Egeli bilim insanı Prof. Dr. Ayaz, küresel ısınmaya bağlı değişiklikleri anlattı: Küresel Isınma, dünyayı tehdit ediyor
Son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri, giderek artan sera gazı etkisi çevreyi ve doğayı olumsuz etkiliyor.
Küresel ısınmanın neden olduğu tehlike ve tehditlerle ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, 'Günümüzde küresel ısınma doğrudan insan aktivitesi sonucu meydana gelen ve geçmişteki iklim değişmelerinden tamamen farklı bir durumdur' dedi.
Küresel ısınmanın, insan aktivitesi sonucu sera etkisi yapan gazların atmosferdeki oranlarının hızla artması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayaz, 'Sanayi Devrimi ile artan insan aktivitesi, gelişen teknolojinin hızla yaygınlaşması ve yaşam standardının yükseltilmesi çabaları atmosferde sera etkisi yapan gazların miktarında gereğinden fazla artmaya neden olmuştur.
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sera gazlarının hızla artmasıyla küresel ısınmanın neden olduğu ve insan başta olmak üzere bitki ve hayvan türlerinin yaşamını tehdit eden doğa felaketleri görülmeye başlamıştır.
Son 30-40 yıllık süreçte başta teknolojik gelişmelerin, aşırı yakıt tüketimi ve nüfus artışının da tetiklemesiyle atmosfere sera gazları salınımının artması, ozon tabakasının incelmesi gibi nedenlerle küresel ısınma olayının etkileri artarak devam etmektedir' dedi.
Sayısal olarak
küçük, etkisi büyük
Prof. Dr. Ayaz, 140 yıldır dünyanın birçok yerinde tutulan atmosfer sıcaklık ölçüm kayıtlarına göre 1860-2000 yılları arasında küresel sıcaklığın yaklaşık 0,5-0,7 santigrad derece artmış olduğunu, sayısal olarak küçük görünen bu sıcaklık değişimlerinin iklim kuşakları, doğal yaşam alanları ve insanların toplumsal yaşamları üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.
Unutturan cihaz!
Cemil Has Medikal'den güneşin zararlı ışınlarını unutturan cihaz...
Türkiye'nin yerli ve milli firması olan Cemil Has Medikal'in Genel Müdürü Cemil Has, far infrared teknolojisini anlattı.
Güneşin sadece faydalı ışınlarından yararlanılan cihazları Fortem Ozon Sauna'nın özelliklerinden bahsetti.
Far infrared teknolojisinin ne olduğuna değinen Cemil Has: 'Far infrared, güneş ışığı gibi deri altına işleyen (6-14 micron arası dalga boyunda) bir ışındır. Bu ışınların canlılarda yaşayan hücrelerin sağlığını ve gelişmesini desteklediği birçok bilim adamı tarafından ispatlanmıştır. Bu ısıtma işlemi kan akışını hızlandırıp, yeni hücre oluşumunu arttırarak çeşitli hastalıklara yol açan mikroplardan kurtulmamıza yardımcı olur.
Biz bu teknolojiyi buharlı ozon saunayla birleştirdik. Böylece faydalarını ikiye katladık. Biliyorsunuz ki buharlı ozon sauna tek başına sıcak kabin içinde deri yoluyla vücuda oksijen verilme yöntemidir. Güneşin yararlı ışınlarıyla birleştirip bir ilki gerçekleştirdik. Çok da sevildi ve ilgi gördü' dedi.
Etkisi geçici olacak
Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcüsü Gerry Rice, Çin'de Bahar Bayramı tatili döneminde ortaya çıkan yeni tip korona virüsü salgınının, Çin ekonomisi için bazı belirsizlikler getireceğini, ancak bu olumsuz etkinin geçici olacağını söyledi.
Rice, büyük bir ekonomiye sahip olan Çin'in salgının yol açtığı zorlukların üstesinden gelme konusunda kararlı olduğunu kaydederek salgının özellikle seyahat ve tüketim harcamalarında belirgin bir etki yaratacağını ifade etti.
Çin hükümetinin, kamu sağlığı hizmetleri ve salgını önlemek için harcamalarını artırdığını, gerektiği takdirde mali tedbirleri güçlendireceğini ifade eden sözcü, Çin hükümetinin salgınla mücadele konusunda gerekli hareket kabiliyetini gösterdiğini dile getirdi.
Çin hükümetinin salgınla mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili taraflarla yakın iş birliği içinde çalıştığına ve tüm bilgileri zamanında paylaştığına işaret eden Rice, bunun salgının kontrolü için çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Dip Ekspres

Üye ödüllendirme töreni

Önceki Dönem Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun  katılımıyla, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle gerçekleştirilecek, 'Üye Ödüllendirme Töreni', :Kaya Termal Otel, Convention Center / Balçova ñ İzmir adresinde,  Çarşamba günü 13.30'da yapılacak.
İZSU ihaleleri artık canlı yayında
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yapım işleri, mal ve hizmet alımı için çıktığı tüm açık ihaleleri canlı yayınlamaya başladı. Canlı yayın bağlantılarına kurumun resmi internet adresindeki 'İhale Duyuruları' başlığından ulaşılabiliyor.
Bu kısımda aynı zamanda  ihalelerin tarihleri ve ihalelerle ilgili detaylar da bulunuyor.