İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kent Konseyi Kadın Meclisi, “Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı” düzenledi.

İzmir Kent Konseyi Hizmet Binası’nda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkını Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, gerek ekonomik krizlerde gerek savaşlarda en ağır faturaların kadınlara ve çocuklara çıktığını belirterek, kadınların bilinçlenmesi açısından bu tür etkinliklerin önemine değindi.

İzmir Kent Konseyi Başkanı Pelin Erda, dünya üzerinde yapılan birçok istatistiksel araştırmada başta eğitim, sağlık ve şiddet olmak üzere kadınların çok gerilerde kaldığını, bunun nedeninin de kadınları ikinci konumda bırakan bakış açısından kaynaklandığını belirtti. Erda, “17 Ağustos’ta çok büyük bir deprem yaşadık. Bu depremde kadınların kadın olmaktan kaynaklanan sorunlar yaşadığına da şahit olduk. Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından bu konuya nasıl bakarız diye bir çalıştay düzenledik. Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet etki değerlendirilmesinin gözden geçirilmesi, her kesimi refaha ve mutluluğa ulaştıracaktır” diye konuştu.

Doğal afetlere hazırlık konusunda İzmir ve çevre yerleşimlerde 1000 kadına ulaşmayı hedeflediklerini de söyleyen İzmir Kent Konseyi Başkanı Pelin Erda, projenin başladığını ve şu ana kadar 100 kadına eğitim verdiklerini belirtti. Erda, bu kadınlar arasından 50 kişilik arama-kurtarma ekibi oluşturacaklarını söyledi.

İzmir’de aktif 13 fay var

Çalıştayın birinci oturumunda “İzmir’de Doğal Afet Riski ve Yönetimi” konusu ele alındı. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, , DEÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Uzman Dr. Elçin Gök, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Ömrüm İlişikli, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’ndan Dr. Fikret Okutucu, İzmir’in depremselliğine ilişkin bilgiler verdi. DEÜ Jeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Sözbilir,  İzmir’de deprem, sel, heyelan ve tsunami riskinin de olduğunu belirterek, İzmir’de 13 aktif fayın bulunduğunun altını çizdi. 13 fay hakkında kadınlara bilgi aktaran Sözbilir, üniversite bünyesinde “Diri Fay Araştırma” grubu oluşturduklarını ve sürekli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 
Deprem gerçeği ve kadının rolü

Çalıştayın ikinci oturumda “Doğal Afet Sırasında Arama Kurtarma” çalışmaları ele alındı. İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan Sofuoğlu, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden Hakan Esmergül, İzmir Tabip Odası’ndan Doç. Dr. Gürkan Ersoy ve Türk Hemşireler Derneği’nden Saniye Mete birer sunum yaptı.

“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Doğal Afet Programının Hazırlanması” konulu üçüncü oturumda ise DEÜ Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Acil Ambulans Hekimleri Derneği’nden Dr. Zeynep Sofuoğlu, Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi’nden Yaşar Çelik, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan Abdül Duyulur, Arama Kurtarma Derneği’nden (AKUT) Ömer Karaca ve Kızılay İzmir Şube Başkanlığı’ndan Hande Karaosman, depremde kadının rollerine ilişkin sunumlar yaptı.

Editör: Haber Merkezi