Modacı Esin Yılmaz, bir süredir Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Başarılı modacının cenazesinin, 3 Nisan Pazar günü Alsancak Hocazade Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında toprağa verileceği belirtildi.


Hayata teyelle tutunan Esin Yılmaz

"Geçmiş kültürün izleri; bir iğne oyası, bir Ödemiş ipeği, bir atlas Yorgan, şakacı bir türkü, acılı bir ağıt, bir mürdüm eriği, bir çağla dala olarak tasarımda yer alırken, bağırmamalı alçak sesle fısıldayarak konuşmalı. İzler; izlenimler ve tasarım arasındaki ilişki adil olmalı" cümleleri Esin Yılmaz'ın moda ve tasarım görüşlerini özetliyor.

İstanbul'da yeşil bir ilçede, Beykoz Akbaba köyünde doğdu. Doğanın en güzel renkleri ve börtü böcek arasında büyüdü. Evlerine düzenli olarak gelen Rum terzi, ilk ilham kaynağı oldu. Zafariçe'nin akşamüzeri çıkacak kreasyonunu sessizce beklerdi... Beklerken büyüyen küçük düşleri, duyarlı ve zevkli annesinin ana kucağı eğitiminden sonra, onu İstanbul Festivalleri'nden Almanya'ya, Romanya'ya uzanan bir yaşama taşıdı. Elma ağaçları, misket üzümleri, fındık kırmızıları, dut kahveleri, elma yeşilleri birer birer yerlerini buldu Esin Yılmaz'ın tasarımlarında. Düşlerini ve renklerini sırtlayıp, yaratıcılık, uygarlık, enerji ve hınzırlığın beşiği olarak gördüğü ve göçtüğü kent İzmir oldu. İzmir Esin'in aykırı ve muhalif tavrını benimseyip kısa sürede bağrına bastı. Alsancak'taki atölyesinde hayat bularak, insan tutkusunu yansıtan ilk defilesini, Efes Oteli'nde gerçekleştirdi. Tasarımlarına, her zaman doğa ve insan sevgisiyle dolu yüreği ve sivil toplum gönüllüsü kişiliğinin izleri egemen oldu. Tek düzelikten hoşlanmıyorum diyen Esin Yılmaz, "Herkesin benzer modellerde ve siyah giyindiği ortamlarda sıkılıyorum. Bana pek cazip gelmiyor. Beykoz'da doğanın içinde doğup büyüdüm. İnsanların birbirine gerçekten yakın olduğu ve doğayla içiçe yaşadığımız o günler çok özeldi. Doğanın dengesi bozuldukçaben de üzülüyorum. Aslında dünyayı yokeden insağolu kendisini ve geleceğini de yok ediyor" diye görüşlerini  paylaşmıştı.

Özgün tasarımlar...

Kırkaltı yıllık meslek yaşamında hep farklı oldu. Yalnız kendine benzedi. Özgün tasarımlarını İzmir, İstanbul, California, Almanya ve Romanya'da sergiledi.Terzilik, onun yaşama "teyelle" tutunduğu, yaratıcılık ve zarafeti bir arada harmanladığı biricik mesleği oldu.İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Akademi Ege'de usta öğretici ve moda tasarımcısı olarak eğitimler verdi. Sokaktaki Terzi adıyla insan, yaşam ve sanat üzerine köşe yazıları hazırladı. Defilelerinde mankenler yerine balerinler de kullandı. Yaşadığımız şehre borcumuz var görüşünü sık sık dile getiren Yılmaz, "İnsan ve sanatçı olmamın sorumluluğuyla amacım şehrime, ülkeme yeni bir bakış açısı kazandırmak. Bir de böyle bakın demek oldu. Kültürü tarihlerle kesip bu bize ait diye alıp öncesini yok saymak olmaz. Anadolu'da özellikle antik dönemlere uzanan muhteşem bir birikim var. Yine Anadolu'nun ipek bürümcüğü, telkırma ve diğer el sanatlarını kullanılmasını arzu ediyorum" diye anlatıyordu. Esin'in renklerini soldurmayacak bir girişim var. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu ile Esin'in gerçek yoldaşı Sabah Şardağ, Aya Vukla restorasyonu ardından kurulacak giysi müzesinde bir "Esin Odası" oluşturmak için protokol imzaladılar. Esin'in tüm birikimleri İzmir'e armağan olarak koruma altına alınacak.


Esin'den notlar....


