TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Şanlıurfa'ya 'İstiklal Madalyası' verilmesi, zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır Sur'un yeniden inşaası, 'Kanal İstanbul', 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis memuru alınması ve terörizmin finansmanıyla, ilgili konularda düzenlemeler içeren 'torba kanun' tasarısını kabul etti.

Sözde düzeltildi

Kamuoyunda 'torba kanun' tasarısı olarak bilinen 'Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yaşlı aylığının bağlanmasına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında, hane içindeki kişi başına düşen milli gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisi ile eşinin gelir tutarının hesaplanması dikkate alınacak. Buna göre, sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. Bu kişilerin kendisi ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınınca, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün bulunanlar muhtaç kabul edilemeyecek ve aylık bağlanamayacak.

Üç beş kuruşun hesabı mı olur?

Yaşlı aylığından yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına geçişlere ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplamasında, tüm engelli aylıklarında geçerli hane içerisinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı dikkate alınacak. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar engeli bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlara aylık bağlanacak.

Düşüş beklenilenden az

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 9,2 düşüşle 140 milyar 259 milyon 301 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 11 milyar 466 milyon 493 bin dolar oldu.

Türkiye'yi teğet geçti

Rusya'nın ambargo uygulamasına rağmen Türkiye, kısa sürede yeni pazarlar bulunca yaş meyve sebze ihracatı sadece yüzde 3,0 daraldı. Yaş meyve sebze ihracatında Türkiye'nin kısa sürede yeni pazarlar bularak Rusya'nın ambargosundan doğan ihracat kaybını telafi ettiği görülüyor. Sektörde market fiyatlarının da düşmemiş olması üreticinin zararının artmasının önüne geçilebileceği ileri sürülüyor. Rakamlara göre geçen yıl üç ayda 937 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen Rusya pazarı bu yıl adeta çöküş yaşadı. Rusya'ya ihracat yüzde 61,1 düşüşle 364 milyon dolara geriledi. Pazar kaybedilen diğer ülkeler ise Azerbaycan (-%55,8), Türkmenistan (-%26,7) ve Irak (-%23,7) oldu. Değer bazında ise Rusya pazarı 572 milyon dolar daralırken Irak pazarı 542 milyon daralma yaşadı.

Yeni sigara yasakları

Yeni düzenlemeye göre restoran işletmeleri artık açık alanda olsalar bile sigara içilebilen ve içilemeyen bölgeler oluşturacak.
Plajların ise yarısında sigara içilebilecek, yarısında içilemeyecek.
İşte sigara kısıtlamalarının kapsamı:
Yeni düzenlemeye göre açık alanda bulunan bir restoran veya çay bahçesinin sadece yüzde 25'lik diliminde sigara içilebilecek. Geri kalan yüzde 75'lik alanda sigara içmek yasak olacak. Sigara açık vitrinlerde değil, kapalı dolaplarda satılacak. Plajlarda şezlongların yarısı sigara içilebilir alanda yarısı sigara içilemeyen alanda bulunacak. AVM'lerin, kalabalık hastanelerin giriş çıkış kapıları önünde de yine belirli mesafeler belirlenecek.

Sedat Peker'e 'En iyi iş adamı' ödülü

Türkiye Gençlik Ödülleri etkinliğinde Sedat Peker'e 'En iyi iş adamı' ödülü vereceğini açıkladı.
Güneydoğu'daki çatışma ortamının sona erdirilmesi talebiyle yayımlanan 'Suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atan aydınları 'Oluk oluk kanlarını akıtacağız; Kanlarıyla duş alacağız' gibi nefret ve tehdit içeren sözleriyle gündemden düşmeyen Sedat Peker'e 'En iyi iş adamı' ödülü verilecek. 'Türkiye Gençlik Ödülleri' etkinliğinde verileceği açıklanan ödül töreninde Sedat Peker dışında son dönemde 'Kiralık Aşk' dizisiyle yıldızı parlayan Barış Arduç'a da 'En iyi erkek dizi oyuncusu' ödülü verilecek. Sedat Peker, son dönemde aydınlara yönelik tehditleri ile tepkiye yol açmıştı.

Özdilek'ten Anadolu'da projeleri

25 milyon lira satış değeri olan Orange City, 5 Nisan'da satışa çıkacak. 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerden oluşan projede metrekare fiyatları 3 bin 200 liradan başlarken, daire fiyatları 437 bin liradan satışta olacak. Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, projenin 30 Aralık 2016'da tamamlanarak sakinlerine teslim edileceğini söyledi. Özdilek, 'Özdilek olarak, her alanda olduğu gibi konut sektöründe de yaptığımız işin niteliğine dikkat ediyoruz. Projede hedef kitlemiz çocuklu aileler' dedi.

