Gemiden inen turistlerin büyük bölümü turlarla İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Efes Antik Kenti ve Meryamana Evi’ne akın etti. İzmir’de demirli gemiden inen yolcular ile Anadolu’dan gelen turların da eklenmesiyle antik kent, en yoğun günlerinden birini yaşadı. Ünlü 'Kuretler Caddesi', kalabalığıyla İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi’ne döndü.

Kuşadası Limanı bugün sabah saatlerinde gelen Hollanda bayraklı “Nıeuw Amsterdam” ve “Noordam” ile Bahama bandıralı “Navigator Of The Seas” ve “Splendour Of The Seas” isimli dev yolcu gemilerine evsahipliği yaptı. Toplam 14 bin yolcu ve 5 bin mürettebatla Kuşadası Limanı’na demirleyen yolcu gemileri ilçeye hareketlilik getirdi. Gemilerden inen yolcuların bir kısmı ilçede kalıp, alışveriş yapmayı tercih ederken büyük bir bölümü de tarihi ve ören yerlerini gezmek için turlara katıldı. En büyük ilgiyi Selçuk’taki Efes Antik Kenti ve Meryamana Evi gördü. 200 otobüs ile 100’e yakın minibüsle turistler Efes Antik Kenti’ne taşındı. Turistlerin taşınması sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için resmi ve sivil polis ekipleri ile zabıta görevlileri de yoğun önlem aldı.

Kuşadası’nan gelen dört dev gemiden inen turistlere, İzmir Limanı’nda demirli bulunan gemiden inenler ile Anadolu’nun çeşitli yerlerinden turlarla gelen yerli ve yabancı turistler de eklenince Efes Antik Kenti, tarihi günlerinden birini yaşadı. Aynı anda yaklaşık 25 bin kişinin gezdiği antik kentte güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Jandarma günboyunca özel eğitimli bomba arama köpekleri ile antik kentte devriye görevi yaptı. Efes Antik Kenti’nin tam ortasından geçen mermer 'Kuretler Caddesi'nde turistler yürümekte zorlandı. Antik cadde, kalabalığı ile İstiklal Caddesi'ni aratmadı.

Tur firmaları da çeşitli önlemler aldı. Bazı tur şirketleri aşırı sıcaklar nedeniyle büyük bölümü yaşlı olan turistlere şemsiye dağıtıp, ıslak havlu servisi yaptı. Rehber ise turistleri mümkün olduğunca gölge olan yerlerde bilgilendirmeyi tercih etti.

Tura Turizm Kuşadası yetkilisi Ali Kuluyever, "Kuşadası, bu yılın en kalabalık günleriden birini yaşıyor. Sorunsuz ve sistemli bir şekilde, gemilerden inen turistleri, tur programları kapsamında Efes, Meryemana, Saint Jean Kilisesi, Şirince gibi tarihi ve ören yerlerine transferlerini gerçekleştirdik. Liman sahamızdaki yer hizmetlerimizde kesintisiz olarak devam ediyor" dedi.

Esnaf ise gemiden inen turistlerin anlaşmalı büyük mağaza ve alışveriş merkezlerine yönlendirildiğini ileri sürüp, yaşanan tarihi yoğunluğa rağmen bekledikleri satışı yapamamaktan yakındı.