Kargalar, uzun hafızaları ve zeka seviyeleri ile şaşırtmaya devam ediyor. Son bir araştırma, bu kuşların kendilerine zarar veren ya da tehdit eden insanları 17 yıl boyunca tanıyabildiğini ve onlara karşı kin güttüğünü ortaya koydu. Filler gibi uzun süreli hafızaya sahip olduğu bilinen kargalar, yüz tanıma becerisiyle kendilerini tehdit eden insanları kolayca ayırt edebiliyor.
Kargalar birbirlerine de bilgi aktarımı yapabiliyor
Araştırma, 2006 yılında Washington Üniversitesi’nden çevre bilimci Profesör John Marzluff’un, korkutucu bir maske takarak 7 kargayı bir ağ yardımıyla yakalamasıyla başladı. Kuşları serbest bırakmadan önce kimlik halkaları takan Profesör Marzluff, yıllar boyunca aynı maskeyi takarak kampüste dolaşıp kargaları gözlemledi. Marzluff, 53 karganın 47’sinden agresif "azarlayıcı" ötüşler duyduğunu belirtti.
Bu davranışın yalnızca orijinal karga grubuyla sınırlı kalmadığını fark eden araştırmacılar, genç kargaların ebeveynlerinden ve akrabalarından tehditkar insanları tanımayı öğrendiğini gözlemledi. Araştırmanın başlarında zirveye çıkan agresif ötüşler, 2013’ten sonra azalmaya başladı ve Eylül 2023’te, yani 17 yıl sonra, hiç agresif tepki kaydedilmedi.
Çalışmada, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e benzeyen 'nötr' bir maske de kullanıldı. Bu maskeyi takan araştırmacılar kargalara yalnızca yiyecek vererek onları olumlu bir deneyime maruz bıraktı. Nötr maske kullanan kişiler, kargaların agresif tepkilerine maruz kalmadı.
Bu çalışma, kargaların uzun hafızaya sahip olduğunu ve kendilerini tehdit eden insanları tanıyabildiğini gösteriyor. Dahası, bu bilgiyi kuşaktan kuşağa aktaran kargalar, aynı tehdide karşı toplu bir savunma mekanizması geliştirebiliyor.