Bornova Belediyesi  iki yıl önce tamamladığı 1.5 milyon liralık yatırımla kaldırımlara rampalar, resmi tesislere engelli asansörleri ve görme engelliler için yürüyüş bantları yaptı. Fiziksel yatırımların yanında sosyal, kültürel ve spor alanlarında da engelliler için  özel projeler hayata geçirildi. ‘Eşit Vatandaşlık İlkesi’ çerçevesinde engellilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etmek için geniş kapsamlı bir anket çalışması da yapıldı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden rahat yararlanma olanakları hala tartışılırken Bornova Belediyesi bu konuda da öncülük etti. Bornova Belediyesi, 1.5 milyon liralık yatırımla engellilerin önündeki engelleri kaldırdı. Kamu kurumlarının engellilere yönelik düzenlemeleriyle ilgili yasanın yürürlük tarihinin 2012 yılından 2015’e ertelenmesine rağmen ilçede Engelliler Yasası’nın gerektirdiği tüm hazırlıklar iki yıl önce tamamlandı. Kaldırımlara rampalar, resmi tesislere engelli asansörleri yapan Bornova Belediyesi, son olarak görme engelliler için hazırladığı yürüyüş bantlarını da kullanıma sundu.

 
‘‘Engelliler Merkezi’’ binlere ulaştı

Bornova Belediyesi Engelliler Merkezi ilçedeki 607 engelli ailesinin en büyük destekçisi oldu. Merkez, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda engellilerin yanında yer aldı. 4 yılda 2286 kişiye danışmanlık hizmeti veren Engelliler Merkezi, 13 bin 42 kez engelli taşıma hizmeti verdi. 486 engelli kent gezilerine götürüldü. Çok sayıda ihtiyaç sahibine akülü ve aküsüz engelli aracı verildi.

 
Özel yüzme kursu

Bornova Belediyesi, 3 yıldır sürdürdüğü sosyal sorumluluk projesi ile engelliler ve maddi durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarına ücretsiz yüzme kursu veriyor. Işıkkent Spor Tesisleri’ndeki açık ve kapalı havuzlarda verilen eğitimlerden bedensel, zihinsel ve otizm gibi engel ya da sağlık sorunu yaşayan 6 – 15 yaş arası çocuklar yararlanıyor. Ayrıca 16 yaş üzeri yetişkin engelliler de bu sosyal sorumluluk projesinin içerisinde yer alıyor. Haftada 1 saat kurs alan çocuklar, servisle evlerinden alınıp, aynı şekilde evlerine bırakılıyor. 12 grup olarak verilen eğitimler birebir antrenör eşliğinde gerçekleşiyor.

 
Daha iyi hizmet için özel anket

Bornova Belediyesi, engellilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etmek için geniş kapsamlı bir anket çalışması da yaptı.  Engellilerin Bornova Belediyesi’nden beklentilerinin ne olduğu başta olmak üzere pek çok konuda bilgi edinmeyi amaçlayan, ‘Engelli Veri Tabanı Araştırması’ yeni hizmetlere ışık tuttu. Bornova’da sahada yüzyüze anket yöntemiyle 1000 kişiyle yapılan araştırmada, engel grubu ve derecelerinin tespiti de yapıldı. Araştırma kapsamında engellilere daha nitelikli ve hızlı hizmet verilebilmesi için kimlik ve iletişim bilgileri alındı, ailede sağlık sorunu olanların kaydı tutuldu, sosyal faaliyetlere katılma konusundaki istekleri ve mevcut durumları, devletten ve belediyeden aldıkları hizmetler not edildi.

 
Eşit yurttaşlığın gereğini yapıyoruz

İlçede yaşayan engellilerin özellikle kamu hizmetlerinden eşit yararlanabilmesini sağlamak için düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘‘Engellilerin en temel haklarından biri olan ulaşımın aksamaması için 1.5 milyon liralık yatırım yaparak ilçedeki tüm kaldırımları ve belediye hizmet binalarını engellilerin kullanımına uygun hale getirdik. Kısa bir süre önce yaptığımız Engelli Veri Tabanı Araştırması ile de geleceğe yönelik olarak hangi hizmetlerin öncelikli ele alınacağını belirledik’’ diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi