Sebahat Çakıcı-Özel İdare mülklerinin maliyeye devredildiğini açıklayan valiye tepki gösteren Aydoğan, "Büyükşehir adayı 'İzmir için ölürüm' diyen Binali Yıldırım nerede? Biz bu kararın ardından hakkımızı yargıda arayacağız" dedi. Aydoğan, AKP'li Doğan'a da 'Vali'nin avukatı mısın' dedi. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın İl Özel İdaresi'nin mülklerini Maliye Hazinesine devrettiğini açıklamasının ardından Büyükşehir'den açıklama geldi. Yalova'da bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yerine basın toplantısı düzenleyen Başkanvekili Sırrı Aydoğan hem Toprak'a hem de uzun zamandır belediyeyi eleştiren AKP Grup Başkanvekili Bilal Doğan'a tepki gösterdi.

'Ya Başbakan hata yaptı ya da Vali'
 

Vali Toprak'ın kararı resmi olarak kurumlara bildirmesinden sonra konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade eden Aydoğan, işlemlerin kısa sürede başlatılacağını söyledi. Aydoğan, "Bir büyükşehirde, başkanın yaptığı kalıcı eserler önemlidir. 2004'ten bu yana Belediye; Kent Ormanı, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, Hava Gazı Fabrikası, Homeros Vadisi, Doğal Yaşam Parkı yaptı. Özel İdare'nin makineleri, çöp arabaları var. CHP yönetimindeki Özel İdare'den kapanmadan önce ilçelere, geçen dönem köylere çöp kamyonu verildi. Bunlar şu anda yatıyorlar. Bunların hesabını kim verecek. Bırakın millet çöpünü toplasın. Bütün işini bana ver ama araçları da verme. O zaman AKP'li belediyelere araçları dağıt gitsin. Vali, 'Kanun var, yasa var' diyor ama uygun davranmadı. Kafa karıştıran açıklama yapıyorlar. Biz kendi mallarımızı zaten istenilen yere veriyoruz. Büyük malları maliyeye verdiğini açıklayan Vali, Başbakan ile ters düştü. Başbakan Trabzon'da 'Malları belediyeye verdik' dedi. Burada terslik var. Ya Başbakan hata yaptı ya da Vali hata yapıyor. Denizli'de, Trabzon'da belediyeye verdiniz ama, saçma sapan mantıkla 'Maliyeden alın' diyemezsiniz. İzmir Defterdarı, Trabzon'dan gelmişti, bir ay içinde görevden aldılar. Acaba Vali'ye toplantıda, 'Efendim biz Trabzon'da belediyeye verdik' mi dedi? O yüzden mi görevden alındı? Şu anda mallar alındı ve satılacak. Biz de hakkımızı yasal yollardan arayacağız"  dedi.

'İzmir satılıyor, elden gidiyor'

Aydoğan, AKP'nin İzmir milletvekilleri ve yetkililerine de çağrıda bulunurken karardan vazgeçilmesini istedi. Aydoğan, "İzmir için 'Ölürüm, yanarım' diyen AKP milletvekillerine sesleniyorum. Büyükşehir Başkan Adayı Binali Yıldırım, İzmir'e gizli gizli gelmesin. Belediye başkanlığına talip oldun, İzmir'in hakkını savundun mu? Kabinenin en büyük bakanısın. İzmir konu olduğunda 'ölürüm' diyorsun ama oy alamayınca iş yapmıyorsun. Kent Selçuk'tan, Kemalpaşa'dan ibaret değil. Gizlice gelip kentte yemek yedikten sonra gitme. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra tüm malları satacaklar. İzmirli bu gündemlerle katiyen sizin yanınızda olmaz. İzmir satılıyor, elden gidiyor ama bunların yapacağı bir şey yok.  Bir memleketi küfür ile idare edebilirsiniz ama adaletsiz idare edemezsiniz" diye konuştu.

'Onlar, Konak Tüneli'ne girdiler çıkamıyorlar'


Aydoğan, günlerdir belediye ve Kocaoğlu hakkında açıklamalar yapan AKP Grup Başkanvekili Bilal Doğan'a da tepki gösterdi. Aydoğan, "Her gün demeçler veriyor. Eleştiriler doğal şeyler ama muhalefetin eleştirisi yalnız kendi partisinin yani yüzde 25'in alkışlayacağı şeyler olmamalıdır. Her eline mikrofon alan açıklama yapıyor. Teleferik ve Metro konularında açıklama yaptı. Teleferik konusunda ihaleyi yaptık. Mahkemeler, KİK süreçleri zaman geçti. Son mahkemeyi kazandık ve yıl sonuna doğru teleferik hizmete girecek. Metro'da da çalışmalar yürüyor. Belki yarın, belki yarından da yakın bir sürede açacağız. Biz metroyu kendi kaynaklarımız ile yapıyoruz. Ankara ve İstanbul'da hükümet belediyelere destek verdi. Bize 'İşler çabuk bitmiyor' diyorlar. Eğer ihaleyi adrese teslim yaparsanız işler hızlı biter. İhale bittikten sonra işlemler hızlı olur. Bizim ihalelerimiz şeffaf ve açıktır. Hiçbir ihale Kamu İhale Kurumu'ndan geçmeden işe başlayamıyoruz. Aziz Kocaoğlu bundan önce bir tane ihaleye girdi ve aldı. Harfiyat döküm yerinin ihalesini devletten 3 milyon liraya aldı. Bizim hayata bakışımız budur. Onlar Konak Tüneli'ne girdiler çıkamıyorlar" dedi.

Körfez kokmuyor


Ulaşımda 90 dakika uygulamasını değiştirmeyeceklerini belirten  Aydoğan, "Vatandaşlarımız aynı saat içerisinde iki üç kez otobüse biniyor. Zarar etsek de metrodan inen otobüse, oradan da vapura binecek. Hükümetin çıkardığı yasa gereği 65 yaş üstü vatandaşlarımızı bedava taşıyoruz. Hükümet karar alıyor ama sübvanse etsin. Bu karar biraz hovardalık gibi bir şey. Memnunuz ama akaryakıtta indirim yapabilir. Sonra da çıkıp 'Şirketler zarar ediyor' diyorlar. Şirketler zarar eder ve bu zararlar da görev zararıdır. Deniz ulaşımında yeni gemiler geldi. Biz teşekkür beklerken eleştiriyorlar. Bir kere vapura binin. Teşekkür etmeyecekseniz de susun. Biz elden düşme gemi alarak da İzmir'de taşıma yapabilirdik ama yapmadık. Ayrıca İzmir'de çok önemli çalışmalar yaptık. Yüzde 47'ye yakın kaçak oranını yüzde 33'e düşürdük. DSİ'nin kaçak oranını düşürdüğü, belediyenin başaramadığını söylüyor. Kaçak oranı ile DSİ'nin ne alakası var? Biz bu kaçak oranlarını düşürüyoruz. Hiçbir belediye kayıp kaçak oranını açıklayamaz ama biz açıklıyoruz. Şu anda Körfez kokmuyor. Derelerin ağzındaki atıkları da temizliyoruz. Açıklamaların hepsi boş laftır"  dedi.

Başbakan'a da yüklenen Aydoğan, 'Bir ülkeyi para ile edebilirsiniz, ama adaletsizlik ile idare edemezsiniz'  dedi.
Editör: Haber Merkezi