Esin Gençel- Üniversite öğrencisi Ayşe Selen Ayla, banka çalışanı Esra Yaşar ve Azra takma adını kullanan travesti Mustafa Has'ı öldüren ve üç defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Hamdi Ayri'nin karar duruşması İzmir Adliyesi'nde görüldü. Ailelerin taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti davayı 5 Şubat 2013 tarihine erteledi. Duruşmaya Ayşe Selen Ayla'nın babası Serter Ayla, Esra Yaşar'ın ablası Tuba Yaşar, Azra Has'ın arkadaşları, geçen hafta öldürülen Pınar Ünlüer'in babası, geçtiğimiz yıl kocası tarafından öldürülen Ferdane Çöl'ün ailesi de katıldı. Duruşma öncesi basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, dava sürecinin başından sonuna dek adaletsizliklerle ilerlediğinin altını çizdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Sanem Deniz Kural, davada yapılan adaletsizleri şu şekilde açıkladı: "Mahkeme, tasarlanarak işlendiği apaçık ortada olan 3 kadın cinayeti arasındaki bağlantıyı ortaya çıkabilecek incelemeleri yapmadı. Telefon kayıtlarının bilgisayarların incelenmesi gibi en basit ama kritik talepleri bile reddeden mahkeme, adalet peşinde koşan ailelere, 'Kızınız geri mi gelecek, neden uğraşıyorsunuz?' diye çıkışan savcı bir olup adaleti karartmaya çalıştı."

Nefret cinayetleri artıyor

Adaletin gerçeklemesi için mücadelelerine devam edeceklerini belirten Kural, "Son dönemde yaşananlar, devletin kadın cinayetlerini ve nefret cinayetlerini durdurma iradesinin olmadığını tekrar tekrar gözler önüne seriyor. Nefret cinayetleri artarak devam ediyor. Devletin kadın cinayetleri konusundaki tavrını, son dönem yaşanan kadın cinayetlerinde bir kez daha gördük. Koruma istemek için vali yardımcısının 'En kötü ihtimalle ölürsün' dediği Gülşah Aktürk'ün öldürülmesi, Adana'da koruma için gittiği savcının odasından kovduğu Fatma Çelik'in çaresiz kalarak bedenini ateşe vermesi devletin tavrının en yıkıcı örnekleri olmuştur. İzmir'de geçen hafta katledilen Pınar Ünlüer'e de başvurduğu karakol 'Biz bu işlerle ilgilenmiyoruz' cevabını vererek ölüme yollamıştır" dedi. Başka kadınların ölmemesi, başka nefret suçlarının işlenmemesi için mücadele ettiklerini ifade eden Kural, kadınlara adalet, katillere ise müebbet istediklerini vurguladı.

Adalet istiyoruz

22 yaşında Hamdi Ayri tarafından öldürülen Ayşe Selen Ayla'nın babası Serter Ayla, kızını mimarlık okumak için İzmir'e yolladığını ifade ederek, "Biz canımızı kaybettik. İdamın geri gelmesini istiyorum. Bu olaylar, kadın cinayetleri nasıl duracak. Bu cinayetlerin bitmesi için idam gibi caydırıcı cezalar olmalı. Avrupa Birliği'nde idam yok ama AB bize ilgilendirmiyor. Biz adalet istiyoruz" dedi.

Asıl katil devlet


Esra Yaşar'ın ablası Tuba Yaşar ise, 3 kez müebbet alsa bile Ayri'nin 27 yıl sonra hapishaneden çıkacağını ifade ederek, "Yine insanların arasına çıkacak ve başkalarını öldürecek. İdam gelmeyecekse bile hapisten çıkmasın orada ölsün" dedi. Trans Azra Has'ın arkadaşı ise, trans cinayetlerinin nefret cinayeti olduğunu belirterek, katilin devlet olduğunu söyledi.