Bunlar bizim aklımızla ya da İzmirlilerle dalga mı geçiyorlar?

Hani 'uçuyorlar' deriz ya, İzmir'deki bazı memurlar da öyle havalardalar ki nasıl anlatsak?
Nasılsa masraflar, harcamalar hatta harcırahlar devletten yani bizden olduğu için bunlar için önemli değil.
'Ver gazı!' derler ya, her harcamadan sonra yandaşlar gibi veriyorlar mehteri.
İki üç yılda kaç üst yönetici genel sekreter bilmiyorum ama en azından üç tane olduğunu anımsıyor gibiyim.
Artık Balkanlar, hatta Avrupa bunları halkın deyişiyle kesmiyor.
Bir bakıyorsunuz Amerika'dalar ya da Uzak Doğu'da.
Sonra davetler...
Birkaç yıldır Çinlilerden söz ediyorlar.
Hatta Ruslardan.
Siz hiç bunların yatırım yaptıklarını duydunuz mu?
Şimdi de, 'Japon yatırımcıların İzmir'e ilgisi artıyor!' demesinler mi?
Demek ki yakında Japonya seyahati var bazılarının.
'İzmir'i tanıtıyoruz!' diyorlar ya, gel de inan!
Bakın ben onlara bir isim vereyim:
İzmirli girişimci Musa Turan.
Devamlı atak halinde.
Hem de kendi cebinden.
Bir iki isim daha verebilirim.
Örneğin ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler.
Bunlar heykelleri dikilecek insanlarımız.
Mustafa Alhat var!
Genç ve dinamik.
Rusya pazarını ilk keşfedenlerden.
Örneğin iş adamlarımıza, büyük müteahhitlerimize şahane İngilizce ve Rusçası ile destek verip önlerini açan Mimar Tolga Ülkü.
Çin ve Japonya'yı çok iyi bilen ve kafalarını okuyan gençlerimiz var.
Bir iş adamımız şöyle demişti:
'Türkiye'de, özellikle İzmir'de dünyanın her tarafından gelen öğrenciler var. Bunlardan yararlanmak en akılcı yoldur!'

İşimiz zor

Bakın size hikâye değil bir gerçekten söz edeyim:
Çin ve Yunan enerji devleri Atina'da işbirliği anlaşması İmzaladı.
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan China Energy Investment Corporation, yenilenebilir enerji ve konvansiyonel elektrik alanlarında Yunanistan'ın Copelouzos Grubu ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.
Grubun Başkanı ve CEO'su Dimitris Copelouzos, anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada; anlaşmaya göre, Çinli şirketin Yunanistan'da Copelouzos Group tarafından inşa edilen önemli bir rüzgâr enerjisi parkında % 75' lik bir paya sahip olacağını söyledi.
Copelouzos, buna ek olarak, iki enerji şirketinin geleneksel enerji santrallerinde de işbirliğinin bir işaret olarak Yunanistan'ın en büyük kamu elektrik şirketi olan The Public Power Şirketine ait Megalopoli ve Meliti'deki linyit santrallerinin de satın alımı ile ilgilendiğini açıkladı.
Copelouzos grup kaynaklarından alınan bilgiye göre, yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde Yunan enerji piyasasına en az 3 milyar avro (3,5 milyar ABD doları) değerinde yatırım yapılması bekleniyor.
Her iki şirketin sözcüsü de, iki grubun hem Balkanlar'da hem de diğer Avrupa ülkelerinde işbirliği yoluyla büyümeyi hedeflediklerini kaydetti.
Bu son cümleye dikkatinizi çekmek istiyorum.
'Balkanlar' deyince siz ne anlıyorsunuz ya da aklınızdan geçiyor?
Fazla merakta bırakmadan söyleyeyim:
'Ecdadımız' değil mi?
Şimdi ecdat yadigârı bu toprakları Yunanlılar bir şekilde ele geçirmeye çalışıyorlar.
Umarım buna karşı tedbir alırız.
Çin işi, Yunan işi bunu yapan iki kişi değil bence bunlar.
Arkalarında başkaları da var.
Özetle bu konuda belirttiğim gibi çok mesafe almamız lazım.
Konuşma ile peynir gemisi yürümüyor.

Aileden geliyor

Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyerek, ülkemiz ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 18-40 yaş arası gelecek nesil üyeleri, İzmir Temsilciliği tarafından düzenlenen 'Aile Şirketlerinde Girişimcilik' etkinliğinde bir araya geldi.
Etkinliğe konuk konuşmacı olarak katılan Kam A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve TAİDER AnkaraTemsilcisi Sabri Berkan Baykam, aile şirketlerinde girişimcilik ruhunun desteklenmesi için atılması gereken adımları, kendi deneyimlerinden yola çıkarak katılımcılarla paylaştı.
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Baykam kurumsallığın önemine vurgu yaparak, şirketlerinin 'önce kendin beğen', 'zamanında yapılmayan iş, hiç yapılmamış sayılır', 'herkes bilmesi gerektiği kadarını, en iyi şekilde bilmelidir' ve 'ne yazarsan yap, ne yaparsan yaz' ilkelerine değinerek, 'bir işin tek sorumlusu olur' yaklaşımını da vurgulayarak TAİDER Gelecek Nesil Üyelerine deneyimlerini oldukça esprili ve akılda kalıcı anlatım tarzıyla aktardı.

***

DİP EKSPRES

En itibarlılar ödüllendiriliyor

Haber Ekspres'in de davetli olduğu Türkiye çapında 5 bin kişiyle görüşülerek 7'ncisi gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi Araştırmasına göre, sektörlerinin en itibarlıları ödüllerini 10 Temmuz 2018 Salı günü alacak.
Ödüllendirilecek kurum ve markalar şöyle: Koç Holding, Türk Hava Yolları, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Turkcell, Tofaş, Kiğılı, İpekyol, LCW, Eczacıbaşı, Opet, Migros, Bahçeşehir Üniversitesi, Arçelik, Allianz Sigorta, Teknosa, Ağaoğlu, Koçtaş...
Bursa İtibar Endeksi için ödüllendirilecek kurumlar ise Tofaş, Özdilek, Sönmez Holding, Zorlu Enerjı, Arçelik, Yurtiçi Kargo, Sütaş, Eczacıbaşı, Kamil Koç, Garanti Bankası, ETS Tur, Anadolu Sigorta, Sınav Koleji, Uludağ Üniversitesi, Durmazlar Makine, İnegöl, Onur Marketleri, Uludağ Gazozları, Yeşim Tekstil, Köfteci Yusuf, Korupark, Nilüfer Belediyesi ve BTSO...