir, bir yapı nasıl sürdürülebilir neler olması gerekir gibi kavramları, çocukların seviyesinde anlatacaklarını belirten Taşçı, "Daha sonra bir grup çalışması yapacağız. Bu maket çalışması olacak. Her bir öğrenci ekolojik yapı özelliğini ele alıp maketlere işleyecek. Mimarların üniversitede gördükleri konseptleri biz ilköğretimde onlara anlatmaya ve onları bu bilinç ile yetiştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Ev temasının işledikleri konulardan sadece bir tanesi olduğunu söyleyen Taşçı, "Bu dünya çapında çok önemli bir konu olduğu için biz de EÇEV'in çocukları ile bu temayı işleme istedik. Biz bu çalışmaları İzmir çapında birçok okulda yaptık. Her çalışmada çok farklı sonuçlar elde ettik. Olumlu geri dönüşümler aldık. Çocuklara farkındalık kazandırmayı amaçlıyoruz" diye ifade etti.

Ev atölyesi eğitimine katılan 4. sınıf öğrencisi Mehmet Canıyanık, "Bugün buraya ev tasarlamak, bilmediğim şeyleri öğrenmek için geldim. Taş ev yapmak istiyorum. Hayalimde oturmak istediğim evi burada yapacağım. İlerde mimar olmak istiyorum. EÇEV'in açtığı eğitimlere katılıyorum. Derslerime de faydalı oluyor. Bilmediklerimi bu sayede öğreniyorum. Bugün maket yapacağım için çok heyecanlıyım. Burada olduğum için çok mutluyum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi