İzmir'de sağlıkçılar sağlıkta şiddet olaylarına karşı basın açıklamasında bulundu. Sağlıkta şiddetin son bulması için çağrıda bulunan sağlıkçılar, "Artık ölmek istemiyoruz. Yaşamak yaşatmak istiyoruz” diye slogan attı. Konak’ta bulunan il sağlık müdürlüğü binası önünde basın açıklamasında bulunan sağlıkçılar adına ortak basın açıklaması metnini İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak okudu. Son süreçte yaşanan sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çeken Kaynak, “Kocaeli ve Urfa’da tanık olduğumuz olaylar sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğinin göstergesidir. Hastalar ve yakınlarınca sağlık çalışanlarına yönelik sözel ve fiziksel şiddet yanında hastanelerin silahlı grupların hesaplaşma alanı olmasıyla sağlık kuruluşları birer suç mahalli haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre 2017 yılında 7751 olan beyaz kod sayısı 2021 yılında 102 bine dayanmıştır. 2021 yılındaki beyaz kod vakalarının sadece 7300 tanesi savcılığa intikal etmiş, Sağlık Bakanlığının hukuki desteği ise ancak yüzde 10 dolayında kalmıştır. Bu durum, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, kamu yönetiminin, sağlıkta şiddet konusunda samimiyetsiz bir yaklaşım içinde olduğunun kanıtıdır" dedi.

İzmir'de Raylı Ulaşım Sistemi: Şehrin Nabzı Raylarda Atıyor İzmir'de Raylı Ulaşım Sistemi: Şehrin Nabzı Raylarda Atıyor

"SAĞLIKTA ŞİDDET POLİTİK BİR TERCİH"


Yaklaşık 21 yıldır "Sağlıkta Dönüşüm" başlığı altında yürütülen sağlık politikasının temelinin; hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılmasına dayandığını belirten Kaynak, “En tepeden en alta kamu yöneticilerinin gösterdikleri yaklaşımdan bu itibarsızlaştırmanın bilinçli ve ısrarlı bir siyasi program olduğu anlaşılmaktadır. Sağlıkta dönüşüm olarak tanımlanan sürecin dört ayağı vardır; hastalar müşteri olarak konumlandırılmıştır, sağlık tesisleri, birer işletme olarak konumlandırılmıştır, sağlık hizmeti sadece üçüncü basamakta çözümlenmeye yönlendirilmiştir, hekimler ve sağlık çalışanlarının birer bant işçisi konumuna getirilmesi çok önemli bir insan kaynağının, hesapsızca ve hunharca tüketilmesi ve ziyan edilmesidir. Tüm bu nedenlere ‘sağlıkta şiddet’ politik bir tercihin sonucudur. Siyasi iktidarın tıkanmış ve yürümez hale getirdiği sağlık sistemini, yürüyormuş gibi göstermek için, ‘devletin zor kullanma yetkisini vatandaşa devrettiği’ bir alan haline gelmiştir. Adeta yurttaşa, ‘Git sağlık sisteminden istediğini almaya çalış, alamadığında şiddet kullanabilirsin, sana cezasızlık vaat ediyorum’ şeklinde bir zımni kabul algısı yaygınlaştırılmıştır” diye konuştu.

SAĞLIKÇILARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI


Sağlık çalışanları çözüm önerilerini ve taleplerini de aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Kaynak, “Sağlık kurumlarında yöneticilerin ve çalışanların şiddet anında nasıl hareket edeceğine dair algoritmalar oluşturulmalıdır. Sağlık tesisi girişlerinde etkin güvenlik kontrol noktaları olmalı, ateşli veya kesici-delici silah ile sağlık tesisine girilmesine izin verilmemelidir. Acil servis, doğumhane, ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu birimlerde panik odası gibi güvenli alanlar oluşturulmalıdır. Herhangi bir sağlık kurumunda şiddet uygulamış kişilere karşı sağlık çalışanlarını uyarıcı sistemler geliştirilmelidir. Hastalar ve yakınlarının şiddete başvurmaları durumunda ağır sonuçları olacağını bildiren görseller hazırlanmalı, sağlık tesislerine asılmalıdır. Sağlık kurumları yöneticilerinin çalışanlarını şiddete karşı koruma performansları ölçülmeli, gerekli çabayı göstermeyen yöneticilere uygulanacak yaptırımlar belirlenmelidir. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)  kapsamındaki verilecek randevu aralıkları her kurum ve her branşın özelliklerine göre öncelikle hekimler ve sağlık tesislerinin kendisi tarafından belirlenmeli, MHRS dışı hasta muayenesi uygulanmamalıdır. Hastaların randevu saatine dek bekleyebileceği uygun alanlar oluşturulmalı, belirli bir saatten önce hastaların muayene odasına yönelmediği bir düzenleme sağlanmalıdır. Çalışan güvenliği sağlıkta hizmet kalite standartlarının en önemli göstergesi haline getirilmelidir. Sağlıkta şiddete verilecek ceza alt sınırı en az 2 yıl olmalı, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, ceza indirimi veya ceza ertelemesi uygulanmamalıdır. Sağlık çalışanına yönelik fiziksel şiddet tutuklanma sebebi olan katalog suçlara eklenmelidir ve uygulanması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.


 

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