İZMİR EKSPRES

'Organlarımızı bağışlamıyoruz'

Abone Ol


Prof. Dr. Alihan Gürkan, en çok nakledilen organ ve dokuların; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince bağırsak olduğunu belirtti. Prof.Dr Gürkan, "Nakil ameliyatlarda kullanılan organların bir kısmı canlıdan (genellikle 4. dereceden akrabaya kadar) veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden (Kadavra) sağlanır. İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam organ nakli ile mümkün.

Ne yazık ki, gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısı son derece yetersiz.  Bu nedenle, günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamıyor" dedi.


Ülkemizde 60 bin hasta var


Basında çocukların kaçırılıp organlarının çalındığına dair çıkan haberleri de hatırlatan Prof.Dr, Gürkan, emniyet kayıtlarında, içi boşaltılmış çocuk cesetleri bulunduğuna yönelik bilgi bulunmadığını söyledi. Gürkan," Böyle asılsız haberler organ bağışlarına yaklaşımı olumsuz etkiliyor. Yılda 300-400 kadavradan organ bağışı yapılıyor. Ancak bu rakamın 5 binlere varması lazım. Türkiye'de  60 bin hasta var. Bu rakama her yıl 6-7 bin kişi ekleniyor. Bu bağışlar çok yetersiz. Lütfen organlarımızı bağışlayalım. Böbrek nakli için yaş sınırı bulunmuyor. 18 yaşını geçmiş sağlıklı her yaştan böbrek alınıp nakledilir "diye konuştu.


Kan uyumu yeterli


Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu ise, ülkemizde giderek böbrek yetmezliği hasta sayısının arttığını vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda önlem alması gerektiğini vurguladı. Bu hastaların hemodiyaliz, periton diyaliz ve böbrek nakli ile tadavi edilebileceğine ancak, hastanın sağlıklı, uzun yaşaması ve daha ucuza tedavi olmasının sadece organ nakli ile olabileceğini kaydetti.

Yakupoğlu, nakil için kan grubu uyumunu şart, ancak doku uyumunun gerekli olmadığını, kan uyumu varsa doku uyumu aranmaksızın nakil yapılabileceğini söyledi.