Seferihisar Belediyesi, GDO’lu ürünlere karşı eski kuşakların bıraktığı tohum mirasını yaşatmayı sürdürüyor. Geçen yıl düzenlenen Tohum Şenliği’nin ardından yine yerel tohumları yaşatmak için harekete geçen Seferihisar Belediyesi hafta sonunda iki günlük Tohum Takas Şenliği düzenledi. Etkinlikte yerli tohum satışının 'Tohum Yasası' ile yasaklanmasının ardından, üreticiler yüzyıllardır uyguladıkları yöntemle sakladıkları tohumları birbirleriyle takas etti.

Orhanlı Köyü’nde gerçekleşen etkinliğin ilk gününde, Seferihisar Belediyesi ve Orhanlı Köyü yaşayanları tarafından bayram yerine çevirilen köy meydanında, Zeybek Oyunu’yla karşılanan misafirlerle, Harım (Tohumun toprakla buluşması), Özgür Tohumlar filmi gösterimi, zeytinyağı fabrikası ziyareti, çeşitli etkinlikler ve tohum takasıyla ilgili bilgilendirme sohbeti yapıldı. 14 Ekim Pazar günü Seferihisar Kapalı Pazaryeri’nde ise panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Slow Food Yağmur Böreği Birliği Lideri Ayfer Yavi’nin yaptığı panele, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof.Dr. Tayfun Özkaya, Prof. Dr. Zuhal Okuyan ve üretici İlhan Koçulu konuşmacı olarak katıldı. Şenliğe CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Umut Oran, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de katıldı.

Daha sonra tohum şenliğinin açılışı yapıldı. Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, burada yaptığı konuşmada, "Tohum, yaşamın doğduğu yerdir. Bu paha biçilmez değer, binlerce yıldır insanlığa yaşam enerjisi sunmuş, milyarlarca insana can vermiştir" dedi. Anadolu’nun, insan eliyle üretilen tohumun kaynağı olduğunu, tarımın ilk olarak bu coğrafyada yapılmaya başlandığnı ve buğdayın insan eliyle üretildiğini anlatan Soyer, aradan geçen binlerce yıldan sonra ne yazık ki Anadolu insanının buğdayı ithal eder bir noktaya geldiğini söyledi.

DATÇA’DA TOHUM MERKEZİ

Yürürlükteki Tohumculuk Kanunu ile yerel tohumların köylülerce satışının yasaklandığını hatırlatan Soyer, "Söz konusu yasal düzenleme yerli tohumların yok olmasına yol açmakta, tohumlarımızla birlikte kültürümüz ve geleneklerimiz de kaybolmaktadır. 2011 yılında Seferihisar Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı Yarımada Tohum Takas Şenliği ile binlerce yıllık Anadolu kültürünü ve tohumlarımızı yaşatmak için somut bir adım attık. Binlerce köylümüz, 220 çeşit tohumun takasını bu şenlikte özgürce gerçekleştirdi. Ardından, kurduğumuz serada 84 çeşit tohum çimlendirildi ve 21 bin fide arzu edenlere ücretsiz olarak verildi. Öte yandan, Datça’da ailesi ve sevenlerinin hazır bulunduğu toplantıda alınan karar doğrultusunda, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi kuruldu. Takas şenliği sırasında biriken tohum mirası, bu Tohum Merkezi’ne taşındı. Buradan herkesi Geleceğin Türkiye'si Seferihisar'da yaptığımız gibi yerel tohumlara sahip çıkmaya çağırıyor ve yerel tohumlar mirasımızdır diyorum" dedi.

Şenlik alanında gerçekleşen tohum takasında onlarca üretici ellerindeki tohumları satış yapmadan birbirleriyle takas etti. Etkinlik aşık atışması ve Soner Olgun konseriyle tamamlandı.
Editör: Haber Merkezi