İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısının kasım ayı ilk birleşiminde gündem dışı konuşmalarında AK Parti ve CHP Meclis üyeleri arasında sıkışan Şato Kütüphanesi, eleştirilerin odağı oldu.
Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç’ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısının kasım ayı ilk birleşiminde gündem dışı konuşmalara geçildi. AK Parti Grubu Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, ŞATO Kütüphanesi konuşmasında “Meşhur bizim 1955 yılındaki bahri baba parkının üzerinde restoran olarak yapılan bina ve şu anda da 5 bin metre karelik alanda arazisi olan, İzmir’in de en değerli mülklerinden biri. 2019’da İzBB plan bütçe komisyonundayken sayın dönemin belediye başkanı Tunç Soyer’in konut evinin olması ve gündem maddesiyle ilgili Karşıyaka’da dönemin Karşıyaka belediye başkanı Cemil Tugay’a tahsis edilmesinden kişisel ev olarak kullanılması istenmişti. Ahmet Piriştina’nin ve Büyükşehir Belediyesi mülkü olması isteği, bizlerin de önerisiyle bu kütüphane yapılmasına, anı evinin yapılmasına çevrildi. Aradaki zamanla da orası aslında büyükşehir belediyesinin ‘konuk evi’ idi. Çok eski yıllarda büyük ve lüks otellerin olmamasıyla misafirlerin kaldığı bir yer. Kalkıp da ege şehir planlamasına vermemizin mantığını anlamış değilim. Şu anda orası da 2019 yılında şato kütüphane olarak geçiyor. Hani dese ki burasını biz Grand Plaza’ya veriyoruz, burayı alıp işletmesini sağlayıp ve yurt dışından gelen konuklar ikametgâh etsin deseler, burada hep birlikte oy birliği deriz. Hani mantıkla ve düşünceyle bunu böyle önerdiğinizi anlamış değilim. Her şirket kendine göre işler. Aslında kendisini yapması gereken işini de yapmayan bir firmaya en değerli mülkü olan şatoyu veriyor. Dileğimiz ise grup başkanvekili de söyleyecektir. Buradaki mantığa uygun hareket edilse, eyvallah. Bu konuda düzeltilmesi gerekmesi gerekiyor” dedi.
"Orada kentsel dönüşüm olmaz"
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, yaptığı konuşmada ŞATO’nun İzmirliye hizmet veren bir çay bahçesi, kafe ve restoran olmasını talep etti. “Ege Şehir Planlamaları A.Ş. ŞATO’da ne yapacak?” diye soran Yıldız, şunları söyledi:
“40 dönümlük arazide bulunan ve 1954’lerde alınmış. Cumhuriyet mimarisiyle yapılmış, İzmirlinin hafızasında şato restoran olarak bilinen ve başkanlık konuk evi olarak kullanılan Tunç Soyer zamanında da ikametgâh olarak ve kütüphane olarak kullanılan bir yer. EGE şehir planlamacısı A.Ş. ile yapılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde de bugün de gördüğümüz gibi konutlarda da ciddi sorunlar oluştu. Denetlenmiş olsaydı o raporlara bu veriler girmezdi. Bütün bunlarla birlikte Grand Plaza’ya şu eleştirileri yaptık. Belediye şirketleri asli işerini yapsınlar. Burada İzmirliye hizmet veren bir çay bahçesini, kafe ve restorana dönmesine çok arzu ederiz. Bu yapı böyle ilerlemesi lazım. Ege Şehir Planlamaları A.Ş. ŞATO’da ne yapacak? Orada kentsel dönüşüm de olmaz, park yapacaklar. Ne yapacaklarını bilemiyoruz, merak ediyoruz. Böylesi bir şirket merkezi lüks değil midir? Hangi amaç ve hizmetle ayrı sermaye yaptık, diyerek ilgili komisyona sorduk ve cevap alamadık. Bu kararına da son derece karşıyız.”
Üniversite planlaması
CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, ise, ŞATO’nun bir üniversite olmasına dikkati çekerek “Şato tarihi bir yer. Onun şanına yaraşır bir şekilde kullanımını sağladık ve stratejik plan yaptık. Büyük ölçüde de İZFAK Katıldı. Bilimsel ve akademik çalışmaların yapılacağınım da herkes bilmeli. Bizler de sarayı üniversite yapmayı düşünüyoruz” sözlerine Cumhur İttifakı'nın AK Partili, MHP'li üyeleri gülerek karşılık verdi.
“Kamuoyunun takdirine bırakıyorum”
AK Partili Yıldız ise “Açıklamaların ne kadar tatminkâr olduğunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Burası İzmir’in meclisidir. İzmir’in sorunları dururken İzmir’in mülkünü başak yerlere vermeye karşıyız. Kalkıp bu şatoyu Ege Şehir Planlama A.Ş. ’ye vereceğiz desinler anlayacağız” şeklinde yanıtladı.
Komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edilen ŞATO Kütüphanesi, Ege Planlama Ajansı A.Ş.’ye devredildi.