Bir süre önce biz de yazmıştık;

Zeytinlikler için Orman Genel Müdürlüklerince talep edilen Çok Amaçlı Faydalanmayı Sağlayan Amenajman Planınının Meclis gündemine taşındığını...

Soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ den yanıt geldi. 

Önergeye gelen cevapta, ‘Zeytin türü ile yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında Amenajman Planı yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır’ denilmiş olsa da İzmir Gaziemir Orman İşletme Şefliği vatandaşa yapılması ‘zorunludur’ diyor.

Milletvekili Mahir Polat ise ‘Bakan doğru bilgilendirilmiyor!’ diyerek şunları söylüyor;

‘Amenajman planı; orman ağaçlarının sürdürülebilir bir orman olarak işletilebilmesi için, ormanlık sahanın tamamına tek bir seferde müdahale edilmeden, belirli bir plan dahilinde, kısım kısım ve düzenli olarak gençleştirme-yenileme yapılarak ormanın idare edilmesini sağlayan sistematiğe denir. 

Bir ormancılık bilim dalı olarak kabul edilen amenajman, tüm unsurlarıyla ve ilkeleriyle, direkt olarak ve sadece ormanlık alanlara yönelik teknikler üzerine kuruludur. 

Kavak, akasya, köknar, kızılağaç gibi orman sahaları için gerekli ve faydalıdır amenajman çünkü onlar orman ağaçlarıdır.

Ancak zeytin bir tarım ağacıdır. 

Zeytin, üstelik özel yasalarla korunan; kesilmesi, sökülmesi kesinlikle yasaklanan nadir ağaçlardandır. 

Soru önergemize verilen cevapta Maliye hazinesinden kiraladıkları arazide organik tarım esaslarına bağlı olarak zeytin yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızdan amenajman planı yaptırmaları istenmesine karşı...

Bakan Pakdemirli, ‘Zeytin türü ile yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında Amenajman Planı yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır’ demiş...

Ama mesela İzmir Gaziemir Orman İşletme Şefliği vatandaşa yapılması ‘zorunludur’ diyor. 

Sayın Bakan TAGEM’e bağlı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü (ZAE) için de birimler arasında koordineli çalışmalar yapıldığını söylemiş ama her nedense Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün bundan haberi yok. Herhalde çevresindekiler Bakanı doğru bilgilendirmiyor.’

Dikkat çeken hayvan ölümleri!

Bir yılda 28 bin 480 hayvan kaybı ve 47 milyon 734 bin liralık zarar oluştu

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’ndeki hayvan ölümleri ve mecburi hayvan kesimleri 2018 yılında ciddi boyutlara ulaştı. 

Sayıştay, ölüm ve kesim oranını yüksek bulurken ‘dikkat çekici’ değerlendirmesi yaptı. 

TİGEM işletmelerinde 2018 yılında hayvan ölümlerinden dolayı 8 milyon 660 bin 788 TL, mecburi kesimlerden de 39 milyon 73 bin 880 TL olmak üzere toplamda 47 milyon 734 bin lira zarar edildi. 

Kurumun 59 milyon 256 bin 259 TL tutarındaki diğer faaliyetlerle ilgili gider ve zararlarının yüzde 80’i hayvan ölümleri ve mecburi kesim nedeniyle oluştu.

TİGEM’in 16 ayrı işletmesinde toplamda 28 bin 480 ile ortalamaların çok üzerinde hayvan ölümü ve kesimi gerçekleştiğinin vurgulandığı Sayıştay 2018 raporunda şöyle denildi:

‘Dönem başı sığır varlığının yüzde 11,5'i oranında 3 bin 519 baş sığır, koyun varlığının yüzde 13,4'ü oranında 24 bin 167 baş koyun, keçi varlığının yüzde 20,3'ü oranında 598 baş keçi ve ceylan varlığının yüzde 19,4'ü oranında 196 baş ceylan kaybedilmiştir.  