İnceruhlu, cıvıl cıvıl, bazen fırtınalı ama daima güleryüzlü terzi, moda tasarımcısı, öğretmen, arkadaş, güzel türkü söyleyen Esin Yılmaz yaklaşık 4 yıllık mücadelenin sonucunda yaşama veda etti. Yılmaz'ı uğurlamak isteyenler 3 Nisan Pazar günü öğle namazında Alsancak Hocazade Camii'nde buluşacak. Esin Yılmaz son yolculuğuna, çocuksu masumiyetini ifade eden beyaz güller ve en çok sevdiği renk olan morlarla uğurlanacak. Yaşamı boyunca koyu renklerden özellikle de siyahtan hoşlanmayan Esin Yılmaz'ı sevenleri alışılmışın dışındaki canlı renklerle uğurlayacak. Sağlığı elvermediği için yaşamının son 5 ayı Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde geçti. Alsancak ve evini özleyen Esin Yılmaz sadece bir gece evinde dinlenebildi. 

Hayatlara 'esen' sevgi dolu bir insan İzmirli Modacı ama onun deyimiyle terzi Esin Yılmaz ile yarın önce Alsancak Hocazede Camii'nde ardından da Güzelbahçe Mezarlığı'nda vedalaşacağız. Kızıl ateş rengi kıvırcık saçlarıyla 4 yıl önce yakalandığı kemik hastalığına kadar koşarak gezen sonrasında iğne oyalı bastonuyla daha yavaş ilerleyen Esin Yılmaz...İnsanların adlarının kişilikleri üzerindeki etkisine en canlı örneklerden birisiydi...Hızlı, tez canlı, heyecanlı ve soluk soluğa inatla mücadele veren yılmayan bir yaşam çizgisi oldu..Yoruldum diyenlere öfkelenen ama en çok da 'esneyip' uyuşuk duranlara, sanat etkinliklerinde sakız çiğneyenlere, sigarasının dumanını diğer insanlara üfleyenlere, sokağa çöp atanları mutlaka uyaran Esin Yılmaz...Onu tanımam yaşamımın son 11 yılına inanılmaz güzellikler kattı. Çeşitli nedenlerle küçük yaşta suç işleyen çocukları rehabilete etmek onları topluma kazandırmak için harekete geçen Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın kurucuları arasında yeraldı. Islahevindeki çocukları topluma kazandırmak ve onlarla toplumun barışmasını sağlamak için Sevgi Korosu'nda candostları Sabah Şardağ ve Hayati Çiftçi ile birlikte ençok emek koyanlar arasında oldu.insanların daha çok kitap okuması için vitrinine Kitap Ağacı yerleştiren, doğanın yokedilmesini önlemek için gelincikler vitrini yapan, Irak ve başka ülkelerin işgal edilmemesi için çocuklar ölmesin sanat ve müzik dolu bir yaşam olsun vitrini yapan da oydu. Sıkıcı büyükler yerine çocukların renkli dünyasına konuk olmayı seçen yanı onun daima genç, dinamik kalmasına neden oldu. İzmir Alsancak'taki atölyesinde hayat bularak doğa, insan ve sanat tutkusunu yaratan özgün kreasyonları ile hep gönül verdiği şehrine hizmet etti. Aslında Beykoz doğumlu olan Esin Yılmaz, 40 yıl önce gönül verdiği İzmir'de yaşamayı seçti. Yine çok sevdiği İzmir'in Güzelbahçe'sinde toprağa verilecek. İstanbul'a önemli sergilere ve dostlarını ziyaret için gitmeyi tercih etti. Tasarımlarında el sanatları ve halkın geleneksel giyim tarzından oluşturduğu özgün çizgisini ısrarla sürdürdü. Yaşadığı toplumdan uzak olmamak için kolleksiyonlarını gün geldi Antik Efes Kenti'nde gün geldi Buca'nın Karacaağaç Köyü'nde tanıttı. İzmir Film Festivali'ne katkı sağlamak için kadın yönetmen Bilge Olgaç adına İpekçe isimli bir tasarımıyla katkı sağladı. Anadolu giyim geleneğini ve halk sanatını tanıtmak için köyleri dolaştı. İğne oyalarına, telkırmalara, ipek bürümcüklere ulaştı. Allianoi Su Perisi'ne elbise biçti...Allianoi kil tabakasıyla kaplanmadan ve sulara gömülmeden, makasıyla kestiği ve iğnesiyle ruh verdiği kumaşlardan kıyafeti. Esin'in renklerini soldurmayacak bir girişim var. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu ile Esin'in gerçek yoldaşı Sabah Şardağ, Aya Vukla restorasyonu ardından kurulacak giysi müzesinde bir "Esin Odası" oluşturmak için protokol imzaladılar. Esin'in tüm birikimleri İzmir'e armağan olarak koruma altına alınacak.