Egeli turizmcilerden yasa teklifine destek

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TBMM Başkanlığı’na sunulan “Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanun Teklifi”ne destek verdiklerini açıkladı.

Süleymancılar soruşturması sürerken Köln'de yeni merkez açıldı
Süleymancılar soruşturması sürerken Köln'de yeni merkez açıldı
İçeriği Görüntüle

İşler, bazı maddelerin sektörün görüşleri doğrultusunda geliştirilmesi şartıyla düzenlemeyi konaklama sektörü açısından doğru ve gerekli bir adım olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Turizmin dijital erişim, online satış ve rezervasyon teknolojileriyle küresel bir rekabet alanına dönüştüğünü belirten İşler, Booking.com ve Airbnb gibi yabancı platformların Türkiye’de muhatap bulundurması, vergilendirilmesi ve komisyon oranlarına tavan getirilmesinin önemine dikkat çekti.

“Yabancı platformlar sistemin bir parçası olmalı”

Mehmet İşler, yabancı dijital konaklama platformlarının Türkiye’deki hukuki ve mali sisteme dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Teklifin Booking.com, Airbnb ve benzeri yabancı dijital platformların Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almasını, Türkiye’de muhatap ve temsilci bulundurmasını ve mali ile hukuki yükümlülüklere tabi olmasını öngördüğünü belirten İşler, platformların yasaklanması yerine kayıt altına alınması, vergilendirilmesi ve denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

İşler, OTA’ların konaklama satışlarından tahsil edeceği komisyon, hizmet ve aracılık ücretlerinin toplamına KDV hariç satış bedelinin yüzde 17’si oranında tavan getirilmesini de değerlendirdi.

Yükselen online satış komisyonlarının otellerin önemli sorunlarından biri olduğunu belirten İşler, yüksek komisyonların konaklama işletmelerinin kârlılığını baskıladığını söyledi.

İşler ayrıca yabancı platformların Türkiye’deki vergi ve turizm sistemi içerisine alınmasını, Dijital Hizmet Vergisi ve TGA Turizm Payı gibi yükümlülüklere tabi tutulmasını olumlu değerlendirdiklerini belirtti.

“Oteller ticari kararlarını kendileri vermeli”

Mehmet İşler, konaklama işletmelerinin hangi kanalda satış yapacağına, hangi fiyatı uygulayacağına ve hangi kampanyalara katılacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Dijital platformların otellerin ticari kararlarını belirleyen hâkim güç yerine müşteriye ulaşmayı sağlayan ticari ortak konumunda olması gerektiğini belirten İşler, uyuşmazlıklarda Türk hukukunun ve Türk mahkemelerinin yetkili olmasının öngörülmesini de olumlu bulduklarını ifade etti.

İşler’den TÜRSAB’a dijital dönüşüm çağrısı

Yerli seyahat acentelerinin haklarının ve eşit rekabet koşullarının korunmasının gerekli olduğunu belirten İşler, çözümün yabancı platformları sınırlandırmak yerine Türkiye’nin kendi dijital turizm ve rezervasyon ekosistemini güçlendirmesi olduğunu söyledi.

İşler, TÜRSAB’ın üyelerini dijital dünyada güçlendirecek ve Türk otellerini dünya tüketicisiyle buluşturacak güçlü bir yerli dijital satış ve dağıtım altyapısı konusunda somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Booking, Expedia ve Trip.com gibi platformların yalnızca seyahat acentesi olmadığını belirten İşler, bu yapıların teknoloji, veri, yapay zekâ, ödeme sistemleri, müşteri davranışları, dinamik fiyatlandırma ve global pazarlama kabiliyetleriyle faaliyet gösterdiğine dikkat çekti.

“Dijital rekabeti yasaklayarak yönetemeyiz”

Turizm sektörünün geleceğinin adil rekabet ve dijitalleşmeden geçtiğini vurgulayan İşler, kanun teklifini sektör açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendirdi.

İşler, yabancı dijital konaklama platformlarının hukuki ve mali bir zemine taşınmasının, kayıt dışılıkla mücadelenin güçlendirilmesinin ve rekabet şartlarının dengelenmesinin önemli olduğunu belirterek, “Turizmde dijitalleşmeden kaçamayız. Dijital rekabeti yasaklayarak yönetemeyiz. Kurallarını koymalı, adil rekabeti sağlamalı ve kendi dijital gücümüzü oluşturmalıyız” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi