Giderek artan kentleşmeyle birlikte, doğaya erişimimiz kısıtlanıyor. Üstelik, hava ve su kirliliği gibi faktörler, ulaşabildiğimiz doğanın kalitesini azaltıyor. “Gerçek” ve tamamen zararsız, katkısız olduğundan emin olarak, güvenle yiyebildiğimiz gıdaları bulmakta zorlanıyoruz.

Diğer yandan, çağdaş yaşamın gerekliliklerini yerine getirebilmek için mücadele ederken bazen kendimizi unutuyoruz. Şu meşhur Kızılderili hikayesindeki gibi, vücutlarımızın hızına ruhlarımız yetişemiyor, fakat ruhlarımızı bekleyecek vaktimiz yok. Başkalarını anlamaya çalışmaya, en azından durup da bir bakmaya olmadığı gibi...

Tüm bu unsurların gerçek ve mecazi anlamda “nefes almamızı” güçleştirdiği düşüncesinden hareket eden PORTIZMIR4 (4. Uluslararası Güncel Sanat Trienali), başlığını “Nefes” olarak seçmişti. Sanatın uygulama alanlarını genişleterek, uluslararası projeler aracılığıyla, nefes alanı yaratmanın ütopya olmadığını göstermeyi hedefledi.

Bitmiş sanat eserlerinin sergilenmesindense, üretim süreçlerinin önemli olduğu PORTIZMIR4, bu anlamda alışılmışın dışında bir yapıya sahipti. Bir yıla yayılan takvimiyle de sıra dışı olan PORTIZMIR4, mimarlık, dans, müzik, kamusal alanda sanat, doğa sanatı, sinema, öyküleme, fotoğraf gibi pek çok farklı disiplinde yaklaşık 20 proje ve çok sayıda etkinlik içerdi.

İnsanın doğayla ilişkisini vurgulamak amacıyla, PORTIZMIR4’ün takvimi belirlenirken ekinoks ve gündönümü tarihleri esas alınmış ve geçtiğimiz yılın ilkbahar ekinoksunda düzenlenen “Tohumlama Şöleni” ile trienalin de tohumları atılmıştı. Yaz gündönümündeki “filizlenme”, sonbahar ekinoksundaki “meyve verme” ve kış dönümündeki “hasat” evreleriyle, 2017 senesi tamamlandı.

Bu yılın ilkbahar ekinoksu olan 20 Mart itibariyle ise, PORTIZMIR4’ün takvimindeki son safha olan “pazara çıkma” aşamasına, yani tüm projelerin üretim sürecine ilişkin dokümantasyonun sunulduğu Final Sergisi’ne gelindi.

Pasaport’taki, eskiden Austro-Türk Tütün Deposu olarak kullanılan metruk binanın yüksek tavanlı, bol sütunlu ve geniş zemin katı, PORTIZMIR4 Final Sergisi için, sinema ve gösterim salonları da içeren modern bir mekana dönüştürüldü.

Urla’daki, PORTIZMIR4’e tahsis edilen ve “K2 Urla Nefes Alanı” adı verilen ormanlık arazi üzerinden, model oluşturması amacıyla geliştirilen mimarlık, ekolojik tarım ve peyzaj projeleri, PORTIZMIR4’ün ana eksenini oluşturuyor. Sergide, bu projeler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Geçtiğimiz Haziran’da, 90 şehirle eş zamanlı olarak İzmir’de düzenlenen "Très Court" Uluslararası Çok Kısa Film Festivali kapsamındaki, süresi dört dakikayı geçmeyen, farklı ülkelerden 36 filmi kaçırdıysanız, sergide izleyebilirsiniz.

Ekim ayında, Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden toplam 36 sanatçının katılımıyla, İzmir ve Kapadokya’da gerçekleşen “Doğanın İzinde” başlıklı doğa sanatı projesinde, sanatçıların tamamen doğanın sunduğu malzemelerle anlık olarak ürettikleri çalışmaların fotoğraf ve videolarına ulaşabilirsiniz.

Urla’nın son 25 yılda geçirdiği dönüşümü ele alan “Trans-geçişler” adlı sözlü dokümanter, insan-doğa ilişkisini betimleyen ve irdeleyen edebi yapıtlardan bölümler seçilerek okuma performansları gerçekleştirilen “Quatuor Elementa/ Dört Element”, PORTIZMIR4’ün beş evresinden esinlenilerek tasarlanan “EX VOTO” kartpostal serisi, “Silvavox & Pin a Song” (müzik), “Beden” (dans), İzmir’in 12 atmosferinin ses, ışık, renk ve sisle betimlendiği “İzmir Mozaiği”, “Hakikat ve Mitos: Kır / Kırsal”, İzmir’de güncel sanatın yakın geçmişi ve geleceğini konu alan “10 yıl önce 5 yıl sonra”, piramitlerin bitkilerin gelişimi üzerindeki etkisinin incelendiği “Enerji Maddeleri: Piramit”, deniz ve su temalarını ele alan “Suyun İzinde”, bitkilerden elde edilen doğal liflerin tekrar doğa ile buluşmasını ve sentetik liflerin doğa karşısında nasıl bir tavır sergilediklerini gözlemlemeyi hedefleyen “Doğayı Giydirmek” projeleri de, sergide pazara çıkıyor.

PORTIZMIR4 sürecinin belki de ektiği en değerli tohum, kendimizle, birbirimizle ve doğayla uyum içinde yaşamanın hala mümkün olduğuna dair ümit.

Sergi, 2 Haziran’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek olup, sergi mekanı bu tarihe kadar, projelere ilişkin etkinliklerin düzenlendiği dinamik bir platform oluşturacak.


Ayrıntılı bilgi:
www.portizmir.org