Esin Gençel- İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Ekim Ayı Toplantısı'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Socar Grubu'nun Aliağa Petkim sahasında kuracağı rafineri yatırımı için imar izninin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınmasının Büyükşehir Belediyesi'ne ait imar izninin başka bir kuruluş tarafından kullanılması anlamına geldiğini belirterek, böyle bir uygulamaya izin vermeyeceklerini söyledi. Kocaoğlu, "Aliağa'da yapılacak rafineriye karşı olmadığımızı yatırımı desteklediğimizi, yatırımla ilgili planları gecikmeden yapacağımızı ve yaptığımızı ileriye dönük tadilatların zaman aldığını söyledik. Rafinerinin planlaması, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hakkı. Başka bir kurum tarafından kullanılmasının doğru olmadığını da ifade ettik. Büyükşehir Belediyesi'nin bu hakkını kim by-pass etmeye kalkarsa hukuki yoldan mücadele edeceğimizi dünya aleme ilan ettik. Bu yatırım yapılacaksa zaten büyükşehir belediyesi çalışmayı yapacak. Ama Ankara, bu hakkı büyükşehir belediyesini by-pass ederek yapmak istiyor. Bir hakkın korunmasından başka bir itirazımız yoktur. Şu günlerde bir çok konuda bir çok manipülasyon yayılmakta. Bunları İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak uzunca bir süre daha dikkate almayacağız. Biz yerel seçimlere ne kadar erken başlarsak, seçim atmosferine ne kadar erken girersek o kadar iyi olacak. İzmir'de icraatı biz götürdüğümüze göre olaya kent zarar görecek açısından bakıyoruz" dedi.

Bütünşehir yasasına da değinen Kocaoğlu, "Büyükşehir yasası ile büyükşehirlerin artırılması, hak verilmesi ve bütçeden pay alması herkes için avantaj ama kapanacak belediyeler için de dezavantaj. Kapatılacak belediyelerin de haklı serzenişi var. Turizmde, tarihte, arkeolojide önemli olan beldelerimiz var. Örneğin Alaçatı turizm açısından çok önemli, Yeni Foça tarih ve turizm açısından önemli. Birçok faktörü birleştirerek çözüm yolu bulunsa belki daha sağlıklı bir yerel yönetim neticesine ulaşılabilir" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm için havuz

Kent dönüşümü konusunda bütün bölgelerde çalışmaların sürdüğünü belirten Kocaoğlu, "Bu işi inşaat sektörü ile birlikte yapacağız. Değerlendirmesini, imar durumunu, tasarımını ise biz yapacağız. Vatandaşın, müteahhidin hakkını da biz koruyacağız. Müteahhide yüzde 30 ile biz buraya ihaleye çıkıyoruz girin yarışın diyeceğiz. İhaleyi alacak olan müteahhidin vereceği daireyi kontrol edeceğiz. Müteahhidin hiçbir zaman yapamayacağı bazı daireleri 10-15 yıl vadeli vermek zorundayız. Bazı dairelerde alımın fazla hakkı doğuyorsa fazla para vermek durumundayız. Bunu belediye bir havuzda yönetecek. Bu havuzda bazı projelerde eksi bakiye bazı projelerde artı bakiye verecek. Biz bunu bu şekilde takip etmek zorundayız. Modelimiz, kimsenin hakkını yemeden adil bir şekilde uygulanabilecek önemli bir modeldir" dedi.

EXPO 2020, Yunanistan'a da katkı koyacak


EXPO 2020 için temaslara devam ettiklerini ifade eden Kocaoğlu, Yunanistan'da yaptığı ziyarette, Yunanlılar'ın desteğini aldıklarını söyledi. Atina'da, turizm bakanı, belediye başkan yardımcısı ve bölge valisi ile temasta bulunduklarını belirten Kocaoğlu, "Yunanlılar bizi destekliyorlar. Menfaatleri gereği de bizi destekliyorlar. İzmir'de yapılacak EXPO'nun sadece İzmir'e, Ege Bölgesi'ne değil aynı zamanda Yunanistan'a ve Ege'ye tanıtım ve hizmet sektörü konusunda katkı koyacağını hem sayın valimiz hem de biz anlattık. Çok da verimli geçti. İzmir'in EXPO konusunu desteklemek istediklerini bu konuda çalışacaklarını belirttiler" diye konuştu.