2018 yılında meydana gelen büyükbaş (sığır) kayıpları, Hayvancılık Teknik Yönergesinde öngörülen kayıpların yaklaşık iki katı, meydana gelen koyun kayıpları yönergede öngörülen kayıpların yaklaşık dört katı ve meydana gelen keçi kayıpları da yönergede öngörülen kayıpların yaklaşık altı katı miktarındadır. 

İşletmeler bazında bakıldığında bu farklılığın bazı işletmelerde çok daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.’

Tehditle 2.5 milyon dolar alındı

Rusya'daki Türk kökenli tur operatörlerinden Pegas'ın sahibi Ramazan Akpınar'dan tehditle 2.5 milyon dolar alındığı, iki şantajcının gözaltına alındığı öğrenildi...

Rus TourDom haber portalında  yer alan habere göre Rus polisi, Vnukova Havalimanı'nda Ramazan Akpınar'dan tehditle 2.5 milyon dolar aldı. 

Habere göre, iddiayla ilgili olarak Imran Nazarov, Magomed Yevloyev ve Shato Boterashvili isimli 3 kişi gözaltına alındı. Saniklarin, 31 Ocak'ta mahkeme önüne çıkacağı belirtildi.

Yani kirli polis dünyanın her tarafında ve ülkesinde bulunuyor.

Ama sonuçta mutlaka yakalanıyorlar.

Mülkiyelilerin yeni başkanı Nazlı Kayı

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi'nin Olağan Genel Kurulu  EGİAD toplantı salonunda 403 üyenin katılımıyla gerçekleşti. 

Bugüne kadar yapılan seçimler arasında en yüksek katılımın sağlandığı seçim tam bir demokrasi şölenine dönüştü. 

Nazlı Kayı başkanlığında ‘Mülkiye İçin Hep Birlikte’ grubu 238 oy alırken, Dr. Ayhan Bülent Toptaş liderliğindeki ‘Mülkiye İçin Birlik’ grubu 163 oy aldı. 

Nazlı KAYI’ın başkanlığında oluşturulan yeni yönetimde Mete Hüsünbeyi İkinci Başkan, Neslihan Uyanık Sayman, Levent Özkardeş Genel Sekreter, Tayfun Şenol Üye olarak görev aldı.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri Asena Gülmez, Cihangir Çakmak, Yusuf Sarar, Ali Şahin AKBULUT ve Tarık SERİN olurken; Denetim Kurulu Asil Üyeler Kutret Ulutürk, Nilgün Eser, Prof. Jülide Kesken’den, Denetim Kurulu Yedek Üyeleri ise Murat Koğacıoğlu, Nazik Işık ve Ruhisu Can Al’dan oluştu.

Kıyı, halen Sahne Tozu Tiyatrosunda eğitmen, yönetmen ve oyuncu olarak görev alıyor.

Kırkpınar’dan İzmirlilere teşekkür

AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de başlatılan yardım kampanyaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında duyarlılık gösterip adeta seferberlik başlatan İzmirlilere teşekkür etti.

2 Mart’ta İzmir’de

Üç uluslararası sanatçıdan oluşan Tanini Trio ve geleneksel Türk müziğinin en önemli yorumcularından biri olan Melihat Gülses, 2 Mart’ta Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda dinleyicileri çağdaş tınılar ile gelenekten evrensele uzanan müzikal bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

İzmir’den Elazığ’a 

Yaşanan deprem felaketinde sadece evler yıkılmamış, sadece insanların can kaybı olmadı.

Deprem Bölgesinde üreticilerimizin de damları, ahırları, ağılları yıkılmış, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kayıpları da meydana geldi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile beraber bir kampanya başlattı.

İzmir olarak ‘Kardeşimin Koyunu Benden’ sloganıyla yola çıkılan bu kampanya ile acılar paylaşılacak.

Urla'daki çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talimatıyla, Fen İşleri, İZBETON, İZSU ve Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte şantiye turuna çıkan üst yöneticiler, öncelikle ilçenin çeşitli sokaklarında devam eden asfalt çalışmaları hakkında bilgi aldı. 

Ağaçlı Yol olarak bilinen Mithatpaşa Caddesi’nin üç kilometrelik bölümündeki asfalt yenileme çalışmaları denetlendi.

Buradan Kalabak bölgesine geçildi, Urla’da 11 ayrı sokakta toplam 15 kilometrelik asfalt yenileme çalışması yapıldığını, 20 kilometrelik asfalt yenileme çalışması daha yapacaklarını belirtildi.

Çalışmalar Kalabak’ta 15 gün, Mithatpaşa Caddesi’nde ise 1 ay içinde tamamlanacak.

Bu arada ben de bir hatırlatma yapayım;

Çin’de 10 bin yataklı iki yeni hastane 6 günde bitirilerek hizmete açıldı, son virüs ve hastalık nedeniyle....

En çok bilinen marka: Folkart

İzmir’de bağımsız bir araştırma kuruluşu tarafından, 1000 kişi ile doğrudan yapılan görüşmeler ışığında hazırlanan, ‘Marka Bilinirliği ve Algısı Araştırması’na göre; Folkart’ın marka bilinirliği yüzde 98.6, marka güven oranı yüzde 87.1, tavsiye etme düzeyi ise yüzde 98 olarak ölçümlendi.

Folkart, ‘İzmir” denilince de,  araştırma sırasında, akla gelen ilk marka oldu.

Araştırma sonuçlarından gurur duyduklarını belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:

‘Gayrimenkul sektöründe inşaatlar, ‘Güven’ temelli olarak inşa edilir.

Temelden itibaren bir yapının en üst noktasına kadar ‘Güven’ hakim olmalıdır. Folkart’a güvenip, bizimle birlikte geleceğini şekillendiren değerli dostlarımızın, komşularımızın ve değerli İzmirliler’in bize olan bu güvenine layık olmak için çalışmalarımızı kararlılıkla, heyecan duyarak sürdüreceğiz.’

Yeni yönetim seçilecek

EMO İzmir Şubesi 33. Olağan Genel Kurulu, yarın (1 Şubat 2020 Cumartesi) Saat 10:00‘da Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde başladı.

Seçimler ise 2 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi 33. Olağan Genel Kurulu, 1-2 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek. EMO İzmir Şubesi`nin yeni dönem çalışmalarının planlanacağı Genel Kurul`da, 33. Çalışma Dönemi`nden görev yapacak Yönetim Kurulu, Şube Denetçileri ve Şubeyi EMO Genel Kurulu`nda temsil edilecek delegeler, tüm Şube üyelerinin katılabileceği seçimlerle belirlenecek.

DİP EKSPRES

Konaklamada yıllık bilanço belli oldu

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), 2019 yılı doluluklarının bir önceki yıla göre yüzde 2.4 artarak yüzde 67.6 olduğunu açıkladı. 

Ortalama oda bedeli yüzde 10.4 artışla 77.4 Euro’ya, oda başı elde edilen gelir yüzde 13 artışla 52.3 Euro’ya yükseldi. 2019 yılında son 3 yılın en iyi rakamlarına ulaşıldı.

Çocuklar meşe palamudu ekti  

Orman İzmir kampanyası kapsamında İzmirli çocuklar  Güzelbahçe Yelki Mahallesi'ndeki zeytin ormanlarıyla buluştu. Etkinlikte çocuklar meşe palamudu tohumu ekti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği, İzmirli çocukları Güzelbahçe Yelki Mahallesi'ndeki zeytin ormanlarıyla buluşturdu. Çocuklar altmışar kişilik dört grup halinde kendileri için hazırlanan yürüyüş rotasını takip etti.

Doğa Derneği’nden uzmanların eşliğindeki bir buçuk saatlik yürüyüşte çocuklara, Akdeniz orman ekosistemi ve buradaki canlıların yaşam döngüsü anlatıldı. 

Sınav açıklaması

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir, sendika olarak yapmış oldukları girişimlerin sonuç vermeye devam ettiğini hatırlatarak, sağlık çalışanları için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılacağını duyurdu. 

Özdemir,  ‘Sağlık- Sen olarak yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Sağlık Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı tarihleri Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinden duyuruldu. Yapılan duyuruya göre 19 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilecek.  Sınavı başvuruları 03 - 14 Şubat 2020 tarihleri arasında Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden alınacak’ dedi.