Yeni TOMA'lar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani eylemleri sonrasında 'Talimat verdim. Yakılan her bir TOMA yerine 10 TOMA alınacak' sözünün hemen ardından gündeme gelmişti. Emniyet'in 316 yeni hedefi koyduğunu ve 65 TOMA için gizli yapılan ihaleyi, 40.6 milyon TL bedelle, AKP'nin eski İzmir vekillerinden İsmail Katmerci'nin yönetim kurulu başkanı olduğu Katmerciler'in aldığı ortaya çıkmıştı. Emniyet'ten hiçbir açıklama yapılmasa da, Katmerciler halka açık bir şirket olduğu için iddiayı doğrulamak zorunda kalmıştı.

7 Kasım'daki gizli ihaleyle zırhlı TOMA'lar geliyor

Geriye kalan 251 TOMA ihalesinin akıbeti de belli oldu. Kulislerdeki son iddialara göre durum şu:
* Emniyet, 251 TOMA'lık o ihaleyi 7 Kasım'da gerçekleştirdi;
* İhale yine gizli ve yine davet yöntemiyle, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında yapıldı;
* 50 TOMA Nurol, 50 TOMA Volkan İtfaiye, 151 TOMA BMC Şirketi'nde kaldı;
* Önceki TOMA ihalelerinden farklı olarak, bu kez ihale şartnamesine TOMA'ların üretim sırasında zırhlandırılması maddesi konuldu;
* Yeni TOMA'ların baştan zırhlı olarak üretilmesi nedeniyle, bir adedinin fiyatı son ihaledeki birim fiyat olan 600 bin TL'nin üzerine çıktı;
* Toplam maliyet 150 milyon TL'yi geçiyor olabilir.

Yüzde 49 hisse Katar'ın

Ethem Sancak, Mehmet Emin Karamehmet'ten borçlarına karşılık alınan Akşam gazetesi ve SKY360 kanalının da yeni sahibi.
TMSF'nin geçen yıl Mehmet Emin Karamehmet'ten borçlarına karşılık el koyduğu, sonradan da Ethem Sancak'ın satın aldığı BMC şirketiyle ilgili: TMSF'nin 985 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkardığı BMC'yi 751 milyon TL'ye satın alan Sancak, şirketin yüzde 49 hissesini geçen Haziran ayında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi'ne satmıştı. Rekabet Kurumu'nun 2 Haziran'da onayladığı bu satışın ardından kısa adı AFIC (The Qatar Armed Forces Industry Committee) olan Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi de onayı kendi web sitesinden duyurdu.

Bu bilgi, BMC'nin 151 zırhlı TOMA ihalesini almış olması halinde, Türkiye sokaklarında kullanılacak TOMA'ların önemli bir kısmını Katar hükümetinin üretecek olması anlamına geliyor.