Özkan Pekçalışkan- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından 2008 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen 100'e yakın yol, kavşak ve sinyalizasyon sistemini karayollarına geri verdi. Büyükşehir Belediyesi, Karayolları'nın talebi üzerine daha önce kendisine verilen yerlerin iptalini öngören protokolle ilgili kararı mecliste görüşürken, üyeler arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.

Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılmadığı meclis toplantısı Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde yapılırken, Başkanlık önergesi olarak meclis gündemine getirilen konu Ak Parti grubunun tepkisini çekti.

Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma ile devredilen yolların durumu ile ilgili inceleme yapmak istediklerini ifade eden Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, önergenin cuma gününe bırakılmasını istedi.
Çakar, "Meclis üyeleri olarak önüne gelen her şeye el kaldıran bir yapıda olmak istemiyoruz. Biz bu anlayışta değiliz. Karara ret vermemizin gerekçesi önergenin önümüze meclis toplantısında gelmesidir. Bunu bir saat öncesinden bize vermeniz ve bizi bilgilendirmeniz zor muydu? Bizim oyumuzun ne olacağını buradaki baskı ile yönlendirmeye çalışıyorsunuz" dedi.

Tartışmaların ardından karayolları tarafından yapılan ve 18 Temmuz 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen yol, kavşak ve sinyalizasyon düzenlemesi iptal edildi. Karayolları 3,5 yıl sonra protokolü iptal etme kararı alırken, Belediyeye gönderilen iptal yazısı Meclis'te kabul edildi.

 
Katı atık tarifeleri belirlendi


Büyükşehir Meclisi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir yıl önce çıkartılan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik gereği, ilçe belediyelerinde ayrı ayrı tarifeye bağlanan rakamlar da kabul edildi. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından su faturalarına yansıtılacak olan ve 4-10 TL arasında ilçelerine göre değişen rakamlar tartışmaya neden oldu. Ak Partili meclis üyeleri tarifelerin yüksek olduğunu, halkın katılımı ve görüşü alınmadan tarifelerin her ilçede farklı belirlendiğini söyledi.

Meclis toplantısında ayrıca yönetmelik gereği Büyükşehir Belediyesi'nin alacağı bedel ise, oy birliği ile kabul edildi. Tarifeye göre sınıflandırmalar arası miktar 45 kurustan, 8,42 TL'ye kadar genişledi.
Editör: Haber Merkezi