FATİH ÖZKILINÇ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer idaresinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi(AASSM)’nde gerçekleştirildi. Oturumda İzmir’in dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti unvanını kazandığını belirten Başkan Soyer, Cittaslow Metropol unvanını ile İzmir’in dünyadaki diğer metropollere referans olacağını söyledi.

 

Yol gösterecek turnusol kağıdı

Meclis toplantısında İzmir’in dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti unvanını kazandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Metropollere de bu unvanın verilmesi ve bununla ilgili kriterlerin oluşturulması için uzun yıllardır bu çalışmayı yapıyorduk. 12 Haziran’da Cittaslow 2021 Genel Kurulu’nda İzmir’in bu unvanı alması karara bağlandı. Dünyada ilk kez İzmir, Cittaslow Metropol unvanını aldı. Bu hepimizin ortak başarısı, İzmir'in ortak başarısıdır. Paris, Brüksel, Barselona’nın yanı sıra ABD'de birçok metropol bu unvanı almak istiyordu. Dünyanın birçok yerinde bu konuda çalışma yapılıyordu. İzmir'in ön almış olması hem prestij hem de Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımıza yol gösterecek bir turnusol kağıdı olacak” dedi.

İzmir referans olacak

Bu unvanın İzmir’i dünyanın gündemine taşıyacak bir başarı olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Bundan sonra bu unvanı almak isteyen metropoller için İzmir referans olarak gösterilecek. Bu bizim için büyük bir gurur oldu. Buna emek veren çalışma arkadaşlarıma ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Yolumuz açık olsun. İzmir dünya sahnesinde çok daha fazla yer alacak. Hepimiz İzmirli olmakla çok daha fazla övüneceğiz" şeklinde konuştu.

Fuar İzmir’in cazibesi için çalışma

Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde yer alan Fuar İzmir alanı önüne yapılması planlanan kavşak düzenlemesi hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişiklik önerisinin oybirliği ile uygun bulunması ile ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ozan Parlar, “Fuar İzmir, kentimize kazandırılmış uluslararası ve ulusal fuarlarının düzenlendiği büyük ve değerli bir alan. Büyükşehir Belediyemize bağlı bulunan İZFAŞ tarafından yönetilmekte. Bu fuarın fuar sezonunda giriş çıkışına baktığımızda Çeşme tarafından bir giriş var ancak İstanbul ve Havalimanı tarafına baktığımızda bir giriş çıkış gözükmüyor. Biz bu maddeyi onayladık ancak komisyonumuz da bulunan arkadaşlarımız karayolları ile görüşüp yol bağlantısının yapılabilirliğini söylediler. Uluslararası ve ulusal boyuttaki fuar organizasyonlarında havaalanı ile ulaşımının sağlanması için bir giriş çıkış yapılması gereklidir. Bunun gerçekleşmesi fuarımızın cazibesini artıracak diye düşünmekteyim" diye konuştu. Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Sözcüsü Selahattin Şahin ise, "Ozan bey komisyon toplantımızda bu konudan bahsetti. Bizde parti grubumuzda konuştuk. Bu konuda daha somut bilgi alarak Karayolları ile görüşeceğiz" dedi.

Oybirliği ile geldi oybirliği ile geri gitti

Oturumda Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in isminin Kiraz’da yeni açılan bir yola verilmesine ilişkin meclise gelen komisyon raporu meclis üyeleri tarafından oybirliği ile Hukuk Komisyonuna geri iade edildi. Kiraz Belediye Başkanlığının ilçede bulunan Menderes Caddesinden başlayarak kuzeydoğuya doğru, Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Atatürk Caddesinde son bulan, yapımı Karayolları tarafından yürütülen ve genellikle Çevre Yolu olarak belirtilen bulvar niteliğindeki yeni açılan yola “Alparslan Türkeş” isminin verilmesine ilişkin Hukuk Komisyonu Raporu meclise oybirliği ile gelmişti.

Borçlanma komisyona havale edildi

İZBETON A.Ş’nin görev ve sorumlulukları çerçevesindeki çalışmalarında kullanılmak üzere 60 milyon TL iç borçlanmaya ihtiyacının borçlanma limitinin yüzde onunu aşmaması nedeniyle borçlanma talebiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi ilişkin önerge ise ilgili komisyona havale edildi.