Sosyal Demokrasi Derneği’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nun üyelikten ihraç edilmesinin ardından İzmir’de yaşanan istifalar gündemdeki yerini koruyor. SDD İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, İzmir şubesinde 210 üye bulunduğunu ve 8 kişinin istifa ettiğini belirterek “toplu istifa” söylemlerinin doğru olmadığını söyledi.
SDD Onur Kurulu, Kılıçdaroğlu’nun dernek tüzüğünde yer alan program ve ilkelerin aksi yönündeki söylem ve eylemleri nedeniyle üyelikten ihraç edilmesine karar vermişti. SDD Genel Başkanı Sami Doğan, kararın yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda alındığını açıklamıştı.
İzmir’de istifa tartışması
İhraç kararının ardından İzmir’de bazı SDD üyeleri dernekten ayrıldıklarını açıkladı. Cengiz Onur, istifaların tek taraflı bir karar olduğunu belirterek, “Başta 200 kişi dediler, daha sonra 100 istifa var dediler ve en sonunda 8 istifa olduğunu gördük” dedi.
Onur, SDD İzmir Şubesi’nin 210 üyesi bulunduğunu ve bunlardan 8’inin istifa ettiğini söyledi. İstifa edenlerin kararına saygı duyduğunu belirten Onur, dernekten ayrılmak isteyenlere yönelik herhangi bir engelleme yapılmadığını, dönmek isteyenlere de kapının açık olduğunu ifade etti.
Kılıçdaroğlu’nun ihracına ilişkin değerlendirme
Cengiz Onur, Kılıçdaroğlu’nun daha önce gerçekleştirdiği 450 kilometrelik Adalet Yürüyüşü’ne de atıfta bulunarak, mevcut hukuki sürece ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Onur, “Siyasallaşmış bir butlan kararını kabul ederek 450 kilometreyi boşuna mı yürüdü?” ifadesini kullandı. Ayrıca Sosyal Demokrasi Derneği’nin yanı sıra Sosyalist Enternasyonal’in de Kılıçdaroğlu’na yönelik tutum aldığını ve olağanüstü kurultay çağrısı yaptığını söyledi.
İhraç kararının zamanlaması
Kılıçdaroğlu’nun ihracına gerekçe gösterilen mutlak butlan kararının Mayıs ayında verilmesine karşın SDD’nin neden yaklaşık beş ay sonra karar aldığı sorusuna da yanıt veren Onur, yaz döneminin araya girdiğini ve Onur Kurulu’nun toplanmasının zaman aldığını söyledi.
Onur, gecikmenin bu nedenle yaşandığını belirtti.
İstifa eden isimler
Kaynak haberde SDD İzmir Şubesi’nden istifa ettiği belirtilen isimler arasında Hüseyin Saygılı, Ali Engin, İrfan İnanç Yıldız, Utku Gümrükçü, Onur Utkan İçli, Emrah Kazımoğlu, Yüksel Demirsoy, Birgül Değirmenci, Burak Yılmaz, Erdal Sefer, Cemal Hayati Öztürk, Yusuf Ertaş, Mehmet Öncel ve Zöhre Benk isimleri yer aldı.
Kaynak haberde 14 isim listelenirken, Cengiz Onur açıklamasında İzmir’de 8 kişinin istifa ettiğini belirtiyor. Bu nedenle istifa sayısına ilişkin iki bilgi arasındaki farklılık haber metninde ayrıca belirtilmiştir.