Uşak ve Turgutlu da listede

Özdilek Holding, AVM yatırımlarını sürdürürken, konut yatırımları da yapıyor. İlk olarak 2013 yılında Eskişehir'de Eskişehir Loft Konutları adında bir konut projesi inşa eden Özdilek, Bursa'da Orange City projesiyle devam ediyor. Özdilek, konut sektöründe İstanbul'da yer almayı düşünmediklerini belirterek, asıl işlerinin ise AVM olduğunu söyledi. Türkiye ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın 6'ıncı büyük havlu üreticilerinden Özdilek, alışveriş merkezi alanında büyümeyi hedefe koydu.
Bugün itibariyle 9 alışveriş merkezi ve 6 hipermarkete sahip olan Özdilek, bu sayıyı 21'e çıkarmayı hedefliyor.
2016 içinde Uşak, Turgutlu ve Bolu'da, 2017'de ise Düzce, Bursa Alaaddinbey ve Bursa Mudanya'da yeni alışveriş merkezlerinin açılışını yapacak. 6 AVM için toplam 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

İthalat lehine haksız rekabet yaratılıyor


Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 20 yılı geride bırakan Gümrük Birliği'ni 'Tarihimizin en büyük kapİtülasyon anlaşması' olarak değerlendirdi. Kenan Yavuz, Türkiye'nin son 13 yılda altyapı yatırımlarında adeta bir devrim yaptığını belirterek, bu sürecin üretim devrimi ile taçlandırılması gerektiğini söyledi.
20 yılı geride bırakan Gümrük Birliği anlaşmasının, dönemin siyasi iktidarları tarafından okunmadan imzalanan bir anlaşma olduğunu savunan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı:
'Bu anlaşma, Türk tarihinin en büyük kapitülasyon anlaşmasıdır. Avrupa Birliği'nin bize haber vermeden yaptığı anlaşmaların tümü bizi bağlıyor. Karar mekanizmalarının hiçbirinde yokuz. Bir sabah kalkıyoruz ki önümüzde yeni bir serbest ticaret anlaşması... Buna en ilginç örnek Güney Kore'dir. AB ile Güney Kore serbest ticaret anlaşması yaptı. Biz mallarımızı G. Kore'ye gümrüklü ihraç ederken, onların malları Türkiye'ye sıfır gümrükle girmeye başladı. 'Bari karşılıklı gümrükleri kaldıralım' dedik ve biz de STA yaptık. Bugün Güney Kore'den yaptığımız ithalat, ihracatımızdan 10 kat fazla. Aynı durum şimdilerde Transatlantik Ticaret Anlaşması (TTIP) için de geçerli. Bu anlaşmaya Türkiye olarak dâhil olmazsak, ABD malları Türkiye'ye sıfır gümrükle girerken, biz mallarımızı ABD'ye gümrük vergisiyle satabileceğiz.
Türkiye acilen ya AB'ye tam üye olmalı veya gümrük birliğinin Türkiye aleyhine olan unsurları temizlenmelidir.'

DİP EKSPRES

Altın yatırımcısını üzdü

Yatırımcılar geçen hafta borsa ve euroyla kazanırken, dolar ve altınla zarar etti. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 1,51 düşüşle 110,80 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise yüzde 0,93 gerilemeyle 745,00 liraya indi.Yurt içinde 2015 yılına ilişkin büyüme verileri takip edilirken, yurt dışında başta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları ile ABD tarım dışı istihdam verisi takip edildi.
Avrupa tarafında da yoğun veri akışının izlendiği haftada, Yellen'ın güvercin açıklamaları piyasalarda pozitif hava yaratırken bu durum doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesini beraberinde getirdi.
Söz konusu gelişmelerin etkisiyle uluslararası piyasalarda dolar/TL 2,8144 ile Kasım 2015'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye'de 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizlerinin tek haneyi gördüğü haftada, Brent petrolün varil fiyatı da dolardaki değer kaybının etkisiyle 40 doların üzerine çıksa da bu seviyelerde tutunamayarak haftayı 38,65 dolardan kapattı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise yüzde 1,23 değer kazanarak, geçen haftayı 1.002,99 puan yükselişle 82.359,44 puandan tamamladı.
En çok yükselen hisse senedi Goodyear olurken, şirket hisseleri yüzde 82,05 değer kazandı. Bunu yüzde 40 artışla Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar, yüzde 36,3 yükselişle de Yonga Mobilya hisseleri izledi.
Bireysel emeklilik fonları değişim göstermezken, yatırım fonları yüzde 0,07 değer kazandı.
Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 0,39 ile hisse senedi fonları oldu.