Selim Selimoğlu- EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir'in EXPO yarışının en tecrübeli takımı olduğunu ve galip gelmek için sahaya çıktığını belirtti. Tecrübeli bir ekibin oluştuğunu, genel sekreterlik görevini İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can'ın üstleneceğini, İzmir Ticaret Odası'nın sağladığı ofis binasının 1 aya kadar tamamlanacağını, İzmir Ticaret Borsası'nın sağladığı ikinci ofiste çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Kıraç, "Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarından birer temsilcinin de Yürütme Komitesi içinde yer alması için kuruluş yasasında değişiklik yapılması konusunda Başbakanlığa talepte bulunduk. Bakanlıklarla yaptığımız görüşmelerde uluslararası toplantıların bir ayağının İzmir'de düzenlenmesini istediklerini anlattık. Bu kapsamda 2012'de Birleşmiş Milletler organizasyonuyla yapılacak Somali Konferansı'na bağlı bir etkinliğin İzmir'de gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın da Dünya Sağlık Örgütü düzeyinde girişimde bulunuyoruz. Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi alacağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi toplantısını İzmir'de yapması gündemimizde, Yurtdışında yaşayan Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın da İzmir'de bir toplantı organize edilecek. Dışişleri Bakanlığının da 2012 yılında Büyükelçiler Konferansını İzmir'de gerçekleştirecek. Sürece destek vermek isteyen tüm kurum ve kişileri davet ediyoruz. Yaptıkları çalışmalar konusunda rakiplerimizi yakından takip ediyoruz" dedi. 4 rakibimizin bulunduğu, İzmir'in şansını nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine Kıraç, "Biz kendimize bakacağız. Bu yarışmanın en tecrübeli takımıyız, bu takım galip gelmek için sahaya çıkıyor. İzmir'de gencinden, yaşlısına, çocuğundan kadınına herkes bu işe sahip çıkıyor. Bu duygumuzu pekiştirerek ilgili kesimleri hareket ettirecek şekilde kamuoyu baskısını artırmamız lazım. Ayrıca EXPO için 50 milyon liralık bütçe ayırdık. Bütçede sorun olmayacak bunu herkes bilsin. Kimse, 'kaynak sıkıntısından bu işi yapamıyoruz' diyemeyecek" şeklinde konuştu.
 
İzmir'in 2020 yılı stratejik planı hazırlanmalı


Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir'in 2020 yılı stratejik planının hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu plan hazırlanırken kendilerinin, bakanlıkların ve diğer kurumların yapacağı yatırımların stratejisinin belirlenmesi gerekiyor. Kenti nereye götürmemiz gerektiğini, hangi yatırımları yapmamız gerektiğini bugünden projelendirmeliyiz. İşin bu tarafı beni çok ilgilendiriyor. Çevre açısından İzmir'i belli bir yere taşımayı amaçlıyoruz. Yüzülebilir bir körfez, kordonun, kıyıların ve terasların tasarlanması, kent dönüşüm alanları, yeni yolların, metronun, tramvayın yapılması, çöp dönüşüm tesisi ve çamur kurutma tesislerinin yapılması gerekiyor. Bugün bizim kent dönüşümü gibi Bakanlar Kurulu'nda bekleyen işlerimiz var. Konak tramvayı, Karşıyaka tramvayı gibi Demiryollar Limanlar ve Havalimanları Genel Müdürlüğü'nde ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda bekleyen projelerimiz var. 2020'ye kadar bunlar bitecek ancak 2013 sürecinde oylamaya giderken belli bir kısmını gerçekleştirebilirsek delegeler geldiğinde gösterebilir, İzmir'in ne kadar mesafe aldığını gösterebiliriz. Belli izinlerin alınması konusunda herkesin çaba göstermesi gerekiyor. İzmir tecrübesiyle EXPO'yu almayı başaracaktır, EXPO'nun İzmir'in hakkı olduğuna inanan vatandaşlara, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yerel idarecilere sahip.Bundan büyük güç de olmaz" dedi.

EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ise EXPO ile ilgili kurul olarak ilk toplantıyı yaptıklarını, iletişim stratejisi doğrultusunda ilk adımda, vali, belediye başkanı ve komite üyelerinin görüşleriyle bir logo meydana getirildiğini söyledi. Özgener, dünyaya Türkiye'nin pozitif gücünü, iyimserliğini ve konukseverliğini anlatacak bir logo oluşturduklarını ifade etti. Özgener, "İzmir'i ve İzmir'in gençliğini tüm dünyaya tanıtmak zorundayız. Gelecekte EXPO 2020'yi sahiplenecek çocukların ve gençlerin İzmirli olmaktan duyduğu gururu en üst düzeye çıkarmak durumundayız" diye konuştu.