İZMİR EKSPRES

Karşıyaka Belediyesi'nde önce arbede, sonra uzlaşma

Abone Ol


Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, belediye önünde 30 kadar işçiyle birlikte basın açıklaması yaptı. Küçükosmanoğlu, Başkan Akpınar'ın işçilere sendikadan istifa etmeleri baskısı yaptığını hatta bir toplantı yaparak, "Burada belediye başkanı da sendika da benim" dediğini söyledi. Küçükosmanoğlu, Başkan Akpınar'a "Başkan Ali kıran baş kesen bir yaklaşımı kabul edemeyiz. Burası dağ başı değil. CHP programda örgütlenmeye izin veriyor. Ayrıca, siz oy isterken sendikalaşmayı savundunuz, taşerona karşı çıktınız. Seçimi öyle kazandınız. İşten çıkardığınız işçiler işbaşı yapana kadar haklı mücadelemiz sürecek" dedi.

Küçükosmanoğlu, konuşmasının ardından içerdeki işçilerin yanına gideceklerini, kimsenin buna engel olamayacağını söyledi. Daha sonra Küçükosmanoğlu ve beraberindekiler Belediye girişindeki kapalı olan camlı kapıya yöneldi. Omuzlarıyla kapıya yüklenerek açmaya çalıştılar. Belediye girişindeki güvenlikçiler ise buna engel olmaya çalıştı. Bunun üzerine içeride bekleyen işçiler de kapıya yöneldi. Burada bekleyen zabıta ve güvenlikçilerle aralarında kavga çıktı. Yumruklaşmalar oldu. İçerideki çevik kuvvet araya girdi. Bir işçinin yüzü kanlar içinde kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren arbededen sonra işçiler içerideki yerlerinde kaldı.

Polis yetkilileri, Küçükosmanoğlu'na "Basın açıklaması yapılacaktı. Ancak siz kapıya yüklenerek kamu binasına girdiniz. Burada vatandaşın hizmet görmesi olumsuz etkileniyor" uyarısı yaptı. Küçükosmanoğlu ise Başkan Akpınar gelene ve üç işçi işbaşı yapana kadar mücadele edeceklerini belirterek belediyeden ayrılmacaklarını söyledi.

BAŞKAN AKPINAR'DAN AÇIKLAMA

Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, Nakliyat İş Sendikası üyelerinin belediyenin giriş katını işgal etmesiyle ilgili öğleden sonra yazılı açıklama yaptı. Başkan Akpınar eylemin provokasyon olduğunu öne sürdü. Akpınar şunları söyledi:

"Altaş firması içinde örgütlenme çalışması yapan ve belediye yönetimi olarak, bu durumu engellemeye çalıştığımızı öne sürerek bugün öğlen saatlerinde belediye binası içine kadar zorla girerek kamu malına zarar veren sözde sendikacıların yapmaya çalıştığı şey örgütlü bir mücadele değil, tam anlamıyla provokasyondur.

Belediye yönetiminin, belediyenin herhangi bir biriminde örgütlenme çabası içinde olan sendikalara karşı koyması ya da sendikal mücadelenin karşısında olması, sosyal belediyecilik anlayışımız gereği mümkün değildir. Başkana ve belediye yönetimine hakaret ile kamu hizmetini aksatma gibi çeşitli sebeplerden dolayı, kadrosu ve sendikası olmaksızın işten çıkartılan 3 işçi bahane gösterilerek, yasal olmayan bir eylemle kamu hizmetinin aksatılması ise kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir, provokatiftir. Konunun tarafı belediye değil, alt işverendir. Belediye çalışanı olmayan, dışarıdan getirilen kişilerin belediye işçisi gibi gösterilerek eyleme sokulmasını kabul etmiyoruz. Yargı yolu açıktır ve yasal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Kent düzenini bozmaya kimsenin hakkı yok. Buna izin vermeyeceğiz. Karşıyaka halkı da işçisi de mutludur. Karşıyaka Belediyesi olarak; temizlik işçilerimize yüzde 30 oranında zam verdik ve gerekli sosyal hakları sağladık. Bu anlayışta olan bir belediye yönetiminin örgütlenmeye karşı olması düşünülemez. Bu durumdan rahatsız olanların çalışanlarımızı üzmesine izin vermeyeceğiz."


KRİZ AKŞAM ÇÖZÜLDÜ

Karşıyaka Belediyesi taşeron firmasından işte çıkartılan üç işçinin geri alınması için Nakliyat İş Sendikası'nın yaptığı belediyenin zemin katındaki işgal eyleminde çıkan arbede ve yumruklaşmalardan sonra belediye olanağanüstü bir gün geçirdi. Asansörler güvenlik nedeniyle çalıştırılmadı. Ana giriş kapısı kapatıldı. Karşıyaka Belediyesi'ne gelen vatandaşlar yan kapıdan içeri alındı. Ancak 7 katlı binanın üst katlarına yürüyerek çıkmak zorunda kaldı. Özellikle yaşıllar bu durumdan olumsuz etkilendi. Nakliyat İş Ege Bölge Temsilcisi Zeki Olkun, Altaş'ta 340 işçiden 200'den fazlasının sendikalarına üye olduğunu, Çalışma Bakanlığı'na iş yerinde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi almak için başvuru yaptıklarını söyledi. Eylemi işten çıkartılan üç işçinin geri alınması için yaptıklarını, bu işçilerin sendikalaşmanın öncüsü olmaları nedeniyle işlerinden olduklarını belirten Olkun, belediye başkanına yönelik sosyal medyadan hakaret ve benzeri söylemlerde bulunmadıklarını dile getirdi. Olkun, eylemi yapanların Altaş işçisi olmadığı yönündeki eleştirilere ise “Burada işten çıkartılan üç arkadaşımız var. Başka şirket işçileri de var. Tabiiki Nakliyat İş'li başka işyerlerinde çalışan üyelerimiz, sendikacılar, işyeri temsilcileri de destek için buraya geldiler. Bu doğal. Diğer işçi arkadaşlar işlerini bırakarak buraya gelemediler" dedi.

Saat 15.15'de Karşıyaka Çarşısı'nda bir işhanındaki büroda Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Nakliyat İş Başkanı Küçükosmanoğlu görüşme yaptı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmeden sonra Akpınar gazetecileri “Bizi direkt ilgilendiren bir konu yok. Konuştuk" dedi. Küçükosmanoğlu ise uzlaşma olmadığını söyledi.

Mesai bitimi yaklaşırken bu kez Nakliyat İş Şube Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Pasa biraraya geldi. Bu görüşmenin ardından eylem bitirildi, işçiler belediye girişindeki işgale son verdi. Küçükosmanoğlu, yaptığı açıklamada "Başkan Akpınar sendikalaşmaya karşı olmadığını yanlış anlaşılma varsa daha dikkatli olacaklarını söyledi. İşten çıkartılan üç işçiden işçiden 2'si bir iki gün içinde işe alınacak. Üçüncü işçi ise Başkan Akpınar'la birebir görüşecek ve sonra işe alınacak" dedi.