Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Konya Bilim Festivali’nin resmi açılışı, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin katıldığı programla gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda düzenlenen festivalde 200’ün üzerinde bilimsel etkinliğin yanı sıra bilim gösterileri, yarışmalar, simülatörler, dijital deneyim alanları ve uygulamalı atölyeler ziyaretçilerle buluşuyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, açılış programında yaptığı konuşmada Konya’nın bilim, irfan, hikmet ve kadim bilgeliğin merkezi olduğunu belirtti.

Altay, Konya Bilim Festivali’nin 2013 yılından bu yana her yaştan insanı bilim ve teknolojiyle buluşturan önemli organizasyonlardan biri haline geldiğini söyledi.

Festival alanında TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve BAYKAR gibi kuruluşların yer aldığını belirten Altay, millî savunma araçları ve insansız hava araçlarının da gençlerle buluşturulduğunu ifade etti.

Altay, festival kapsamında bu yıl ilk kez bin dronla Konya semalarında gösteri gerçekleştirileceğini belirterek organizasyona katkı sağlayan kurum, kuruluş, üniversite, savunma sanayii kuruluşları, özel sektör temsilcileri, bilim insanları ve eğitmenlere teşekkür etti.

Turkiyenin En Buyugu Olan 11 K 97385074 9512 1 M

Festivalde 400 bin ziyaretçi hedefi

Uğur İbrahim Altay, festivalin katılımcı sayısı ve organizasyon kabiliyeti açısından Türkiye’nin önemli organizasyonlarından biri olduğunu belirterek bu yıl 400 binin üzerinde ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen de Konya Bilim Festivali’nin Türkiye genelinde takip edilen bir organizasyon haline geldiğini ifade etti.

Yeni Parti Milletvekili Melih Meriç entübe edildi
Yeni Parti Milletvekili Melih Meriç entübe edildi
İçeriği Görüntüle

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu ise Türkiye’nin bilim, sanayi ve teknoloji alanında önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, Türkiye’nin savaş uçağı, helikopter, insansız hava aracı, elektrikli otomobil, tank ve uydu geliştirebilen bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

“Gençlerimize güveniyoruz”

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Bilim Festivali’nin bilimi toplumla, teknolojiyi gençlerle ve hayalleri imkanlarla buluşturan önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

Özer, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve BAYKAR gibi kuruluşların festivalde yer almasının gençlere ilham vermesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Konya Valisi İbrahim Akın da 2013 yılında başlayan bilim yolculuğunun geleneksel hale geldiğini ve festivalin Konya’nın bilim ve teknoloji alanındaki konumunu gösterdiğini ifade etti.

Bakan Çiftçi: “Konya öncü şehirlerden biri”

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Konya’nın bilimde, teknolojide, sanayide ve üretimde Türkiye Yüzyılı’nın öncü şehirlerinden biri olarak yükseldiğini söyledi.

Çiftçi, gençlerin yalnızca teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten ve dünya çapında gelişmelere imza atan bir nesil olmasının hedeflendiğini belirtti.

Türkiye’nin savunma sanayisinde geldiği noktaya da değinen Çiftçi, insansız hava araçları, helikopterler, radarlar, füze sistemleri ve elektronik harp teknolojilerinin üretildiğini ifade etti.

Çiftçi, bilim ve teknolojinin yanı sıra ahlak ve vicdan vurgusu yaparak gençlerin yalnızca güçlü mühendisler olarak değil, vicdan ve sorumluluk sahibi bilim insanları olarak yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Konya semalarında bin dron

Açılış programının ardından bin dronla gerçekleştirilen gösteri, Konya semalarında görsel şölen oluşturdu. Gösteri, festival alanındaki vatandaşlar, çocuklar ve gençler tarafından ilgiyle izlendi.

200’ün üzerinde bilimsel etkinlik

  1. Konya Bilim Festivali kapsamında 200’ün üzerinde bilimsel etkinlik düzenleniyor.

Festivalde uygulamalı atölyeler, planetaryum, film gösterimleri, bilim gösterileri, yarışmalar, simülatörler, dijital deneyim alanları ve sahne şovları yer alıyor.

SeraLab, DreamLab, astronomi, fizik, kimya, biyoloji, matematik, mühendislik, teknoloji, tasarım ve sanat alanlarında oluşturulan bölümlerde ziyaretçiler bilimsel keşif süreçlerine aktif olarak katılabiliyor.

Çocuk Oyun Alanı, Mini İnşaat Alanı, Trafik Parkı, Engelsiz Çadır ve Aile Oyunları gibi özel alanlar da farklı yaş gruplarına yönelik etkinlikler sunuyor.

Savunma sanayii kuruluşları festivalde

BilimFest’te TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve BAYKAR’ın yanı sıra ulusal ve uluslararası paydaşlar da yer alıyor.

Millî savunma araçları ve insansız hava araçları gibi Millî Teknoloji Hamlesi kapsamında geliştirilen ürünler de festival ziyaretçilerinin ilgisine sunuluyor.

BilimFest 23 Ağustos’a kadar sürecek

Konya Bilim Merkezi’nin yaklaşık 100 bin metrekarelik açık alanında gerçekleştirilen 11. Konya Bilim Festivali, 23 Ağustos Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi