Ayla Ökmen Kadın Danışma Merkezi'nde psikolojik danışmanlık hizmetinden yararlanan kadınlar arasında en yaygın olgu yüzde 30'luk oranla depresyon oldu. Merkezin psikologlarına sorunlarını çekinmeden anlatma fırsatı bulan kadınlar, yaşadıkları sıkıntılar kadar ailenin diğer bireyleri için de danışmanlık hizmeti aldı. Çocukları ve eşleri ile ilgili sorunlarda yüzde 25'lik bir başvuru yaşandı. Çocuklarının okul sorunları için başvuran kadınlar yüzde 20'lik bir dilim oluştururken aile içi şiddet yaşayanlar yüzde 15 oldu. Psikolojik danışmanlık alanların yüzde 10'unu ise ergenlik dönemindeki sorunlar oluşturdu.

Komşuya gider gibi


Kadınlarla yüz yüze görüşerek sorunları tanımlayan ve seminerlerle bilinçlendirme programı yürüten psikologlar, kadınların ilk zamanlar çekindiğini ancak daha sonra Ayla Ökmen Semt Merkezi'ni komşu kapısı olarak gördüklerini belirtti. Merkezin psikologları kadınların kendilerini yalnız hissetmemeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Önceden çekinceler yaşamışlarsa da şimdi komşuya gider gibi gelebiliyorlar. Dertlerini anlatmanın, yaşadıkları sorunların utanılacak bir şey olmadığını biliyorlar ve benzer şeyleri yaşayan başka kadınlar olduğunu anlıyorlar. Burada sorunun ne olduğunu anlamaları da önemli. Yaşadıkları şeyin ne olduğunu bilince baş etmek, sorunların üstesinden gelmek onlar için daha kolay oluyor."

Çok fazla yükleri var


Mutlu bir toplum için öncelikle kadınların mutlu olmaları gerektiği söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan şunları söyledi: "Toplumun yarısını oluşturan kadınlarımız, ne yazık ki omuzlarında çok fazla yük taşıyorlar. Zaman zaman bu yükler onları yıpratıyor, üzüyor, yalnızlaştırıyor. Kadın Danışma Merkezimizin kapıları kadınlarımız için ardına kadar açık. Ben sadece bir yerel yönetici, devlet adamı olarak değil bir evlat, bir ağabey olarak sonuna kadar kadınlarımızın yanındayım. Türkiye'nin geleceğe umutla bakması için kadınların gücünü önemsemesi, yanına alması ve birlikte yürümesi gerekiyor."
Editör: Haber Merkezi