Marmara Gölü kurtarma projesi ihaleye çıkıyor Marmara Gölü kurtarma projesi ihaleye çıkıyor

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in içme suyu ihtiyacı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kentin yükünü çeken Tahtalı, Gördes ve Balçova barajlarındaki su seviyelerinin önceki yıllara oranla azaldığına dikkat çekildi.Üç barajdaki su miktarının İzmir’in yaklaşık 8 aylık su ihtiyacını karşılayacağı bildirildi. İZSU yetkilileri Tahtalı Barajı’nda 2008 yılından bu yana en düşük su seviyesinin gözlendiğini belirtirken, su seviyesindeki düşüşün azalan yağışlardan kaynaklandığı vurgulandı.

Ayrıca açıklamada İZSU’nun kente kesintisiz içme suyu sağlamaya yönelik çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, “Barajlarımızda hiç yağış olmasa bile yıl sonuna kadar yetecek su mevcut; ayrıca yer üstü su kaynaklarının yanında kentimizin yer altı su kaynaklarından da faydalanıyoruz. Ancak uzun vadede yaşanabilecek susuzluk tehdidine karşı suyun tasarruflu kullanılması tüm toplumumuz açısından büyük önem taşıyor” denildi.

Susuz Yaz (4)

İZSU Genel Müdürlüğü, kentin su ihtiyacının yarıya yakınını karşılayan Tahtalı, Balçova ve Gördes barajlarındaki güncel doluluk oranlarını da açıkladı. Doluluk seviyesi Tahtalı Barajı’nda yüzde 31,  Balçova Barajı’nda yüzde 76, Gördes Barajı’nda ise yüzde 13 olarak kayıtlara geçti. 3 barajdaki toplam su miktarı ise 188 milyon metreküp oldu. Bu üç önemli kaynağın dışında kente su sağlayan Ürkmez Barajı yüzde 43, Güzelhisar Barajı yüzde 86 ve Kutlu Aktaş Barajı ise yüzde 41 doluluk oranına sahip.

Susuz Yaz (1)

Çevre Mühendisleri yatırım engellerinin kaldırılmasını istedi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik SorumlusuSelma Akdoğan da konuyla ilgili birn açıklama yaptı. 26 Nisan itibarıyla barajdaki doluluk oranının yüzde 30,84ile 2023 yılının altında kaldığını belirterek kentin en önemli su kaynağı olanbaraj havzasının korunmasının önemine dikkat çekti. Akdoğan, suyatırımlarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğinisöyledi.

Susuz Yaz (3)

Akdoğan, önümüzdeki aylarda sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklığın da artacağına dikkatçekerek “En sıcak yıl olarak kayda geçen 2023 yılından sonra 2024 yılında da yeni sıcaklıkrekorlarının kırılacağı tahmin ediliyor. MGM tarafından yayınlanan Ocak-Mart 2024 döneminikapsayan meteorolojik kuraklık haritasına göre İzmir ilinin hafif kurak olarak gösterilmektedir”dedi.

Editör: Ferhat Yiğit Adıgüzel