İZKA, TCI Network, Ege Üniversitesi, TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı)  ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliği ile düzenlenen “Akdeniz Bölgesinde Ekonomik ve Sosyal Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Kümelenme” temalı Akdeniz Konferansı Swissotel Grand Efes’te başladı.

Uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kümelenme konusunda yürütülen çalışmaların üretimi ve pazarı teşvik edeceğini belirterek yerel yönetim olarak yaptıkları çalışmaları anlattı, İzmir’in Akdeniz’e yönelik hedef ve projelerini özetleyen Başkan Kocaoğlu, kümelenme konusunda İzmir’in EXPO sürecinde belirlenen “Herkes İçin Sağlık” temasıyla çok önemli bir sıçrama yapacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“2015 EXPO sürecinde olduğu gibi EXPO 2020 adaylığı sürecinde de ‘sağlık’ temasıyla İzmir’e EXPO’yu kazandırmaya çalışıyoruz. EXPO çerçevesinde İnciraltı ile 171 bin hektarlık yarımada bölgesini sağlık konusunda kümelendirmeye çalışıyoruz. Bu proje, kümelenme konusunda tüm dünyaya örnek olabilir.”

 
İzmir’de önemli gelişmeler yaşanıyor

Merkezi Barcelona’da bulunan ve tüm dünyadan kümelerin, kalkınma ajanslarının, ilgili kurumların ve akademisyenlerin üye olduğu TCI Network’ün Yönetim Kurulu Üyesi Alberto Pezzi, kümelerin çok popüler hale geldiğinde, kümelenme yaklaşımının bölgelerin rekabet edilebilirliklerini geliştirmek için kullanıldığını belirtti. TCI ağının 15 yıl önce kurulduğunu belirten Pezzi, Akdeniz’de daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu,  bu konferansın ekonomik, sosyal küme gelişimine destek sağlayacak bir adım olduğunu belirtti.

İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ise 2011 yılında TCI’ya üye olduklarını, kalkınma ajansı olarak amaçlarının uluslararası tanınırlığa sahip olmak olduğunu belirtti. Ülkenin ve İzmir’in tanıtımı için uluslararası organizasyonların İzmir’de olmasını istediklerini belirten Can, kümelenme konusunda da İzmir’de önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. İZKA Genel Sekreteri, havacılık, iklimlendirme-havalandırma-soğutma ve gıda sektöründe kümelenme çalışmaları yapıldığını, konferans aracılığıyla yurt dışından gelen konukların tecrübe ve bilgilerinden faydalanabileceklerinin altını çizdi. Konuşmaların ardından TCI Yönetim Kurulu Üyesi Alberto Pezzi “Kümelerin Değişen Rolü” konulu bir sunum yaptı.