Son dönemde dizi ve sinema sektöründeki tekelleşme iddialarıyla gündeme gelen menajer Ayşe Barım hakkında yürütülen Rekabet Kurumu soruşturması, daha da derinleşiyor. Barım, Gezi Parkı olaylarıyla da bağlantılı olarak tutuklanmasının ardından, menajerlik şirketinin faaliyetlerine ilişkin olarak başlatılan soruşturmanın merkezinde yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya platformlarında yer alan iddialar üzerine resen başlatılan soruşturma, sektördeki birçok isim tarafından takip ediliyor. Ayşe Barım’ın, rekabeti kısıtlayan faaliyetler ve tekelleşme yoluyla piyasayı domine etmeye çalıştığı öne sürülüyor.

Rekabet Kurumu, tekelleşme iddiaları ve haksız rekabetle ilgili incelemelerini genişletmiş durumda. Yapılan araştırma, yalnızca Barım’ın şirketi olan ID Danışmanlık’a odaklanmakla kalmayıp, sektördeki diğer 21 kast ajansı, menajerlik şirketleri ve sinema/dizi yapımcılarını da kapsamaya başladı. Ayrıca, platformların da soruşturma kapsamına alınması planlanıyor.

Uzlaşma talebi reddedildi

Rekabet Kurumu’nun cezai yaptırımlar konusunda ciddi adımlar atması, özellikle dizi ve sinema sektöründe büyük bir endişe yaratmış durumda. Geçtiğimiz yıl yapılan yönetmelik değişiklikleri ile şirketlere yönelik para cezalarının üst sınırları artırılmıştı. Bu değişikliklerin ardından, sektördeki büyük oyuncuların soruşturma sürecine dahil olması bekleniyor.

Ayşe Barım’ın şirketi, Rekabet Kurumu’na uzlaşma talebinde bulundu, ancak talep reddedildi. Uzlaşma sağlanamaması, Barım ve şirketinin, sektördeki tekelleşme soruşturmasının sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. Bu soruşturma, sadece cezai yaptırımlar değil, aynı zamanda sektördeki yapısal değişiklikleri ve rekabet şartlarını da değiştirebilir.

Osman Sınav'a törenle veda: Kenan İmirzalıoğlu gözyaşlarına boğuldu Osman Sınav'a törenle veda: Kenan İmirzalıoğlu gözyaşlarına boğuldu

Sektördeki etkileri büyüyebilir

Rekabet Kurumu'nun soruşturmasının sonucu, sektördeki oyuncuların faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebilir. Özellikle, piyasadaki diğer ajans ve menajerlik şirketleri üzerinde rekabeti sınırlayıcı bir etki yaratılması halinde, Rekabet Kurulu çeşitli yaptırımlar uygulayabilir. Bu durum, sinema ve dizi sektöründeki güç dengelerini yeniden şekillendirebilir.

Kaynak: Haber Merkezi