Başkan Sındır, “Söz konusu stada en çok Bornova halkımızın ihtiyacı bulunmaktadır. Doğanlar’daki Belediyemiz mülkiyetindeki alanımız hem otoyollara yakınlığı ve ulaşım kolaylığı hem de imar planı ve mülkiyet açısından sorunsuz olduğu için hemen inşaata başlanabilir” dedi

Bir süredir İzmir’de tartışmaları devam eden stadyum yeri ile ilgili olarak Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır önemli açıklamalarda bulundu.  Stadyum yapımı için en uygun yerin Bornova Doğanlar olacağını hatırlatan Başkan Sındır, bu alanın hem ulaşım hem de kentsel planlama açısından hiçbir sorunu olmayan bir alan olduğunu söyledi.

Yaklaşık 26 dönümlük söz konusu alanda stadyum yeri yapılması için Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan randevu talep ettiğini ama yoğun programı nedeniyle henüz görüşemediğini belirten Sındır şöyle konuştu: “Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç, İzmir'e UEFA standartlarında bir stat yapma sözü vermiş idi. 35’in üzerinde amatör spor kulübü bulunan ve 5 nizami sahası her hafta Federasyon tarafından müsabakalarda kullanılan Bornova ilçemizde futbolu oynayan ve seven çok sayıda hemşerimizin en büyük dileği de böylesi bir şehir satdyumunun Bornova’mızda yapımıdır. Ben uzun süredir sayın Bakanla biraraya gelerek önerimi sunabilmek için randevu talebime yanıt beklerken, Büyükşehir Belediye Başkanımız  Sayın Aziz Kocaoğlu’nun stadyumu Doğanlar’da yapabileceği fikri beni ve Bornovalı futbolseverlerimizi son derece mutlu etmiştir. Aklın yolu bir, en doğru tercihin burası olacağı konusunda amatör spor kulüplerimiz ve spor camiası ile birlikte uzun zamandır yoğun bir çaba sarfediyorduk, sonunda bu çabamızın sonuç veriyor olması sevindirici. Bu sayede yatırım bütçemizde bir rahatlama ve kent halkımıza da güzel bir hizmet verilmiş olacaktır. Her ne kadar 2013 yılı yatırım faaliyetlerimiz arasında bu stadyumu gerçekleştirmeyi hedeflemiş olsak ta her kim ki bu stadyumun yapımını üstlenir ve Belediyemize devreder ise bundan son derece mutlu oluruz. Hem Bornova hem İzmir hem de ülkemiz için son derece yararlı olur” dedi.

Doğanlar’da stadyum yapımı için herşeyin hazır olduğunu ifade eden Başkan Sındır, “İmar değişikliği gibi zaman alacak sorunu da yok. Çünkü belediyemizin plan notuna burasını spor sahası olarak işledik. Ayrıca Bornovamızın tarihsel yapısı da stadın buraya yapılması konusunda büyük önem taşıyor. Biz ilçe belediyesi olarak zaten gerekli çalışmaları yapmıştık. Hatta Manisa 19 Mayıs Stadı'nın projelerini istettik. O proje bu yer için çok uygun olacak gibi görünüyor. Kısacası, imar durumu ile, ulaşımı ile, projesi ile hazır bir yeri İzmirlilerin ve ülkemizin hizmetine sunmaktan onur ve gurur duyarız" dedi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediyesi Şehir Stadyumu olarak yapılması ve kullanımı  düşünülen ve ihtiyaç duyulduğunda İzmir ölçeğinde yapılacak olan futbol müsabakalarında da kullanılabilecek olan 15-20 bin kişilik seyirci kapasitesinin de uygun olacağını ifade etti.

Futbol Türkiye’de ilk kez Bornova’da oynandı

Tarihçiler, Türkiye'de ilk futbol maçının Bornova çayırlarında oynandığını belirtiyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize getiren kişiler olmuş. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875'te Selanik'te oynandığı biliniyor. 1877 yılında ise İzmir'in Bornova çayırlarında futbol maçlarının yapıldığı tarih kayıtlarında yer alıyor. Bornova semtine yerleşmiş ve pek çoğu tütün ve pamuk ticaretiyle uğraşan İngiliz aileleri arasında Bornova çayırlarında futbol oynanmaya başlamış. Bu ünlü aileler arasında Lafontaine'ler, Giraud'lar, Whittall'ler ve Charnuad'lar ön planda yer alıyor. Daha sonra futbol İngiliz ailelerin İstanbul'a taşınması üzerine 1895'te Kadıköy ve Moda'da oynanmaya devam etmiş.

Editör: Haber Merkezi