İskender Dörtoluklar- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB)'nin, İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile  gerçekleştirdiği, 'Oto Sanayi, Mobilya, Metal İşleri,  Döküm Küçük Sanayi  Siteleri Araştırma Çalışması'  projesi tamamlandı.  İzmir'deki 10 küçük sanayi sitesinde 50 anketörün 5 bin ikiyüz işyerini taradığı çalışma sonuçlarını değerlendiren   İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Değişen dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Çalışmada gördük ki  ahilik kültürü devam ediyor. Bizim için bu çok önemli" dedi

Esnaf kümelenmeli

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu 5 bin işyerini ziyarettiklerini ifade ederek, "Aslında amaç 7000 iş yeriydi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin uzmanları tarafından hazırlanan anketlerin cevaplarını aldık. Amacımız ne sorduk, ne söylediler, ne sonuç çıktı. Değişen dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Çalışmada gördük ki  ahilik kültürü yani usta-kalfa-çırak ilişkisi devam ediyor. Bizim için bu çok önemli. Araştırmada gördük ki 5 bin iş yerinin yarısında bilgisayar yok. AR-GE ile ilgili sorularda ise esnaf ve sanatkar arkadaşlar yeni bir makine algılıyorlar.  Kredi kartı ile ilgili olarak ise esnaf kendi yağında kavrulmak istiyorlar. Gelir düzeyleri iyi ya da orta denmeyecek şekilde sıkıntıda olan esnaf ve sanatkarlarımız yatırdığı emeğin karşılığını alamıyor" dedi. Esnaf teşkilatının kümelenmesin gerektiğini dile getiren Zekeriya Mutlu, elektirikte tek sayaç uygulamasına geçebilmeleri halinde elektrik konusunda indirim talep edebileceklerini belirtti.

İzmir'deki 10 küçük sanayi sitesinde 50 anketörün 5 bin ikiyüz işyerinin tarandığı çalışmada esnaf ve sanatkarlara uygulanan anketlerde sanayi sitelerinin envanterini oluşturmak için 79 soru sorulurken, sanayi sitelerinde yer alan işyerlerinin fizibilite, arge ve inavasyon potansiyelleri ortaya çıkarıldı ve çıkan sonuçlarla görülen eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edildi.
Editör: Haber Merkezi