Esin Gençel - İzmir Tabipler Odası, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Çalışanları Meclisi, Sağlık Emekçileri Sendikası ve İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu birlikte basın açıklaması yaparak, birkaç gün önce İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan bir kardiyoloji doktorunun yaşadığı şiddet olayına ve doktorların maruz kaldıkları şiddete tepki gösterdiler. Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Çalışanları Meclisi adına konuşan Asistan Doktor Zeynep Altın, "Neredeyse hemen her gün sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri alıyoruz. Hekimleri ve diğer sağlık çılışanları hedef almış saldırıların arkasında güvenlik tedbirlerinin eksikliğinin çok daha ötesinde sebepler olduğu açıkça ortadadır. Özellikle aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, ekonomik sıkıntılar ve alkol kullanımının artması, son 30  yıldır sistematik olarak iktidarlar tarafından sağlık sistemindeki sıkıntıların suçlusu olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gösterilmesi, sağlıkta dönüşüm programlarıyla serbest piyasa ekonomisinin hiçbir sınırlama olmadan uygulanması sonucunda hekim hasta ilişkisinin, işletmeci müşteri ilişkisine dönüştürülmeye çalışılması gibi etkenlerin hekimlerin saldırılara uğramasında belirleyici olduğunu düşünüyoruz. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan saldırganlığın hasta-hekim arasındaki olumsuz iletişimden kaynaklanmış tekil bir olgu olmadığının iyi bilinmesi gerekir. Doktorların 'ne olmuş, neden olmuş' demeden doktorluk gibi kutsal bir mesleği özveriyle yerine getirme çabasında içerisindeyiz. Bu olayları yaşamamızın nedenleri, kutsal hekimliğin beyazına sıçratılan kara lekelerdir. Hasta-hekim ilişkisinden parayı çıkartacaklarını söyleyenler, söylemlerinin tersine, parayı sağlık ortamında aklınıza gelebilecek her yere taşımışlardır" dedi.

Kınama açıklamalarımız sürecek

Yaşananlar olaylardan sonra nedensellik ilişkisi kurulmadıkça, nedenler algılanmadıkça bu tür kınama açıklamaları ile seslerini kamuoyuna duyurmaya devam edeceklerini ifade eden  İzmir Tabipler Odası Asistan Hekim Komisyonu üyesi Sinan Özçelik, vatandaşlara seslenerek, "Size 'paran kadar sağlık, kalitesiz sağlık, kapsamsız sağlık' olarak dönen sözde hizmete en az sizler kadar biz hekimler de karşıyız. Bunca olumsuzluktan sonra sizlerin gerginliğine ve öfkesine şaşırmıyoruz. Öfkeniz ve tepkinizde haklı olmakla birlikte bize göre bir yanlışınız vardı. Hem tepki gösterme biçiminiz hem de tepkinizi yönelttiğiniz adres yanlıştır. Çünkü çok iyi biliyoruz ki günün birinde hekim de olsak biz de hastalanacağız. O gün geldiğinde yıllarca prim ödediğimiz sağlık güvencemizin bizi korumasız bırakmasını istemiyoruz. Sistemden kaynaklanan bazı yanlışlıklar kabul edilemez durumların sorumluları hekimler değildir. Bu nedenle bize yönelttiğiniz kem sözlerinizi, yumruklarınızı, tekme ve tokatlarınızı kabul etmiyoruz. Bu türden kabul edilemez saldırganlıklar az sayıda yurttaşımızdan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Doktorlara karşı gösterilen şiddete karşı doktorlara destek veren İzmir Tabipler Odası Başkanı Erdener Özer ve Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Veli Atanur da, doktorlara yönelik şiddeti kınadıklarını ve doktorların yanında olduklarını açıklayarak, Sağlık sisteminden kaynaklanan yanlışların bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde hekim-hasta arasındaki bağların tamir edilemez hale gelebileceği uyarısını yapan Özer, sağlık çalışanları kadar hastaların ve hasta yakınlarının da özverili bulunmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi