Roma yani İtalya'dan gelen habere göre; Et ve bitkisel yağlar FAO Gıda Fiyat Endeksi'ni yukarı çekerken, tahıl fiyatları rekor verim beklentilerine rağmen düşüş gösterdi. Küresel gıda fiyatları, et ve bitkisel yağın uluslararası fiyatlarındaki artışlar ile birlikte, iki yıldan uzun süredir en yüksek seviyeye ulaşarak Kasım'da büyük artış gösterdi. Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerini izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ekim ayında yüzde 2,7 ve bir sene önceki yılki döneme göre yüzde 9.5 oranında artarak ortalama 177,2 puanına ulaştı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı fiyat kotasyonlarının güçlü küresel ithalat talebi ile artması ve biyodizel üretimi kullanımındaki artış ve gelecek yıl oluşabilecek arz eksikliğiyle Kasım ayında yüzde 10,4 yükseldi. Kanola ve soya yağı değerleri ayrıca artış gösterdi.
FAO Et Fiyat Endeksi, on yıldan uzun süredir bir önceki aya göre rekor artışla yüzde 4.6 yükseldi. Sığır ve küçükbaş hayvan fiyat kotasyonları, özellikle Çin'den yıl sonu kutlamaları öncesi gelen istikrarlı ithalat talebiyle, en çok yükselen kotasyonlar oldu. FAO Şeker Fiyatı Endeksi, gelecek yıldakli küresel şeker tüketiminin üretimi geçeceği göstergeleri, Tayland, Hindistan, fransa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'deki ideal olmayan büyüme şartları göz önüne alındığında, Ekim ayından bu yana yüzde 1.8'lik artış gösterdi.

Yandık mı?

Bunları neden anlattım: 'Yandık!' diyecektim ama sadece gerçekleri önce paylaşmak istedim. Aslında yandık!
Neden mi?
Petrol gibi bu artış bize mutlaka yansıyacak. Çünkü bizim yerli üretimimiz yok denecek kadar az.
Hububat, bakliyat, tahıl aklınıza ne gelirse gelsin ta Kanada'dan oradan buradan ithal ederek getirtiyoruz. Dünya piyasaları bu yüzden bizi öncelikle ilgilendiriyor.

Az da olsa

Buna karşın, FAO Tahıl Fiyat Endeksi, dünyadaki öncü buğday ihracatçıları arasındaki rekabet sebebiyle yüzde 1,2 geriledi. Pirinç değerleri, Arjantin ve Brezilya'da sabit kalsa da, ABD mısır ihracatı fiyatlarının bastırıcı gücüyle ayrıca düşüş gösterdi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa'da süt üretiminin mevsimsel düşüş yaşaması ve küresel talebin istikrarlı kalması sebebiyle Ekim ayından bu yana az da olsa bir artış gösterdi.

2019 için rekor tahıl üretimi bekleniyor

FAO, 2019 için küresel tahıl üretimi tahminlerini, 2018'den yüzde 2.1'lik bir artışla, 2 714 milyon ton ile tüm zamanların en yüksek hasat zamanı olacağını öngörmektedir. Bugün yayınlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti'nde de yer bulan son yukarı revizyon, Çin, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'da bir öncekinden daha yüksek oranda olacağı ön görülen iri taneli ürünleri yansıtmaktadır.  Mısırın da aralarında bulunduğu iri taneli ürünlerin, 2017'deki rekor seviyeden az miktarda 1 433 milyon ton olması öngörülmekte. Avrupa Birliği için yukarı revizyon sonrasında, 2019'da küresel buğday üretimi 2018'den itibaren yüzde 4.8'lik büyümeyle 766.4 milyon tona ulaşacağı öngörülmektedir.
Küresel pirinç üretimi, 2018'deki rekor seviyenin yüzde 0.5 altında kalarak 515 milyon tona ulaşması beklenmektedir.

Kötü hava şartları

Sanıyorum, bu bilgiler hemen herkesi ilgilendiriyor, ithalatçıdan toptancıya hatta parekendicilere kadar...
Sonuçta kazanan ya da kaybeden biz, yani tüketiciler oluyor. Hiç kazandığımızı görmedim ama yakında yeni zamlarda tanışacağımızı söyleyebilirim. Hatta yeni ürünler gelmeden piyasada, olmayan etiketlerin değişeceğini söylemek için kahin olmaya da gerek yok...
Son olarak şunları da söyleyeyim: Kötü hava koşulları sebebiyle Afrika'daki Gıda Açığı Bulunan Düşük Gelirli Ülkeler'in (GADGÜ) tahıl üretiminde düşüş beklenirken, Afganistan ve Suriye gibi Asya'daki GADGÜ'lerde yükseliş öngörülmektedir.
Aynen bizim pazarcıların yorumu gibi değil mi?
'Neden fiyat arttı?' diye sorduğunuzda 'Yağmur yağdı, tarlaya girilemiyor!' diyerek kendilerini yani fahiş fiyatları böyle savunuyorlar.

Dip ekspres

Hesaplarını TEB'e taşıyanlara

'Site Yöneticisinin Dijital Asistanı' sloganıyla 2012 yılından bu yana hizmet veren Apsiyon, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile yapılan iş birliği kapsamında, apartman ve site yönetimleri için 24 aya varan ücretsiz Apsiyon üyeliği kampanyası başlattı.
Kampanya, 30 Eylül 2020 tarihine kadar, hesaplarını TEB'e taşıyan ve nakit akışlarını bu hesaplar üzerinden gerçekleştiren apartman ve site yönetimlerine, 24 aya varan ücretsiz Apsiyon üyeliği fırsatı sunuluyor. Kampanya kapsamında; aylık aidat bakiyesi 50.000 TL ve üzerinde olan yönetimler 24 ay, aylık aidat bakiyesi 50.000 TL'nin altında olan yönetimler ise 6 ay boyunca Apsiyon üyelik ücreti ödemeyecek.