Esin Gençel-Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde yaşayan mahkumlara yapılan kötü muamele hakkında basın açıklaması yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Sekreteri Nergis Tuba Aslan, Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nden son zamanlarda derneklerine bir çok başvuru yapıldığını belirterek, "Yapılan başvurular idare tarafından mahpusları sindirmek ve koşulsuz itaate zorlamak amacıyla her türlü baskı ve zor yönteminin kullanıldığını, bu doğrultuda mahkumlara sistematik ve bilinçli bir şekilde işkence yapıldığını ve uygulamalara karşı çıkanların ise tecrit uygulaması ile yalnızlaştırılmaya çalışıldığını gösteriyor. Maruz kaldıkları muameleler karşısında mahkumlar ve yakınları her ne kadar şikayet ve başvuru hakkını kullansalar da, sorumlular cezasızlık zırhı ile korunmakta, adli mekanizma bu durumlarda adeta kör, sağır ve dilsiz olmayı tercih etmekte" dedi.

Onur kırıcı muamele

11 tutuklu, disiplin soruşturmaları ile 3 ay gibi kısa bir sürede toplamda 3 yılı bulan cezalar aldığını söyleyen Aslan, "Aile görüş, telefon ve iletişimden men cezaları almışlardır. 18 Nisan 2013 tarihinde kendilerine disiplin cezası tebliğ edilen Y.D., G.Ç., A.A., E.Ö. ve F.K. gardiyanlar tarafından dövülmüşlerdir. Daha sonra bulundukları hücrelerden çıkarılan Y.D., A.A., E.Ö. ve F.K. yaklaşık 3 saat boyunca ses geçirmeyen süngerli odalarda bekletilmişlerdir. G. Ç. ise kamerasız bir koridorda bekletilmiştir. Mahkumların hepsi süngerli odaya ya da koridora götürülünceye kadar darp edilmişler, boğazları sıkılmış ve tekmelenmişlerdir. Yerlerde yatırılarak üzerlerine basılmıştır. Mahkumlar, kendilerine bizzat D.A.G. isimli bir başgardiyan tarafından işkence yapıldığını, emrindeki diğer görevlileri de yönlendirdiğini beyan etmektedir. Mahkumların can güvenliğinin korunmasından ve her türlü hak ihlalinin önlenmesinden mesul bir amir tarafından bizzat suç işleniyor olması, durumu daha da kaygı verici kılmaktadır" diye konuştu. Aslan, suç duyurusunda bulunan mahkumların ise fiziksel izler geçtikten sonra sağlık kontrolünden geçirildiğini söyledi.


Süreci takip edeceğiz

Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde yaşanan birçok hak ihlalinin mahkumların protestolarına yola açtığı söyleyen Aslan, "İdarenin bunların önüne geçmek için daha baskıcı bir tutum aldığı görülmektedir. Öyle ki, mahpuslara işkence etmekten dahi geri durmamaktadırlar. 25 gündür açlık grevinde olan mahkumların sesini duyurmaması için ne gerekiyorsa yapmayı, çok basit olan taleplerini kabul etmeye yeğ tutmakta. Yine aynı hapishanede kalan Z.B. isimli mahkumun 19 Nisan 2013 tarihinde kalp krizi geçirmiş ve zamanında müdahale edilmediği için hayatını kaybetmiş olması da, burada tutulanların hayatlarının ne kadar değersiz görüldüğünü bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi olarak, kapalı kapılar ardında yaşanan bu vahim tabloya sessiz kalmayacağımızı; kendilerine tanınan yetkileri mahpusların fiziksel bütünlükleri ve can güvenlikleri aleyhine bir silah olarak kullanan tüm sorumluların cezalandırılması için sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz" dedi.