Avustralya, 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya erişimini yasaklayan yasa tasarısını Senato'dan geçirdi. Bu yasa, dünyanın ilk örneği olma özelliğini taşıyor ve sosyal medya şirketlerine düzenlemeler yapabilmeleri için 12 aylık bir süre tanınacak.
Tasarı Temsilciler Meclisi'nde de onaylandı
Avustralya Senatosu, 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasa tasarısını, 19'a karşı 34 oyla kabul etti. Küçük çaplı değişiklikler yapılan tasarı, yeniden Temsilciler Meclisi'nde onaylanacak ve sembolik olarak Avustralya Genel Valisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. Temsilciler Meclisi, tasarıyı dün 102'ye 13 oyla onayladı.
Sosyal medya şirketlerine 12 ay süre tanındı
Dünyada bir ilk olan yasa tasarısına göre, sosyal medya şirketleri, 16 yaş altındaki kullanıcıların platformlara erişimini engellemek için gerekli düzenlemeleri yapmaya 12 ay süreyle hazırlanacak. Facebook, TikTok, Instagram, Snapchat, Reddit ve X gibi küresel platformlar, bu yasaya uymazlarsa 33 milyon dolara kadar para cezası ödeyebilir.
Bazı platformlar yasadan muaf tutulacak
WhatsApp gibi mesajlaşma servisleri, YouTube gibi video platformları ve çevrim içi oyun siteleri bu yasadan muaf tutulacak.
Ebeveynlere cezai yükümlülük yok
Yasa, 16 yaş altı gençler veya ebeveynler için herhangi bir cezai işlem öngörmüyor.





